Business

Écht vermogen verdient méér!

 ‘Wij laten onze hele landelijke en internati­onale expertise in vermogensvraagstukken samenkomen bij een persoonlijke relatiema­nager in Maastricht. Voor onze klant ligt het middelpunt van de wereld in deze regio. Daar zijn wij ook aanwezig. Dat is fundamenteel om de persoonlijke situatie van onze klant te doorgronden en maatwerk te leveren.’

— Jos Ploum, manager Private Banking en Vermogensmanagement Rabobank Maastricht en Omstreken

‘Wij zijn écht lokaal aanwezig en we hebben passie voor onze klant. Dat klinkt misschien cliché, maar dat is het niet. De teamleden zijn erop geselecteerd en ik ben er trots op dat het team bestaat uit deze professionals’

Introductie

Op de vraag waar het om draait bij Ver­mogensmanagement denkt hij even na. “Laatst sprak ik een alleenstaande klant, die zich zorgen maakte over de nalatenschap van zijn vermogen. Hij had geen directe erfgenamen, en wilde een groot deel van het vermogen dat hij door ons liet beheren daarom laten vererven aan goede doelen. Via Vermogenszorg hebben we zijn nala­tenschap kunnen plannen. En via Charity Management hebben wij samen met hem enkele goede doelen geselecteerd die pre­cies aansluiten op wat hij belangrijk vindt. Deze klant wilde graag dat wij zelfs de executie van zijn testament voor onze re­kening namen. En ook dat hebben we voor de klant kunnen regelen. Dat was voor hem een hele zorg minder en dat is precies waar Vermogensmanagement om gaat: Er zijn voor de klant op de momenten dat het er voor de klant toe doet, met een propositie waarbij het totaal groter is dan de som der delen.” Aldus Jos Ploum, manager Private Banking en Vermogensmanagement van Rabobank Maastricht en Omstreken.

Totaalconcept

Zo zijn er tal van voorbeelden waarbij klant­vraagstukken zo specifiek zijn dat de oplos­sing niet in een handomdraai is gevonden. Het vraagt maatwerk. En maatwerk vraagt dat er gekeken wordt naar de totaalsitua­tie van de klant. Wat zijn zijn doelen voor de lange termijn? Zijn er andere aspecten die van invloed kunnen zijn op de huidige en toekomstige financiële situatie van de klant? Het doorgronden van al die aspecten is van belang voor goede advisering in Ver­mogensmanagement. En dan is het ook van belang dat je als Vermogensmanager een heel palet van diensten tot je beschikking hebt om te benutten voor je klant. Ploum: “Rabo Vermogensmanagement is een to­taalconcept: wij hebben alle diensten in huis om de klant te bedienen. Maar in de all-in combinatie zijn we uniek als bank en daar ben ik trots op. Of het nu gaat om Vermo­gensbeheer, Vermogenszorg, Charity Ma­nagement, Vermogenskrediet, Informal in­vesting of de financiële begeleiding van de opgroeiende kinderen van vermogende ou­ders; op al deze aspecten bundelen we de expertise van specialisten in het hele land en daarbuiten, om de klant te bedienen.”

“Het Vermogensplan is de basis van het to­taalconcept, het fundament. Hierop wordt alles gebouwd en het is van cruciaal belang dat die basis goed in elkaar zit”, aldus Rogér Bollen, Vermogensmanager. “Wij willen het verhaal kennen, een persoonlijke band op­bouwen. Weten ook hoe iemand denkt en zijn of haar leven wil invullen. Waar ligt zijn passie? Wat wil hij nog bereiken of realise­ren? Vervolgens gaan we de doelen met de klant vaststellen. Werken zonder duidelijke stip op de horizon is namelijk als het bestu­ren van een auto zonder te weten waar je heen gaat. En die doelen kunnen heel divers zijn: later zorg kunnen inkopen, het familie­kapitaal in stand houden en het overdragen naar de volgende generatie, het opbouwen van een adequate pensioenvoorziening of het faciliteren van een bedrijfsoverdracht. In alles werken we daarbij nauw samen met de persoonlijke adviseurs van de klant, zoals zijn accountant, fiscalist of notaris. Af­hankelijk van de persoonlijke doelen kijken we naar de middelen en welke risico’s de klant aanvaardbaar acht. Dan pas gaan we aan het Vermogensplan werken. Puur maatwerk en het sluitstuk van het proces.”

Ook Vermogensbeheer kan onderdeel uit­maken van het Vermogensplan. Jacqueli­ne Jamin, ook Vermogensmanager: “Ook hier zien we vaak dat de klant specifieke wensen heeft. Bijvoorbeeld op het gebied van duurzaamheid. Anderzijds tref ik soms oud-ondernemers die een deel van hun vermogen willen gebruiken om startende of groeiende ondernemingen te helpen. We brengen geïnteresseerden in contact met ambitieuze ondernemers die kapitaal zoe­ken. Ook dan kijken we hier in Maastricht nadrukkelijk naar het Limburgse speelveld. Veel Limburgse vermogenden zien hun geld graag in eigen omgeving renderen. Daar spelen wij op in.”

Jos Ploum laat er dan ook geen misver­stand over bestaan: “De filosofie van onze manier van zaken doen en lokaal betrokken zijn, werpt zijn vruchten af richting nieuwe klanten. Wij doen niet aan koude acquisi­tie. Mensen vinden ons via relaties waar we al voor werken. Mond-tot-mondreclame is nog altijd de beste reclame. Een vermogen beheren is niet louter een technische kwes­tie. Het is peoples business en daarbij gaat het altijd om vertrouwen.”

Rabobank Maastricht onderscheidt zich van andere banken met een lokale insteek. “Allereerst is Maastricht en Omstreken voor onze relaties het middelpunt van de wereld,” zegt Jacqueline Jamin. “We doen alles van hieruit. Onze klanten hoeven niet naar Den Bosch of Utrecht. Er is voor elke relatie één aanspreekpunt: de vermogensmanager hier in Maastricht. Dat is de enige manier om een goede band op te bouwen. Wij ken­nen onze klanten en proberen ze telkens een stap voor te zijn met verbetervoorstel­len. We weten als er iets verandert in hun leven en houden goed in de gaten of dat gevolgen heeft voor het ons toevertrouwde vermogen. Daarom onderhouden we met onze relaties zeer regelmatig contact. We blijven monitoren.”

Het team Vermogensmanagement gaat daarin ver. Rogér Bollen vult daarop aan: “De Vermogensmanager heeft de rol van sparringpartner binnen het vaste team van specialisten. De Vermogensma­nager wordt daarnaast ook bijgestaan door een vermogensplanner en een be­leggingsspecialist die de dagelijkse zorg van de beleggingsportefeuille onder zijn hoede heeft. Desgewenst kan het team aangevuld worden met andere specia­listen voor specifieke vraagstukken, zo­als bijvoorbeeld bij bedrijfsoverdracht of structurering van familiekapitaal. Grote vermogens en complexe financiële si­tuaties vereisen immers niet alleen een persoonlijke lokale benadering, maar ook een specialistische aanpak.” Écht vermo­gen verdient méér.

Vermogensmanagement nóg dichterbij

Het team Vermogensmanagement van Rabobank Maastricht en Omstreken bestaat uit vier vermogensspecialisten, maar indirect zijn er honderden specialisten die op afstand de lokale vermogensmanager met raad en daad kunnen bijstaan om de dromen van de klant te realiseren. Op de vraag wat dit team onderscheidend maakt is Joost Frantzen, Directeur Particulieren en Private Banking glashelder: “Wij zijn écht lokaal aanwezig en we hebben passie voor onze klant. Dat klinkt misschien cliché, maar dat is het niet. De teamleden zijn erop geselecteerd en ik ben er trots op dat het team bestaat uit deze professionals. Samen krijgen we het vuur in de ogen op het moment dat het over onze klant gaat en dat merkt de klant. Ik ben er van overtuigd dat dit het verschil maakt tussen een normale klantrelatie en een echte vertrouwensband met je klant. Daarnaast zitten we letterlijk om hoek. Natuurlijk zijn wij letterlijk 24/7 bereikbaar, maar het is toch wel bijzonder prettig om een kop koffie met de klant te kunnen drinken op de momenten dat dit gevraagd wordt. Alleen op die manier kun je een band met elkaar opbouwen en ervoor zorgen dat je samen een route kunt uitstippelen waar de klant zich senang voelt.”

Wilt u meer weten wat Vermo­gensmanagament voor u kan betekenen? Maak dan een af­spraak. De afdeling private ban­king is beschikbaar voor een vrij vermogen vanaf 250.000 euro. Vermogensmanagement start bij een kapitaal van € 1.000.000. Meer informatie op:

www.rabobank.nl/particulieren/ privatebanking/uw-vermogen/ vermogensmanagement/

Jos Ploum, manager Private Banking en Vermogensmanagement

 

“Als een klant echt weet wat hij wil, wat zijn doel is, zijn passie; dan pas kun je als vermogensbeheerder je werk goed doen. Dan weet je waar je naartoe moet wer­ken. Daar ligt voor mij meestal de eerste uitdaging: boven water krijgen wat ie­mand beweegt. Niet zelden gaan daar de eerste twee, drie gesprekken over. Geen probleem. Integendeel, dan leer je elkaar kennen en vertrouwen. Dat maakt ons vak zo boeiend.”

Jos Ploum (1972) stapte direct na zijn mid­delbare school binnen bij de Rabobank in Beek. Hij begon als trainee, werd daarna opgeleid tot beleggingsspecialist/vermo­gensbeheerder en verhuisde al snel naar de Rabobank in Landgraaf om daar een beleggingsafdeling op poten te zetten. Terwijl hij in zijn vrije tijd Bedrijfseconomie studeerde, vervolgde hij zijn carrière ach­tereenvolgens als Hoofd Regionaal Beleg­gingsteam ZuidOost en manager Private Banking bij Rabobank Parkstad Limburg, om voorlopig in Maastricht te zetelen als manager van Private Banking & Vermo­gensmanagement. “Private banking heeft me altijd geweldig geboeid. Hoe kunnen mensen hun vermogen het beste laten renderen. Daarin spelen veel persoonlijke keuzes mee. Ik moet vaak vaststellen dat veel mensen nauwelijks nadenken over keuzes. Vooral ondernemers weten vaak niet wanneer ze willen stoppen, aan wie ze overdragen, hoe het met pensioen en nalatenschap zit. Niets mooier dan hen helpen bij het maken van keuzes, alles uit te puzzelen en een uitgebalanceerd be­heersplan te maken.”

Aan passie en gedrevenheid ontbreekt het de meeste ondernemers overigens niet, benadrukt Jos Ploum. “Ooit heb ik met een ondernemer gesproken die niet wist wat hij wilde met de opvolging zijn bedrijf. Na een paar gesprekken ontdekte ik dat hij een verborgen droom had om kinder­boeken te gaan schrijven. Samen hebben we toen een financieel plan gemaakt om zijn bedrijf eerder te kunnen verkopen en zijn droom te verwezenlijken. En dat is gelukt. Fantastisch toch.” Zelf heeft Jos Ploum ook passies. Hij geldt als fervent golfer, Bourgondiër en liefhebber van het Italiaanse ‘La Dolce Vita’. Uit dat land im­porteert hij verschillende wijnen voor de Nederlandse markt. “Van kleine, ambach­telijke wijnboeren. Lang geleden vroeg zo’n kleinschalige wijnbouwer me of ik zijn wijn in Nederland een plek op de schap­pen kon bezorgen. Nu doe ik dat voor zo’n twintig boeren. Een prachtige hobby, voor­al omdat ik bij die mensen aan de keuken­tafel kom. Ze vertellen me hun leven en hun plannen . Zo zijn er veel raakvlakken met mijn baan hier bij de Rabobank.” 

Jacqueline Jamin, Vermogensmanager

 

“Het meest interessante in deze baan? Naast het persoonlijke contact is dat vooral de complexiteit. Alle denkbare ver­mogensvragen samen met de cliënt op­pakken en het overzicht weten te bewaren. Zo beheren wij het vermogen van veel zogenoemde Nederbelgen; Nederlanders die in België zijn gaan wonen. Dat brengt vanzelfsprekend de nodige vraagstukken met zich mee, onder meer op fiscaal ge­bied. Daar ga ik graag mee aan de slag.

Jacqueline Jamin (1973) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit Maastricht waar­na ze ging werken voor Ernst &Young in Amsterdam.

In 1998 maakte de juriste de overstap naar de Rabobank, eerst in de regio Eindhoven en later in Maastricht, haar geboortestad. “Na mijn start bij de Rabobank kreeg ik al snel de verantwoording voor de grotere vermogens. Het con­tact via Vermogensmanagement is intenser, we houden de financiële planning regelmatig tegen het licht en kijken wat veranderingen bete­kenen voor de portefeuille. De lijnen zijn kort, alle expertise hebben we hier in Maastricht bij de hand. Onze klanten vinden het prettig om één vast aanspreekpunt te hebben. En veel cliënten overleggen het liefst in het Limburgs, hun eigen taal dus. Ook betrekken we geïnteresseerde relaties bij netwerkevenementen en krijgen ze de gelegenheid om zelf weer zakelijke partners mee te ne­men. Zo vergroten we het netwerk van onze klant en dat van de Ra­bobank.”

Jacqueline Jamin is getrouwd en heeft een zoon van 13 jaar. De vrije tijd wordt ingevuld met reizen, boeken le­zen en sinds kort ook golf. “De meest in­dringende reiservaring? De reis door India drie jaar geleden. Het cultuurverschil met Nederland is enorm. En dan de Taj Mahal. Een zeer indrukwekkend gebouw.”

Rogér Bollen, Vermogensmanager

 

“Mijn doel is pas bereikt als de klant fi­nanciële rust ervaart”, aldus Rogér Bollen. “Mijn werk is gebaseerd op vertrouwen. Wanneer een klant mij in vertrouwen neemt, als hij open vertelt over zijn ambi­ties en doelen, kan ik optimaal voor hem presteren. Niets van wat wij bespreken komt buiten het team Vermogensma­nagement. Deze vertrouwensband is heel belangrijk, want van daaruit kun je de beste beslissingen nemen.”

Rogér Bollen (1970) maakte per 1 januari de overstap naar Rabobank Maastricht en Omstreken. Binnen Rabo Vermogens­management verleent hij zijn diensten aan de vermogende klanten uit het top­segment. Hij schakelt met alle specia­listen en houdt de regie. Rogér heeft 20 jaar bankervaring in zowel de zakelijke dienstverlening als de dienstverlening voor de vermogende particulier, waarvan de laatste 9 jaar als senior Private Banker bij Van Lanschot Bankiers. “Binnen Rabo Vermogensmanagement bieden wij de klant een persoonlijk team die voor zijn vermogen zorgt. Door een goede per­soonlijke band met de klant weet ik wat hij wil en kan ik verbinden. De kracht van het samenspel met interne en externe specialisten, het coöperatieve gedach­tegoed van de Rabobank, maakt dat wij optimaal kunnen presteren voor de klant en daar voel ik mij goed bij.”

Dat laatste motief heeft ongetwijfeld te maken met het privéleven van de gebo­ren Maastrichtenaar. Rogér Bol­len, getrouwd en vader van twee kinderen spint graag, doet aan hardlopen en golf en is een actie­ve verenigingsman bij de harmonie waar hij sinds zijn jeugd euphonium (tenortuba) bespeelt. We spelen in de concertafdeling, zeg maar de eredivisie. Individueel moet je goed zijn, maar nog belangrijker is het samenspel. Goed luisteren naar elkaar is essentieel. Ik vergelijk dat met mijn baan als Vermogensma­nager. We hebben allemaal indivi­dueel veel kennis en ervaring, maar als team kunnen we onze klanten de beste oplossingen aanbieden.”

Marcel Lousberg,  Intern Vermogensmanager

 

“Ik ken al onze klanten en zij mij. Je leert elkaar in de loop der jaren kennen en hebt het over veel meer dan financiën. Onlangs ben ik voor de tweede keer vader gewor­den. Onze relaties weten dat. Ze stuurden kaartjes en feliciteerden me. Op mijn beurt probeer ik ook op de hoogte te blijven over wat er in het leven van onze cliënten gebeurt. Dat directe contact maakt deze baan echt top.”

Marcel Lousberg (1978) geldt als de spil van het team Vermogensmanagement van de Rabobank Maastricht en Omstre­ken. Bij hem komen alle telefoontjes bin­nen die hij zelf beantwoordt of doorzet naar zijn collega’s Jos Ploum, Roger Bollen of Jacqueline Jamin. Of hij regelt afspraken in Maastricht of bij de klanten thuis. “We zijn altijd bereikbaar, ook in het weekein­de. Sommige vragen kunnen niet wachten. Het contact is soms zeer intensief. Met verschillende relaties overleggen we we­kelijks, anderen pas weer als er iets in hun leven gebeurt waardoor naar de financiën gekeken moet worden. Het is vóór alles mensenwerk.”

Marcel Lousberg, samenwonend en vader van twee kinderen, werkt sinds 1997 bij de Rabobank. Sinds 2005 is hij betrokken bij Private Banking en het aanspreekpunt voor bestaande en nieuwe relaties van Vermogensmanagement. De geboren en getogen Margratenaar is diep ge­worteld in het plaatselijke vereni­gingsleven met speciale aandacht voor de voetbalclub RKVVM. “En ik organiseer graag evenementen en feesten. Dat is een beetje uit de hand gelopen, daarom heb ik een evenementenbedrijfje opgericht. Is toch professioneler, want ik wil het wel goed doen.”

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business

Gerelateerd nieuws