Door corona meer interesse voor wonen in het groen
Nee, met de term makelaars doen we Klement Rentmeesters tekort. Zeker, ze doen ook aan makelaardij, maar dat is maar een van de vele disciplines van het bedrijf dat nu tien jaar bestaat. Klement Rentmeesters weet alles van monumenten en bijzondere projecten – van vergunningen tot subsidies – ontwikkelt ideeën en plannen en verzorgt ook alle papierwerk.
Frank Klement ziet het gewoon gebeuren. De trend buigt nu weer om naar wonen buiten de stad, in het groen. „Dat is een golfbeweging. We hebben net een periode achter de rug van ‘terug naar de stad’. Maar door corona hebben mensen weer meer behoefte gekregen aan ruimte om zich heen. Die is in de stad natuurlijk moeilijk te vinden.”Als ze dan toch makelen, als onderdeel van het totale bedrijf, dan met bijzondere objecten, monumentaal en niet monumentaal, vaak op mooie locaties en ruime percelen grond en groen erbij. Hij merkt dat in de periode van de ‘intelligente lockdown’ veel mensen zijn gaan nadenken over hun toekomst. „Dan komen ze tot de conclusie dat het moment gekomen is om de plannen tot aan- of verkoop, die ze al langer hadden, door te zetten.”Wonen in het groen, daar weet het echtpaar Klement alles van, zeker als het ook nog monumentaal is. „Het zit in mijn bloed, het is mijn passie, monumenten vind ik fascinerend.” Zijn vrouw Jessica voegt eraan toe dat ze zelf lang kantoor hebben gehouden in hun eigen monumentale woonboerderij midden in het Heuvelland. „Die ervaring en dat gevoel deel je met je klanten.”Tien jaar geleden zakte Frank Klement af tot onder de grote rivieren. Voor die tijd had hij zich ook al beziggehouden met rentmeesterij en Limburg kon hem altijd al bekoren. Zeker toen hij hier de liefde vond. De gemeente Maastricht gaf hem zijn eerste opdracht in het zuiden: het herbestemmen van kasteel Jerusalem. „Tien jaar later komt dit project door omstandigheden weer vrij en word je gevraagd voor taxatie van dit project’. Het gebouw is intussen helemaal opgeknapt, je gaat opnieuw naar de markt kijken in een andere tijd.”
Specialisten
Rentmeester is het oorspronkelijke beroep van Frank Klement, maar het aantal disciplines van het bedrijf met inmiddels vijf-tien medewerkers is in die tien jaar fors uitgebreid. „Daarvoor hebben we specialisten in dienst als het gaat om architectuur, grondzaken, subsidies, regelgeving, restauratie, milieu, ruimtelijke ordening en nog veel meer. Het aan- of verkopen van een project is bij ons vaak slechts een onderdeel van het hele traject, waarbij we actief met de klant meedenken en hem of haar ook na de transactie desgewenst blijven ondersteunen.”Jessica Klement ziet dat de waardering voor monumenten de laatste jaren gestegen is. „Er is meer bewustzijn van het belang ervan. Bovendien is de regelgeving versoepeld. Tegenwoordig mag je bijvoorbeeld bij een restauratie wel dubbelglas en zonnepanelen gebruiken; de overheid kijkt nu meer functioneel. Als je een monument wilt kopen of verkopen, dan kun je niet van alle ins en outs op de hoogte zijn. Dan komen wij als expert erbij om voor een goede begeleiding te zorgen. Daar nemen we dan ook de tijd voor, zodat de klant daar het goede gevoel bij krijgt.”
Hoeven en kastelen
In de loop der jaren zijn met de parate kennis en ondersteuning van Klement Rentmeesters veel mooie monumenten in Limburg van de ondergang gered. Zoals Hoeve Beusdalshof in Ingber, die een exclusief hotel en kunstgalerie is geworden, Villa Kanjel in Maastricht en Hoeve Terlinden in Wijnandsrade. Recent is de zeer grondige restauratie van Château Wittem gerealiseerd en blijft Klement Rentmeesters voor advies ver-bonden aan dit prestigieuze huis. Frank Klement vindt het van belang dat bijvoorbeeld de dor-pen in het Heuvelland levendig blijven door nieuwe bewoners of jonge mensen de kans te geven er te wonen. „Dat kan door appartementen in een monumentaal pand te voorzien. Als je goed op de hoogte bent van de huidige regels, dan kan er best veel. En bepaalde kavels kunnen wel degelijk bestemd worden voor bebouwing, mits dat maar met respect voor het landschap gebeurt. Dat vereist weer een goed overleg met ge-meenten en provincie, je moet weten wat kan en niet kan. Het is een goed streven om de dorpen en de natuur te beschermen, maar tegelijkertijd moet de streek wel levendig en aantrekkelijk blijven, ook voor jongeren. Er is te weinig aanbod. Daarom ook stimuleren wij mensen uit de streek om met ons te komen praten over bepaal-de percelen en panden. Er is vaak meer mogelijk dan gedacht. De gemiddelde makelaar weet met alle respect niet hoe het werkt met bestemmingsplannen, maar die expertise heb je wel nodig om het geheel in kaart te brengen.”
Landelijk
Vanwege die expertise heeft Klement Rentmeesters ook een kantoor in Noord-Brabant, omdat er steeds meer vraag vanuit die regio kwam voor advies en begeleiding. „Brabant kent veel grote landerijen, maar de erfgenamen weten vaak niet hoe ze de bestemming het beste kunnen invullen”, vertelt Jessica. „Het is plezierig om te ervaring hoe je die mensen dan bepaal-de ideeën kunt geven waardoor ze nieuwe kansen zien voor die domeinen.”De knowhow van Klement Rentmeesters is intussen ook doorgedrongen naar andere delen van het land, zodat het bedrijf de vleugels verder uitspreidt. „Wij worden steeds vaker ook boven de grote rivieren gevraagd om bepaalde projecten mee vlot te trekken”, zegt Frank. „Dat zijn vaak stevige trajecten. Maar Limburg blijft onze basis. De bourgondische inslag bevalt ons bijzonder goed en sluit ook goed aan bij de wereld van monumenten. De conditie van veel monumentale panden in Limburg is in het algemeen verbeterd. Het provinciebestuur met voorop gedeputeerde Hubert Mackus is ook heel actief en vooruitstrevend. Ze durven te investeren in kwaliteit, dat is een goede ontwikkeling. De volgende generaties zullen er blij mee zijn.”