Home > Business > Donderdag de 12de: Wat Saskia Goetgeluk van Brightlands Venlo leerde van de coronacrisis

Donderdag de 12de: Wat Saskia Goetgeluk van Brightlands Venlo leerde van de coronacrisis

Donderdag 12 maart riep premier Rutte de Nederlanders op om thuis te gaan werken en sociaal contact te mijden. Wat nog even een ‘griepje’ leek, bracht ons vanaf die dag in een diepe crisis. 2020 maakt veel los. Hoe verandert dit jaar onze blik op de wereld? We blijken heel veel te kunnen, in dit jaar vol tegenstellingen. Maar wat willen we? Martijn Kagenaar spreekt erover met mensen die vooruit willen. Tot 12 maart 2021 schrijft hij elke week wat zij leerden. In deze aflevering CEO Saskia Goetgeluk van Brightlands Campus Greenport Venlo.

Na die persconferentie op die 12de maart werd ik geappt: ‘We moeten dicht, we moeten dit, we moeten dat!’ Maar ik dacht: ‘We moeten helemaal niks.’ Dat is mijn natuur. Mijn vrijheid is heel belangrijk. Als je op een campus zoals hier elkaar niet in vrijheid kunt ontmoeten, kun je niet creatief zijn. En dus niet innoveren. Ik werd er een beetje opstandig van.”

Levend houden

,,We voelden zelfs heel kort een soort euforie. Alles was nieuw. Online samenwerken, hoe gaat dat? Zelf deed ik wat ik kon en gaf iedereen zoveel mogelijk de aandacht die hij of zij nodig had. Hier op de campus konden de huurders gewoon naar binnen, hun bedrijfjes moesten toch door. Maar wij konden de campus community niet levend houden zoals we gewend zijn met programma’s als Meet your neighbour of een groot matchmaking event dat we hadden voorbereid. Ons start-up en scale-up programma BL.INC konden we op den duur gelukkig vrij goed hybride uitvoeren, hoewel dat voor een campus natuurlijk verre van ideaal is. Het creatieve proces, het samen werken aan innovatie moet je dicht bij elkaar doen, in spontane gesprekken. Niet in Teams…”

 

 

Bijzondere gezinssituatie

,,Tegelijk kwam mijn middelste kind met zijn vriendin inwonen vanwege hun kleine woonruimte. Eigenlijk was dat heel speciaal, want hij woont al heel lang niet meer thuis. We koesteren die eerste lockdown als een heel speciale tijd. Die heeft onze band enorm goed gedaan. Ik heb mijn levenservaring op een natuurlijke manier met hun kunnen delen.”

Tijd voor beleid

 ,,Op de campus hebben wij de efficiëntie van online werken goed benut. We hadden meer tijd voor beleid, omdat we niet hoefden te reizen en niet werden afgeleid. Met onze strategische partners hebben we een stevig meerjarenplan ontwikkeld: wat maakt ons relevant, waar gaan we heen? Na drie jaar staan we ook voor een nieuwe fase. We zaten vol en moesten bedenken hoe we wilden groeien.”

Tienjarenplan

,,Het klinkt misschien ouderwets lang, maar dit was dan ook geen financiële invulsheet. Als je een multinational als BASF langdurig wil binden, moet je een serieuze visie hebben. Wij zitten hier in het meest prille stadium van innovaties, en daarom moeten wij ver vooruitkijken. Op basis van consumententrends bepaalden we samen hoe we de voedingstransitie gaan vormgeven. We besloten te gaan voor ‘gezond oud willen worden’.”

Bewustwording

,,Als voedingscampus bepleiten wij al jaren dat we als maatschappij moeten nadenken over gezonde voeding, duurzaamheid en de herkomst ervan. Het feit dat druipende schubdieren in Wuhan een mondiaal gezondheidsprobleem veroorzaken, maakt iedereen nu beter bewust van ons complexe mondiale systeem. Het gevolg is dat we nu met ons verhaal gemakkelijker op de Haagse agenda komen met het belang van voeding en vitaliteit, en dus preventie.”

 

Gezond oud worden

,,Het mooie van onze campus is dat we Maastrichtse medische kennis kunnen koppelen aan de Venlose kennis over voedselproductie- en innovatie. Zo halen we ‘gezond oud worden’ dichtbij. Daarmee is onze campus nog relevanter geworden. De basisbekendheid hierover was er, maar de kennis wordt breder verspreid. Wij maken kinderen daar bewust van in Kokkerelli (een educatief programma voor kinderen, red.). Het feit dat hier wordt geïnvesteerd in jeugd- en gezondheidsprogramma’s positioneert ons goed. Men ziet hoe wij de volwassenen van de toekomst op een leuke manier laten ervaren dat gezonde voeding ook lekker kan zijn. En dat de keuzes die je als persoon maakt op de lange termijn zo’n impact hebben op je gezondheid. Die educatie bouwen we nu dankzij de regiodeal uit, samen met bedrijven die mee investeren. En dat is maar een voorbeeld.”

Sterkere lobby

,,In de rest van Nederland zien ze nu: ‘Daar gebeurt wat!’ Wat Thialf is voor schaatsen, zijn wij voor kennisontwikkeling en innovatie van gezonde voeding Dat vraagt uithoudingsvermogen. Daarom maakten we zo’n tienjarenplan. Uiteindelijk werken we toe naar gepersonaliseerde voeding. Dat je dat lekkere recept van AH ook kunt maken als je glutenallergie hebt. Dat een app je vertelt welke ingrediënten jij dan moet kopen. Over tien jaar ben ik 66 en dan wil ik dat gerealiseerd zien bij een brede groep consumenten; jong en oud. Omdat ik hier zie dat het kán en het zich hier ontwikkelt! Bijvoorbeeld met algoritmes en veredeling.”

Het afgelopen jaar zagen we een aantal typische dilemma’s veelvuldig voorbijkomen:

Digitaal – fysiek / controle – vrijheid / nieuw – normaal / masker op – masker af / groei – ontwikkeling / feiten – fictie / morgen – overmorgen / plezier – angst / intimiteit – veiligheid

Voor elke aflevering van deze serie kiest de geïnterviewde er drie om op te reflecteren. 

Digitaal – fysiek

,,Voor iemand die nieuwe plannen maakt en een ecosysteem bouwt door met veel mensen te spreken, is Teams een drama. Het beperkt je spontaniteit en ruimte om al sparrend de mogelijkheden te verkennen. Corona heeft mij alleen maar duidelijker gemaakt hoe essentieel de energie en laagdrempeligheid van de campus zijn. Snel op naar 2021 dus, waarin we weer samen kunnen werken aan innovaties.”

Groei – ontwikkeling

,,Een plant groeit niet door eraan te trekken. Groeien doe je door ontwikkeling, kansen zien, creëren, benutten. Op een campus staat groei dus gelijk aan ontwikkelen en is het geen tegenstelling. Ontwikkeling en groei kosten tijd en hebben aandacht nodig. Wij moeten dus ook groeien in kwantiteit. Daarom is het fantastisch dat BASF is ingestapt en UM het Future Farming Instituut is gestart.”

Morgen – overmorgen

,,Jij vindt een tienjarenplan misschien ouderwets, maar ik kijk naar overmorgen. De juiste innovaties liggen hier al klaar, zij het in de vroegste fase. Ik zit hier om die ‘keuzebekwame’ consument werkelijkheid te zien worden. Als ik dan 66 ben, wil ik dat eindbeeld meemaken. Daarom heb ik ook zo’n haast. Omdat mijn tijd opraakt.”

show auteur

Auteur: Martijn Kagenaar

Creatieve strateeg die ondernemers spreekt over hun ervaringen na donderdag de 12e maart 2020

Martijn Kagenaar

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!