Home > Business > Donderdag de 12de: Wat presentator Simone van Trier leerde van de coronacrisis

Donderdag de 12de: Wat presentator Simone van Trier leerde van de coronacrisis

Donderdag 12 maart riep premier Rutte de Nederlanders op om thuis te gaan werken en sociaal contact te mijden. Wat nog even een ‘griepje’ leek, bracht ons vanaf die dag in een diepe crisis. 2020 maakt veel los. Hoe verandert dit jaar onze blik op de wereld? We blijken heel veel te kunnen, in dit jaar vol tegenstellingen. Maar wat willen we? Martijn Kagenaar spreekt erover met mensen die vooruit willen. Tot 12 maart 2021 schrijft hij elke week wat zij leerden. In deze aflevering dagvoorzitter en presentator Simone van Trier. 

,,Op 12 maart waren al mijn internationale congressen al gecanceld. Ik voelde dan ook al snel dat dit heel groot zou worden. Toen ben ik mijn ramen gaan lappen. Dat doe ik altijd als ik onrust voel. Zoiets fysieks, om orde te scheppen in mijn hoofd. Dus toen Rutte zich ‘s avonds meldde had ik al besloten dat mijn werk er even niet meer zo toe deed. Leiden van debatten, conferenties voorzitten, presentatietraining… allemaal heel belangrijk, maar nu even niet. Er kwam een grote crisis aan. Dan moet je je plek kennen en kijken wat er écht toe doet.”

Oudjes in de buurt

,,Ik heb nog tijdens Ruttes speech op LinkedIn gezet dat we moesten zorgen dat de mensen in de zorg hun werk konden blijven doen. Mijn werk hield op en er ontstond behoefte op een andere plek. Dus wat kan ik doen? Dat is toen enorm gedeeld en geliked alsof het een groot inzicht was, maar voor mij was het iets doodnormaals. Ik deed boodschappen voor oudjes en ging op kinderen passen. Gewoon simpel door aan te bellen en met briefjes in de bus. Geen websites en systemen, maar direct, voor de mensen vlakbij.”

Andere aanpak

,,Maar het blijft natuurlijk zo dat mensen van alles met elkaar willen bespreken. In mei begonnen toen de eerste ‘hybride’ conferenties: een paar mensen in de studio en de rest kijkt via een stream. Dat had ik nog nooit gedaan, het was helemaal nieuw. En ik vond het superleuk. Aan mijn automatismen had ik opeens niks meer. Dit vroeg een totaal andere aanpak.”

Achterafterreintjes

,,Ik ben sindsdien op de gekste plekken geweest. Op achterafterreintjes hadden verhuurders van audiovisuele apparatuur – die door het wegvallen van events omzet zagen verdwijnen – state-of-the-art studio’s ingericht. Werkelijk fantastisch. Het was een periode van totale energie. Van ontdekken.”

Dichter op de inhoud

,,Vandaag heb ik weer een halve dag hybride gewerkt met mensen uit heel Europa. Niet meer allemaal het vliegtuig in voor die ene ochtend, maar gewoon in hun eigen omgeving. Online moet het event wel veel beter voorbereid worden: nóg dichter op de inhoud, spot-on. Omdat het zo kort is. Geen welkom met koffiebuffet, geen finger foods, puur de inhoud. Ik hoop dat een deel van deze werkwijze blijft bestaan.”

Risico’s inschatten

,,Online een discussie leiden is veel moeilijker, vooral als het gaat schuren en je wilt even doorpakken. Het kan dan agressief overkomen als je iemand online ‘de maat neemt’. Dat risico moet je nu van tevoren nog beter inschatten. Op een podium kun je improviseren, heb je meer tijd, kun je er vol in gaan. Dan voel je dat de zaal óók de hele waarheid wil weten. Nu sta je alleen en zit iedereen zwijgend mee te kijken. Dat ademende organisme van de zaal mis ik wel.”

Aantrekkelijk blijven

,,In de zaal zitten mensen vast, nu staan er altijd nog twee schermen open: WhatsApp en één of ander document waar ze mee bezig zijn. Je audio én video moeten dus aantrekkelijk blijven. Ik heb het trouwens nooit een ‘schande’ gevonden dat mensen in de zaal op hun telefoon bezig zijn. Soms zoeken ze iets op Wikipedia, of delen ze een mening met anderen in de zaal. Ze zitten heus niet allemaal te Facebooken.”

Enorm potentieel bereik

,,Je kunt heel veel extra bereik genereren als je van tevoren bedenkt wat je los kunt monteren voor social media. De voorbereiding duurt langer, maar de impact is groter. Je doet het niet meer alleen voor die mensen op dat moment in die zaal. In een van de eerste online-conferenties waren er maar 60 kijkers op 120 aanmeldingen. Dat was balen, ál die voorbereiding voor dat kleine clubje? Maar twee weken later hadden ruim 700 mensen de content gezien en was de opdrachtgever himmelhoch jauchzend. Offline was dat nooit gebeurd.”

Het ongemak van Rutte

,,Informatie delen kan dus prima hybride. Maar argumenten uitwisselen doe ik liever live. Dat zag je –­ gek genoeg – toen Rutte onlangs werd uitgejoeld. Waarom was dat zo pijnlijk? Omdat we zijn ongemak voelden. Als hij dit had opgenomen en netjes had gemonteerd hadden we niet gezien hoeveel spanning er in hem zat en hoe knap het was hoe hij die groep terechtwees.”

Algemeen belang

,,Wat onder de oppervlakte zat, is zichtbaarder geworden: wat is echt belangrijk, hoe verschillen rijk en arm, onze landsaard. We kunnen ons voor het algemeen belang maar moeilijk iets ontzeggen. Me, myself and I doet het in de ogen van veel mensen perfect, het is de rest die het voor hen verpest. Dus dringen zij voor zonder mondkapje, houden zij wel een feestje in een A2-tunnel en vliegen zij naar Curaçao als dat mag.”

Het afgelopen jaar zagen we een aantal typische dilemma’s veelvuldig voorbijkomen:

Digitaal – fysiek / controle – vrijheid / nieuw – normaal / masker op – masker af / groei – ontwikkeling / feiten – fictie / morgen – overmorgen / plezier – angst / intimiteit – veiligheid

Voor elke aflevering van deze serie kiest de geïnterviewde er drie om op te reflecteren. 

Feiten – fictie

,,We denken alles te weten. ‘Viruswappie’ werd derde bij het Woord van het Jaar. Maar in een goed gesprek raak je elkaar niet kwijt. In ontmoetingen tussen mensen is het mijn taak om te achterhalen waarom ze zeggen wat ze zeggen. Als je daarvoor de tijd neemt, blijkt dat mensen veel meer met elkaar gemeen hebben dan je dacht. Die een-op-een gesprekken van De Volkskrant – met iemand die zoveel mogelijk van jou verschilt – vond ik dan ook razend interessant. Ik ben nog nieuwsgieriger geworden.”

Masker op – masker af

,,Corona heeft ons geleerd hoe naakt we zijn zonder al die structuren. Privé en in je werk, thuis en wereldwijd. Ik zou zó wensen dat we ook na de vaccinaties de maskers af laten. Ik vind mensen zonder masker veel mooier.”

Controle – vrijheid

,,Wij hebben in dit land te veel moeite om onze vrijheden op te geven voor het algemeen belang. Ik heb zelf ook veel vrijheid nodig, maar met zoiets groots als corona moet je je voegen in de kudde.”

show auteur

Auteur: Martijn Kagenaar

Creatieve strateeg die ondernemers spreekt over hun ervaringen na donderdag de 12e maart 2020

Martijn Kagenaar

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.