Home > Business > Donderdag de 12de: wat Camille Oostwegel leerde van de coronacrisis

Donderdag de 12de: wat Camille Oostwegel leerde van de coronacrisis

Donderdag 12 maart riep premier Rutte de Nederlanders op om thuis te gaan werken en sociaal contact te mijden. Wat nog even een ‘griepje’ leek, bracht ons vanaf die dag in een diepe crisis. Het jaar 2020 heeft veel losgemaakt. Hoe verandert dit jaar onze blik op de wereld? We blijken heel veel te kunnen, in dit jaar vol tegenstellingen. Maar wat willen we? Martijn Kagenaar spreekt erover met mensen die vooruit willen. Tot 12 maart schrijft hij elke week over wat zij leerden. In deze aflevering directeur Camille Oostwegel van Oostwegel Collection

,,Toen op 12 maart TEFAF op slot ging, werden vrijwel direct alle boekingen tot augustus geannuleerd. Op 15 maart moest ook alle horeca dicht en dat was heel onwerkelijk. Die avond ben ik bij al onze ‘huizen’ gaan kijken hoe het met de mensen ging. Zo vreemd: zit je aan een tafeltje samen plannen te maken, geen gasten en bijna alleen… en opeens gingen alle lampen uit.”

Veiligheid voorop

,,Wij hebben alle horeca in huis, maar alleen de hotels mochten openblijven. Wij hebben in al die onzekerheid in maart meteen een duidelijke keuze gemaakt: alles dicht! De veiligheid van medewerkers en gasten stond voor mij voorop. Nu de restaurants opnieuw dicht zijn, vraag ik me af hoe nuttig dat is. Ik preek natuurlijk voor eigen parochie en snap dat er iets moet gebeuren om de verspreiding van het virus te beperken. Maar de besmettingen wijzen uit dat veel mensen zich tijdens de feestdagen minder goed aan de regels hebben gehouden. Terwijl hier alles onder controle is: 1,5 meter, mondkapjes, sociale controle, na 20 uur geen alcohol, goede hygiëne. Bij ons kun je veiliger samen genieten dan thuis.”

Stille maanden

,,Weer de hele tijd klussen en poetsen werkt natuurlijk niet. Ik heb in mijn videoboodschap gevraagd: ‘Wat wil jij doen om jezelf en ons bedrijf beter te maken? Een extra wijncursus? Heb je een idee waar nooit tijd voor was? Pak het op!’ De afdelingshoofden kijken hoe we dat kunnen inpassen. Kan onze wijnleverancier de mensen met een online-cursus versneld certificeren? Ik ben benieuwd waarmee de mensen allemaal komen!”

Doorontwikkeling

,,We hebben drie scenario’s gemaakt, afhankelijk van de omzetontwikkeling. Dat hadden we nog nooit zo precies uitgewerkt. Ook breiden we ons directieteam uit met een directeur sales. Zij is pas 29, maar heeft in zeven jaar al een mooie carrière gemaakt bij Hilton. We implementeren ook een nieuw Human Resources IT-systeem dat we vorig jaar uit kostenoogpunt hebben uitgesteld. Dat doen we nu wel, dan hebben we er al mee leren werken voordat de drukte weer begint. Als het een automatisme is, kunnen we ons volledig focussen op onze business.”

Oliebollen

,,In zo’n pandemie moet je geen overhaaste besluiten nemen. Ons familiebedrijf richt zich op de komende dertig jaar, dus verwacht van ons geen rare sprongen. Al zijn we bij Hotel Winselerhof voor wandelaars wel oliebollen gaan bakken. Dat pakte heel goed uit. Wij werken vanuit onze kernwaarden: inlevingsvermogen, uitstraling, actief en fatsoen. Dat zijn geen marketingkreten maar familiewaarden, die terugkomen in alles wat we doen. Als we op dat kompas blijven varen, kijk ik met een licht positief gevoel naar 2021.”

Collega-hoteliers

,,Ik heb nog wel eens contact met mijn oude baas bij Marriott in New York. Die keten heeft duizenden hotels waarvan er sommige nooit meer opengaan. Dat is echt treurig. Lokaal heb ik ook veel contact, met name tijdens de eerste lockdown in maart, bijvoorbeeld over de NOW: hoe gaan de retail en  de evenementenbranche er mee om? In contact blijven was altijd al belangrijk maar de waarde daarvan is veel duidelijker geworden.”

Teamwork

,,Ik voel me gedreven om door te gaan voor alle 350 mensen en het mooie bedrijf waar zij voor werken. We hebben het als directieteam opgepakt. Iedere dag besproken: wat speelt er op de werkvloer, wat is belangrijk om te communiceren, hoe is de voortgang, hoe houden we iedereen gemotiveerd? Ik voelde me ook gesterkt doordat er in veertig jaar iets heel robuusts is opgebouwd. We zijn eigenaar van ons vastgoed en hebben een goede relatie met de bank. Die gaf snel extra krediet, dus in maart wist ik al: we kunnen ons concentreren op de mensen en het werk.”

Veel gevraagd

,,We zeiden: ‘het wordt pittig, met een slap najaar, en een nog slechter eerste kwartaal, dus we moeten het samen doen’. Onze mensen hebben zich in de zomer het rubber van de zolen gewerkt. Als we toen mensen hadden aangenomen, hadden we nu in de penarie gezeten. Ook mentaal was het stevig: een kok vindt werken in de moestuin na een maand echt niet meer leuk.”

Beter inzicht

,,Als bedrijf en als persoon heb ik veel geleerd. We kijken anders naar onze budgetten. In de management-literatuur noemen ze dat ‘zero based budgetting’. Wat is echt nodig? We gaan profiteren van dat betere inzicht in cijfers. We hebben ook gezien dat mensen kunnen en willen veranderen als de noodzaak er is. Als je maar goed uitlegt waar je mee bezig bent, zodat mensen er in mee kunnen.”

Langetermijnambitie

,,Onze omzet moet stijgen om structurele verbeteringen te kunnen financieren. In ons fysieke product, de huizen, moet flink geïnvesteerd worden. En op het gebied van IT moeten we een slag maken. Aan de voorkant, die van de klantervaring, en aan de achterkant, die van processen. Het is belangrijk om de mensen daarin mee te nemen. Wat betekent dit voor jou? Want als we niet veranderen, gaan we vanzelf achteruit. In die plannen is daarom elk jaar een goede balans tussen verbeteren voor de gast en verbeteren voor de medewerker.”

Het afgelopen jaar zagen we een aantal typische dilemma’s veelvuldig voorbijkomen:

Digitaal – fysiek / controle – vrijheid / nieuw – normaal / masker op – masker af / groei – ontwikkeling / feiten – fictie / morgen – overmorgen / plezier – angst / intimiteit – veiligheid

Voor elke aflevering van deze serie kiest de geïnterviewde er drie om op te reflecteren.

Masker op – masker af

,,Met een masker op kom je niet ver, behalve met carnaval. Je moet handelen vanuit je kernwaarden. Als je dat niet doet, ben je aan acteur. Dan vreet dat energie, want je bent niet authentiek. Ik ben begonnen met videoboodschappen en verjaardagskaarten schrijven zodat mensen mij leren kennen in mijn nieuwe rol. Ik stel ze niet alleen gerust, maar ben ook ontwapenend eerlijk als ik vertel dat ik ook slecht heb geslapen na de laatste persconferentie.”

Plezier – angst

,,Plezier is heel belangrijk. Maar soms moet je je over een angst heen zetten om plezier te kunnen hebben. Stel je voor dat je op een familieweekend moet bungeejumpen terwijl je hoogtevrees hebt. Praat je jezelf dan angstgevoelens in, of zeg je: ik zit goed vast, ik ben voorbereid en als ik het straks gedaan heb, dan hebben we zijn allen plezier?”

Groei – ontwikkeling

,,Ik zie in ons bedrijf een enorme potentie om te ontwikkelen. Ik zie het in mensen, in processen en in kansen die er liggen. Dat draagt ook bij in mijn plezier in het werk. In onze ‘Talent Factory’ kunnen mensen zich ontwikkelen. Een mooi voorbeeld is Pierre Haenen; die is begonnen als werkstudent op Château St. Gerlach en via verschillende rollen na 5 jaar doorgegroeid tot Directeur/Gastheer van Château Neercanne.”

show auteur

Auteur: Martijn Kagenaar

Creatieve strateeg die ondernemers spreekt over hun ervaringen na donderdag de 12e maart 2020

Martijn Kagenaar

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu