Home > Business > Dolmans Landscaping Group biedt invulling aan speciale doelgroep

Dolmans Landscaping Group biedt invulling aan speciale doelgroep

Voor mensen met een verstandelijke of een lichamelijke handicap ligt het werk niet voor het oprapen. Ze zijn vaak aangewezen op speciale projecten, waarbij rekening wordt gehouden met hun afstand tot de arbeidsmarkt.

Dolmans Landscaping heeft in deze vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen al jaren ervaring en breidt dit onderdeel via dochterbedrijf Monsdal verder uit door heel Nederland. „Wij noemen dat cliëntenparticipatie,” vertelt Erwin Janssen, algemeen directeur van Dolmans Landscaping Group, met hoofdvestiging in Bunde. „Al sinds 2007 werken we samen met sociale instellingen om deze mensen bij bepaalde werkzaamheden te betrekken. Het belangrijkste doel is om deze mensen een gevoel te geven dat ook zij volop van nut zijn in onze maatschappij. Daarom dragen zij hetzelfde tenue als onze eigen professionals die hen begeleiden. Ze horen er dan echt bij en dat geeft deze mensen enorm veel voldoening. Een plezier om te zien.” 

Inmiddels biedt Dolmans door het hele land al aan zo’n 450 mensen uit deze doelgroep een functie in de groenvoorziening. „Het is een specifiek traject en vergt veel van onze eigen medewerkers om daar goed mee om te gaan en de juiste persoonlijke begeleiding te geven. De inzetbaarheid verschilt per individu en ook qua planning is het niet altijd eenvoudig, omdat het ook wel voorkomt dat de ingeroosterde mensen om welke reden dan ook niet komen opdagen. Dat is in hun situatie heel begrijpelijk, maar als je op een locatie bezig bent om het groen te onderhouden, dan is dat niet altijd gemakkelijk om het goed te organiseren. Daar staat tegenover dat de voldoening enorm is en in de loop der jaren hebben we er veel ervaring mee opgebouwd en weten we er, samen met de betreffende instellingen, een succes van te maken.”

Voor de zorginstellingen is het een stevige opgave om cliënten een zinvolle dagbesteding aan te bieden. Het meewerken in het groenonderhoud wordt door de meesten van deze mensen als plezierig en afwisselend ervaren. De cliënten komen er als het ware tot bloei en zijn op een aangename manier bezig in de buitenlucht. Er komt bij dat het voor de zorginstellingen ook financieel interessant kan zijn omdat er vanuit de overheid budgetten zijn ter arbeidsstimulering van deze specifieke doelgroep. Door ze te laten participeren in de groenvoorziening, ‘verdienen’ deze mensen zich voor een deel zelf terug. „Maar dat is de zakelijke kant, de menselijke kant is minstens zo belangrijk,” zegt Erwin Janssen.

„Deze aanpak wordt nu ook doorgetrokken naar sommige instellingen in de ouderenzorg. Dan gaat het niet om gehandicapten, maar om oudere mensen die niet meer in het arbeidsproces zitten, maar die het juist heel fijn vinden om op aangepaste wijze toch nog actief te kunnen zijn. Daar moeten wij natuurlijk wel alles aan doen om dat in goede banen te leiden en ook om te zorgen voor maatwerk. Je kunt van deze mensen natuurlijk niet hetzelfde verwachten als van je eigen professionals. Een goede flexibiliteit en intensieve begeleiding zijn dan van groot belang. Het is een van onze specialisaties geworden, waardoor we voor steeds betere resultaten kunnen zorgen. Deze vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is voor ons bedrijf niet meer weg te denken.”

Voor meer info: www.Dolmanslandscaping.nl

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.