Branded content|Business|Culinair

De Reusch groeit door als podium voor streekproducten

tekst Kris Németh
, fotografie Eighty8things

De gerenoveerde, monumentale watertoren op het plateau van Schimmert is sinds de heropening in 2021, onder de naam De Reusch het kolossale voetstuk voor steekproducten en hun producten. Ondanks verschillende coronalockdowns hebben al ongeveer vijftigduizend bezoekers kennisgemaakt met het smaakvolle concept. Entrepreneur, biersommelier en foodie André Köppen (55) over het geheim van De Reusch.

Echte steekproducten

Hemel en aarde komen samen in een totaalbeleving van beeld, geluiden geur. De film die wordt vertoond aan het begin van een bezoek is De Reusch ‘ten voeten uit’. Zijn hoofd, het panorama-dakterras, biedteen adembenemend uitzicht op zestig kilometer van de Euregio. Zijn voeten staan in de Limburgse löss waar de meest diverse streekproducten uit voortkomen. Het is de omgeving waar Köppen vandaan komt en van houdt: „Schitterend hè! Hier moeten we zuinig op zijn. Limburgse streekproducten worden vaak ‘verbasterd’. Feitelijk zijn ze het resultaat van wereldwijde voedselproductie. De Reusch kiest voor streekproducten die duurzaam en traceerbaar zijn onder het motto ‘Eten en drinken zover je kunt kijken’. Alles wat aangeboden wordt bestaat uit ingrediënten die rond de voormalige watertoren worden geproduceerd.” Köppen pleit voor ‘consumanderen’, anders consumeren met als doel economie en ecologie te harmoniseren.

Succesvolle mix

André en zijn vrouw Anne-Marie bestierden in het verleden wellnesscentra in Zuid-Limburg. Ook stonden ze aan de wieg van ontwikkelingen rond maatschappelijk verantwoord ondernemen van de Gulpener Bierbrouwerij. Inmiddels zijn ze met dochter Lydia en schoonzoon Tygo Vranken verantwoordelijk voor de brouwerij, het restaurant en de Rooftopbar in De Reusch. „Behalve de metersdikke muren van de toren is niets hier in beton gegoten”, lacht Köppen. „Kennis, vaardigheden en creativiteit uit verschillende omgevingen komen samen in een proces van vallen en opstaan.” Een basisteam van vier mensen is al sinds het prille begin – pas vier jaar geleden! – de ruggengraat van De Reusch. Nico Eurelings heeft de watertoren van Waterleiding Maatschappij Limburg gekocht en volledig verduurzaamd. De landmark ligt aan diverse wandel- en fietsroutes. De toren die via 156 traptreden of met de lift ‘beklommen’ kan worden heeft zeven etages met een uitnodigend aanbod rond het thema streekproducten. Het totale plaatje verklaart het succes van De Reusch. Roger Eurelings runt de onlineverkoop, de streekproductenwinkel en het -plein in de toren. Daar wordt door regionale bedrijven op ambachtelijke wijze pasta, plaatgebak en brood gemaakt. Tijdens workshops kunnen duurzaam geproduceerde grottenhammen en oesterzwammen geproefd worden. Op de wijnkaart in het restaurant staan afwisselend dertig wijnen uit de Euregio.

Gezonde toekomst

Köppen vindt de promotie van gezond voedsel erg belangrijk: „In onze brouwerij zijn sinds de start dit jaar 120-duizend flesjes koolzuurhoudende frisdrank gebotteld. Anders dan mainstream-limonade is de basis hiervan het nieuwe duurzame gewas tritordeum en vers fruitsap zonder toegevoegde suikers en geuren smaakstoffen.” Frisch heeft de smaak van druiven, morellen en blauwe bessen. „Er zit veel potentie in gezonde limonade en dus gaan we flink uitbreiden”, vertelt Köppen. „Ik zie Frisch als onderdeel van het educatieve programma Foodkids. Scholieren ‘verbouwen’ de toekomst. Ze gaan daarbij plukken in een fruitgaard in de buurt om vervolgens hun eigen frisdrank te maken in onze brouwerij. Een melkveehouder aan de voet van de Reusch komt ons bierbostel – een restproduct tijdens het brouwen – ophalen om zijn vee mee te voeden. De horeca van De Reusch krijgt daarvoor dagelijks duurzame VLOG-melk retour, afkomstig van koeien die een gentechvrij rantsoen krijgen en in Schimmert in de wei lopen.”

Seizoensaanbod

De Reusch telt nu 25 tot dertig leveranciers die’s ochtends hun dagverse streekproducten komen aanleveren. Dat aantal is in het afgelopenjaar gestaag gegroeid. „Een fijne constatering,” zegt Köppen, „omdat je steeds iets anders wilt serveren in het restaurant. Zo kwam chef-kok Marc Creusen, mede eigenaar van wijngoed Domein Steenberg, met een heel bijzondere kaas ‘de Grijze van Steenberg’, met een aslaag van de wijnranken van het domein.” Streekproducten zijn gelimiteerd en niet altijd verkrijgbaar. „Of je wilt of niet, dat moet je simpelweg accepteren. Natuurlijk zijn er in de herfst en winter minder verse streekproducten beschikbaar dan in de lente en het voorjaar. Maar het lukt ons creatieve keukenteam er steeds iets culinairs van te maken”, aldus Köppen

Aanpassingen

Streekproducten zitten al jaren in de lift. Ze worden omarmd door consumenten die bereid zijn wat meer te betalen voor smaakvollere, gezondere en duurzamere producten waar ze de herkomst van kennen. Al zit er wel een grens aan die bereidheid. Köppen: „Als je met kostbare producten werkt staan de kosten soms niet in verhouding tot het verwachtingspatroon van de gast. Daarom hebben we besloten de belegde broodjes van de menukaart te halen. In plaats daarvan bieden we in de rooftopbar een mooie tapasplank met zelfgemaakt brood aan.” Sky-diners serveren boven in de watertoren bleek letterlijk te hoog gegrepen. „Logistiek is het gewoon veel handiger om de keuken dichtbij te hebben. Nu genieten gasten bij ontvangst wél van het prachtige uitzicht in de rooftopbar, bijvoorbeeld onder het genot van een glaasje mousserende wijn en amuse. Het diner is daarna in het restaurant”, legt Köppen de verandering uit. Blijft er na de turbulente start afgelopen jaar nog iets te wensen over voor De Reusch? Köppen, na een korte denkpauze, lachend: „Met een Groene Michelin-ster zouden we reuzeblij zijn.”

Deel dit artikel:

Kris Németh

Enthousiast promotor euregionale kunst en cultuur

Sinds mei 2022 is via Chapeau te volgen wat er borrelt in het gerijpte brein van Kris Németh (1969).

Wat deze getogen Heerlenaar opstak op het gebied van actualiteit, (kunst- en cultuur-) geschiedenis en het goede leven in Limburg, deelde hij de afgelopen decennia met een breed publiek. Dat deed hij onder meer als journalist-presentator voor de regionale radio- en tv omroep L1. Voor Chapeau schrijft Kris nieuwe verhalen die verteld moeten worden en bekende verhalen die niet vergeten mogen worden. Ze gaan over schoonheid; over alles waar hij zelf enthousiast of stil van wordt. ‘Bijzondere-mensen-verhalen’ die zich afspelen in zijn geliefde euregio en opvallen door opmerkelijke feiten, verdieping, humor en relativering.

Kris Németh 's topic(s):

Gerelateerd nieuws