Home > Business > De rentmeester als makelaar

De rentmeester als makelaar

Dat bij het vak van rentmeester veel meer komt kijken dan alleen de aan- en verkoop van een pand, heb ik in mijn vorige bijdrage al toegelicht. Toch is het zo dat wij als Klement Rentmeesters wel degelijk ook aan makelaardij doen. Maar, zo durf ik wel te stellen, dat doen we anders dan wat gebruikelijk is in de markt, om de eenvoudige reden dat we als rentmeesters met heel veel facetten van onroerend goed te maken krijgen. En dat is in de makelaardij, als het gaat om bijzondere objecten, wel een groot voordeel.

Om het anders te zeggen, als rentmeester heb je een veel bredere kijk op vastgoed. Zo gelden wij – met kantoren in Gulpen en Vught – als dé specialist als het gaat om monumentale panden en landgoederen. Daar komen veel aspecten bij kijken. Denk maar aan onderhoud van gebouwen, tuin of park, verduurzaming, bestemmingswijziging, subsidiemogelijkheden, waardebepaling via taxatie en juridische overdracht van eigendom.

Wij hebben er bewust voor gekozen om veel expertises zelf in huis te hebben. Daarmee zijn we niet afhankelijk van externen en kunnen we dus met een compleet advies komen en zorgen voor een totale begeleiding. Zo hebben we planologen, architecten, landschapsarchitecten, subsidiologen en bouwkostendeskundigen in dienst, die alle kennis kunnen leveren die nodig is bij de aan- en verkoop van monumentale panden, landgoederen en andere bijzondere objecten.

Complexe wet- en regelgeving rondom monumenten is ons dagelijks werk. Daarom zijn we in staat de juridische zaken omtrent uw vastgoed goed te regelen. Onderhoud en beschikbare subsidies, je moet er ervaring in hebben om met een goed advies te komen. We regelen dat subsidies worden overgedragen op de nieuwe eigenaar.

Het goed inschatten van de bouwkundige conditie van een pand is een vak op zich en is een belangrijke factor bij de waardebepaling. We nemen bewust alle tijd voor onze opdrachtgevers. We praten meermaals met hen alvorens tot een actie over te gaan. Bezichtigingen raffelen we niet af in een halfuurtje. We gaan eerst zelf de mensen selecteren die zich hebben aangemeld, zodat we vooraf al een indruk krijgen of het gaat om serieus geïnteresseerden. Discretie speelt zeker in ons segment een grote rol.

In onze portefeuille zitten panden die puur voor particulier wonen geschikt zijn, andere kunnen verschillende bestemmingen krijgen. Dan moet je van tevoren goed uitzoeken wat wel en niet mogelijk is. En op basis daarvan een doelgroep formuleren, waar het verkoopproces zich op moet richten.

Onze opdrachtgevers willen een begeleiding op maat. Dan valt het mij op dat zo’n tachtig procent van de verkopen in onze makelaardij lopen via ons eigen netwerk. Vaak gaan de verkopen onderhands, zonder publiciteit naar buiten. Met andere woorden, de kopers vinden we in veel gevallen in ons eigen relatiebestand van ruim vijfduizend mensen die met regelmaat onze nieuwsbrief ontvangen. Dan kun je heel doelgericht werken. Bij het zien van een bepaald pand of object hebben we vaak al een kandidaat in gedachte. Dat is wel zo prettig, voor beide partijen.

Rijksweg 4, Gulpen (NL) – klement-rentmeesters.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.