Home > Business > De metamorfose van Stadsbibliotheek Centre Céramique

De metamorfose van Stadsbibliotheek Centre Céramique

Nog maar twintig jaar geleden werd Centre Céramique, de iconische stadsbibliotheek van Maastricht op Plein 1992, geopend. Het gebouw, naar een ontwerp van architect Jo Coenen, genoot op architectonisch gebied van meet af aan veel aanzien en is geliefd door locals en toeristen. Ondanks haar jonge leeftijd maakte de bibliotheek de afgelopen maanden een grondige metamorfose door. Deze werd onder meer gerealiseerd door afbouwbedrijf Gepla BV.

 Er zijn meerdere redenen waarom besloten is om het gebouw te renoveren, vertelt Erich Hacken, hoofduitvoerder van Laudy Bouw & Ontwikkeling in Sittard. ,,Allereerst kent ieder tijdsgewricht zijn eigen stijl en heeft een gebouw, net als wijzelf, ook op zijn tijd een nieuw jasje nodig. Daarnaast is de functie van een bibliotheek de afgelopen twee decennia aanzienlijk veranderd. Het hard copy boek maakt meer en meer plaats voor digitale alternatieven. Hierdoor is er steeds minder ruimte nodig voor opslag van fysieke boeken.’’

De belangrijkste reden voor de renovatie echter is het feit dat het gebouw een aantal nieuwe functies krijgt, waarvan de belangrijkste het huisvesten van muziekschool Kumulus is. ,,En dat is bouwkundig best een uitdaging’’, vult Norbert Dieteren, commercieel directeur van afbouwbedrijf Gepla BV uit Stein, aan. ,, Je combineert namelijk twee controversen. Enerzijds een bibliotheek en expositieruimte waarbij stilte essentieel is, anderzijds een muziekschool, die in alle opzichten gericht op het produceren van geluid. Dat vraagt uit akoestisch oogpunt behoorlijk wat innovatie en creativiteit.’’

Die innovatie en creativiteit werden, in overleg met de architect van de bibliotheek, gevonden in een box-in-box concept, dikke glazen wanden, zware stalen deuren en een specifieke positionering van gesegmenteerde mdf-panelen.

Daarnaast werd in de bibliotheek ook een roltrap geplaatst. ,,Je komt daarmee aan de ziel van een gebouw; zo’n roltrap heeft een enorme constructieve impact. Bijkomende uitdaging was dat het gebouw gedurende de gehele verbouwing toegankelijk is gebleven voor publiek. Weliswaar gefaseerd per verdieping, maar dat heeft een aanzienlijke impact op de werkzaamheden. De coronamaatregelen in het kader van afstand houden en hygiëne kwamen daar ook nog eens bij, maar uiteindelijk is alles prima verlopen.”

Gedurende de gehele metamorfose moest rekening gehouden worden met de visie van architect Jo Coenen: na oplevering mocht vrijwel niet te zien zijn dat er verbouwd is. ,,Vertrouwde kleurstellingen en materialen komen dan ook terug en alles werd  verbouwd in lijn van het basisontwerp. Daarnaast zijn zo veel mogelijk materialen hergebruikt. Denk aan kozijnen en deuren, maar zelfs een 6 ton wegende glazen trap heeft een tweede leven gekregen en is teruggeplaatst”, vertelt Norbert.

De metamorfose van de stadsbibliotheek is inmiddels afgerond. Het resultaat is te bewonderen vanaf het moment dat bibliotheken weer open mogen. Tot die tijd ben je bij de AfhaalBieb aan het juiste adres om vooraf bestelde boeken af te halen.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu