De metamorfose van MECC Maastricht
Congres- en beurscentrum toont veel opener karakter. MECC Maastricht heeft een ware metamorfose ondergaan. De gigantische verbouwing en uitbreiding – een totale investering van vijftig miljoen euro – is net afgerond, de inrichting van het vernieuwde congrescentrum en de nieuwe ruimten is begonnen. MECC Maastricht kan zich qua voorzieningen en techniek weer meten met internationale collega’s op het hoogste niveau.
Ook voor MECC Maastricht heeft de coronapandemie weinig goeds gebracht. In maart 2020 moest de prestigieuze kunstbeurs TEFAF vier dagen voor het einde de poorten sluiten en sindsdien zijn er geen evenementen meer geweest in MECC Maastricht. Máár, er zat één positieve kant aan het voor de rest louter zwarte verhaal. Van tevoren hadden de gezamenlijke partijen, waaronder de architect, aannemersbedrijf Mer-tens, MECC Maastricht én gemeente Maastricht, zich het hoofd gebroken over hoe de ingrijpende upgrade en uitbreiding moest doorgaan terwijl er ook evenementen en congressen op de agenda stonden. Een ingenieus plan werd gemaakt om beide mogelijk te maken. Dat bleek achteraf niet nodig. De eerste werkzaamheden in 2019 leverden nog weinig hinder op maar vanaf het voorjaar 2020 zou het spannend worden. Sowieso moest het congrescentrum acht maanden gesloten blijven. Niemand kon voorzien dat die acht maanden meer dan een jaar zouden worden. Niet vanwege een vertraging in de bouw, maar vanwege covid-19, waardoor de congressen en ook alle andere geplande evenementen sowieso niet konden doorgaan.
De aannemer heeft zodoende meer ruimte gekregen om alle werkzaamheden goed af te ronden. „Niet eens zoveel voor wat betreft de periode, want voorzien was dat alles begin maart klaar zou zijn. Nu hebben we begin april aangehouden”, zegt algemeen directeur Rob van de Wiel. „Er is bewust wat meer tijd genomen om extra te letten op de details in de afwerking, zodat het er ook echt perfect uit komt te zien.”Een rondgang met een trotse directeur leert dat op sommige plekken de verbouwing en uitbouw heel opvallend zijn. Op andere plekken moet je goed kijken voordat je in de gaten hebt dat toch alles op de schop is gegaan. Aan de grote beurshallen is niet zoveel gedaan, behalve dat die allemaal aan de binnenkant zwart zijn geverfd, wat een veel neutraler effect geeft. Voor organisatoren van beurzen is dat prettig omdat dan de industriële constructies aan de plafonds veel minder opvallen en dus ook minder storen. Zelfs een beurs als TEFAF zou nu zonder overkappende doeken kunnen werken, wat het nodige budget scheelt. Door deze upgrade zijn de drie beurshallen, met in totaal zo’n 30.000 m2 aan expositieruimte, een stuk interessanter voor internationale beursorganisatoren.
Benieuwd naar de volledige reportage? Je leest het ‘de metamorfose van MECC Maastricht’ in de nieuwste editie van CHAPEAU magazine. Bemachtig jouw exemplaar bij een van de verkooppunten of word Chapeau Club Member en ontvang CHAPEAU magazine zes keer per jaar thuis!