De illusie van privacy
Google Maps bracht me, dankzij de GPS in mijn iPhone, tot aan de deur en na mijn vertrek vroeg Google me hoe het er was en of ik mijn tijdlijn in Google Maps zou willen aanvullen. Handig zeg, al die technologie.
De keerzijde is dat er van privacy geen sprake meer is. Mijn internetprovider en de overheid kunnen altijd achterhalen welke sites ik heb bezocht, op welk tijdstip ik dat deed en welke pagina’s ik dan precies bezocht heb. Mijn bank weet welke betalingen ik doe en hoeveel geld ik in beheer heb. Mijn mobiele provider weet precies wie ik bel, wanneer ik dat doe en hoe lang. De fabrikant van mijn smartphone weet altijd waar ik ben, wie ik ben, wat ik doe en wat mij interesseert. Handig is de stembediening van Samsung en Google om mijn tv te bedienen, maar tegelijk worden via die microfoon alle gesprekken systematisch geanalyseerd om meer te weten te komen over mijn interesses.
Al deze verzamelde gegevens creëren een digitale identiteit. De persoon die jij bent als je denkt dat niemand met je meekijkt. Bedrijven en organisaties achter deze data kennen je beter dan de mensen in je ‘inner circle’. De ongefilterde versie van jezelf. En daar kunnen onze regelgevers en de vernieuwde AVG niets meer aan doen.
Hoe heeft het toch zo ver kunnen komen? Het antwoord is even simpel als confronterend: We hebben onze privacy ingeruild voor comfort. En daar kunnen de overheid en de vernieuwde AVG niets meer aan veranderen.
Kun je dan helemaal niets doen om je privacy te beschermen? Toch wel. Wees er in de eerste plaats bewust van dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen privacy. Bekijk hier alvast 10 praktische tips om je privacy beter te beschermen. En tot slot: gebruik je gezond verstand.
Mijn 5-sterrenreview over Bouchon d’en Face komt alvast gewoon openbaar bij Google terecht. Bedankt nog voor de tip Wim!