Business

De helpende hand van Mise en Place

Om visies en vergezichten zit Charles van Goch niet verlegen. Aan de keukentafel van zijn woning in Lanaken vertelt hij met een bewonderenswaardige overtuigingskracht over zijn kijk op het leven, op het geluk en natuurlijk op het bedrijf waarvan hij aan de wieg stond: horeca-uitzendbureau Mise en Place.

Met de dagelijkse bedrijfsvoering houdt hij zich niet meer bezig; die laat hij graag aan Hubert Ummels en François Mentink over. Van Goch gaat over de grote lijnen en de abstracte vergezichten, de symboliek en de verhalen. Hij is een energieke man met een missie en loopt, liefst gewapend met zijn trompet, voor de troepen uit.

Empowering
,,Een CEO moet het verhaal van het bedrijf vertellen en de normen en waarden bepalen”, zegt Van Goch. In verhalen vertellen heeft hij plezier. Van Goch is dan ook vaak gastspreker op congressen. ,,Als ik het podium opkom speel ik vaak eerst een stuk op de trompet. Dan denken mensen: daar heb je die man weer met zijn trompet”, lacht hij.

Een onorthodoxe aanpak is kenmerkend voor zijn manier van werken. Van Goch houdt zich tegenwoordig liefst bezig met het geluk van zijn vaak nog jonge werknemers en de netwerken om Mise en Place heen. De E van CEO staat in zijn geval niet voor ‘Executive’ maar voor ‘Empowering’ (vrij vertaald: iemand de ruimte geven om te groeien). De studenten die voor Mise en Place werken zitten vaak in een levensfase waarin ze toekomstbepalende keuzes moeten maken over studie en werk. Daar wil Van Goch hen vooral mee helpen. ,,Studenten hebben geen klankbord meer. Ouders zijn vaak bezig met hun eigen werk en leggen hun kinderen alleen maar druk op om te presteren. De enige feedback die ze krijgen, zijn likes op Instagram. Daarom wil ik studenten helpen om inhoud te geven aan hun leven, om een plan te maken voor de toekomst. Als je duidelijk voor ogen hebt wat je wil, dan komt dat ook op je af. Dat is de wet van de aantrekkingskracht.”

Kolen
Een onderscheid tussen werk en privé is er niet bij Van Goch. Zijn woning vormt het epicentrum van zijn geluksimperium. Daar ontvangt hij studenten die zich onder zijn auspiciën willen ontwikkelen. Op het landgoed zijn kamers waar de jongeren overnachten, er is een kroegje en in de bomen hangen touwen en ladders die onderdeel uitmaken van de trainingen. Hij wijst naar de tuin. ,,We hebben daar laatst nog over kolen gelopen,” lacht van Goch.

Maar hij gaat verder in zijn queeste om jongeren te helpen een doorwrocht plan te maken voor hun leven. ,,We bieden hun trainingen en testen aan waarmee ze erachter komen waar hun kracht ligt. We doen bijvoorbeeld gedragstesten waarmee studenten leren of ze bijvoorbeeld taakgericht of mensgericht zijn. Of introvert of juist extravert. Dat is belangrijk om je plan voor de toekomst te kunnen bepalen.”

Malta
De waarden van Mise en Place liggen volgens Van Goch stevig verankerd in Maastricht en omgeving, maar hij put ook inspiratie uit andere plekken. Het verhaal van de Orde van Malta – een Ridderorde die zijn oorsprong vond in Jeruzalem en zich specialiseerde in het verlenen van medische hulp en noodhulp – vormt voor Van Goch bijvoorbeeld een inspirerend narratief. ,,De Maltezer Ridders boden in de geschiedenis vaak een helpende hand. Dat is de Maltezer gedachte die we in Mise en Place ook willen doortrekken. Wij willen onze studenten ook een helpende hand bieden.”

Van Goch ziet veel parallellen tussen Maastricht en Malta. ,,In Malta weten ze, net als in Maastricht, wat echte gastvrijheid is. Ze doen er niet aan zelfbediening, bijvoorbeeld. Ook hun gastronomie is van een uitzonderlijk hoog niveau.” Gastvrijheid gaat volgens hem verder dan het neerleggen van bestek in de juiste volgorde. ,,Het draait om gastgerichtheid en gastvriendelijkheid: je moet het een ander naar de zin kunnen maken.”

Toekomstvisie
Zijn visie voor Mise en Place is helder: het bedrijf moet tot 2024 groeien van zestig naar honderd vestigingen in Nederland, België en Duitsland. Daarna moet het platform-Mise en Place wereldwijd uitgerold worden. Om dat te bewerkstelligen werkt Van Goch op de achtergrond hard aan een netwerk dat de wereld omspant. Hij organiseert onder meer HotelloTOP, een netwerkevent voor alumni van de hotelschool in Maastricht, en het EPCAS (European Event Caterer Association), waar topcateraars uit heel Europa zich verzamelen en waarvan Mise en Place hoofdsponsor is. ,,Ik ben een bruggenbouwer,” zegt van Goch. ,,Ik breng liefst zo veel mogelijk mensen bij elkaar. Allemaal gericht op het creëren van een zo groot mogelijk netwerk voor Mise en Place.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws