Home > Business > Cucina del Mondo: thuiswedstrijd in Glazen Restaurant

Cucina del Mondo: thuiswedstrijd in Glazen Restaurant

Auteur: Maarten van Laarhoven

Het Glazen Restaurant, dat gisteren officieel zijn deuren opende op het Raadhuisplein in Heerlen, is voortvarend van start gegaan. Alle betrokkenen zijn laaiend enthousiast over het particuliere initiatief, dat bedoeld is om zoveel mogelijk geld op te halen voor 3FM Serious Request/Next Generation, een project om kinderen in voormalige oorlogsgebieden een nieuwe kans te geven. Een van de chefs die geheel belangeloos hun medewerking verlenen is Jeroen van Gansewinkel van Cucina del Mondo in Heerlen. Het diner dat hij maandag 21 december met zijn team verzorgt was binnen de kortste keren volgeboekt.

Van de lts, via de Middelbare Hotelschool en de keuken van tennisvereniging GTR in Geleen naar ‘cuisines’ van gerenommeerde zaken als Kasteel Erenstein, Beluga en Toine Hermsen. Mét tussentijdse uitstapjes naar restaurant De Lindenhof in Giethoorn (twee Michelinsterren) en Oud Sluis (destijds drie sterren in de rode gids).

Als jonge kok heeft hij het niet eens zo slechts gedaan, erkent patron-cuisinier Jeroen van Gansewinkel (31) van het relatief jonge restaurant Cucina del Mondo in Heerlen, als hij terugblikt op zijn succesvolle carrière. De zaak die hij op 1 augustus 2013 begon in Heerlen, samen met zijn compagnon Servais Tielman (voorheen De Leuf, De Librije, Toine Hermsen, Beluga en Kasteel Terworm)  vormt een nieuw hoogtepunt in zijn glansrijke loopbaan. 

Glazen Restaurant 12

Cucina del Mondo wordt alweer enige tijd gezien als dé culinaire hotspot van Heerlen. De twee initiatiefnemers stonden jarenlang samen achter het fornuis in Maastricht. ,,Vaak zeiden we tegen elkaar: ‘als we later groot zijn beginnen we samen een eigen zaak’”, verwoordt Van Gansewinkel de droom van menig jonge kok.

De definitieve stap naar zelfstandigheid bleek een goede stap te zijn, ondanks de financiële crisis die ook de horecasector lange tijd in haar greep had. Binnen mum van tijd had Cucina del Mondo een Bib Gourmand te pakken, een culinaire onderscheiding die er binnen een jaar toe leidde dat zelfs de in culinair opzicht rijkbedeelde Maastrichtenaren (met in hun kielzog gastronomen uit Belgisch-Limburg) het een reis waard van twintig kilometer waard bleken te vinden om in de schaduw van de Heerlense stadsschouwburg te komen proeven van gedurfde smaakcombinaties uit de hele wereld. Want anders dan de naam wellicht doet vermoeden is Cucina del Mondo geen Italiaans restaurant, maar een trendy  eetgelegenheid waar zoveel mogelijk – doch verantwoord – gespeeld wordt met de klassieke keukens uit Azië en Europa, legt Van Gansewinkel uit.

Nog een paar dagen en het team van Cucina del Mondo mag een thuiswedstrijd verzorgen: in het Glazen Huis op het Raadhuisplein, slechts paar honderd meter verwijderd van de eigen toko. Jeroen van Gansewinkel: ,,Het is inderdaad wel erg dichtbij. We hoeven eigenlijk de weg maar over te steken. Toen Danny Keppels (een van de vier initiatiefnemers, red.) al heel vroeg belde met de vraag of we wilden meedoen, hoefden we niet lang na te denken. Zeker niet toen hij erbij vertelde dat alle dagen – ook de maandag, de dag waarop wij normaal gesloten zijn – nog openstonden.”

Dat Cucina del Mondo op maandag 21 december acte de présence geeft in het Glazen Restaurant betekent dat het hele team kan meedoen, aldus Van Gansewinkel. ,,Iedereen vindt het geweldig om zijn steentje te kunnen bijdragen. Datzelfde proef ik eigenlijk bij iedereen die meedoet: de initiatiefnemers, de sponsors en natuurlijk de gasten die hebben gereserveerd. Iedere restaurateur maakt er op zijn manier een feestje van.”

Het Glazen Restaurant-menu zal een afspiegeling zijn van de eigen huisstijl van Cucina del Mondo, belooft de chef. ,,We kunnen het onszelf niet te moeilijk maken, maar we doen geen concessies aan de kwaliteit. Integendeel: dit is voor ons ook een mooi moment om ons visitekaartje af te geven.”

Waar de naar schatting 120 gasten zich maandag op mogen verheugen? Een prachtig menu, belooft Van Gansewinkel, die alvast een tipje van de sluier oplicht. Kabeljauw met bereidingen van bloemkool, gestoofde kalfswangetjes met linzen en eekhoorntjesbrood, wilde patrijs geserveerd in twee serviezen met zuurkool (een nauwelijks meer weg te denken klassieker uit de keuken van Toine Hermsen) en als kers op de taart een zoete verrassing met bavarois en champagne.    

Van Gansewinkel beschouwt het als een voorrecht om zijn steentje bij te kunnen dragen, zegt hij. ,,Net als vele anderen volg ik Serious Request al jarenlang op TV. Al ruimschoots voordat bekend was dat het Glazen Huis naar Heerlen zou komen, hadden we als Cucina del Mondo al het idee opgevat dat we er iets mee zouden moeten doen. Fooien opsparen bijvoorbeeld, of een cheque uitschrijven. We hebben zelfs bij de gemeente nagevraagd of het mogelijk zou zijn om zelf met een kraampje met hapjes in de stad te gaan staan. Maar dat het Glazen Huis zo dichtbij zou komen hadden we natuurlijk nooit gedacht. En al helemaal niet dat het initiatief zo’n enorme impact zou hebben. Het doet me dan ook heel wat om te zien hoe iedereen zijn best doet er iets mooi van te maken.”            

Fotografie: Olga van Borren

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu