(Coronagerelateerde) troubles op de werkvloer? Zet mediation in!
De invoering van de coronapas is inmiddels een feit. Dit onderwerp houdt de gemoederen flink bezig en vindt – net als andere ‘coronathema’s – dikwijls ook zijn weg naar de werkvloer. Dat kan er wel eens verhit aan toegaan. Wat doet u als werkgever als de onderlinge verhoudingen dreigen te verharden en dit een soepele samenwerking, tussen u en een medewerker of tussen medewerkers onderling, in de weg staat?
Natuurlijk, u kunt een arbeidsrechtadvocaat inschakelen en vragen naar de juridische kaders. Wat mag wel en wat mag niet? Dat is echter niet in alle gevallen de beste oplossing, want ook als de juridische kaders duidelijk zijn, moet het probleem wel worden opgelost. Liefst zo snel en soepel mogelijk. Immers, u wilt de rust herstellen en zorgen dat uw onderneming geen schade ondervindt van discussies of – erger nog – conflicten.
Overweegt u dan vooral om een mediator in te schakelen. Deze onpartijdige deskundige heeft namelijk niet alleen oog voor de standpunten van partijen, maar juist ook voor de onderliggende belangen en motieven. Dát is namelijk waar vaak echt de pijn zit. Iemand voelt zich wellicht niet gehoord, niet gezien, of onbegrepen. Ook spelen er vaak zaken waar u als werkgever geen weet van heeft of waar uw andere werknemers niet van op de hoogte zijn. En dat maakt dikwijls dat de standpunten verharden en dat de ruimte voor een flexibele houding ontbreekt.
Zo kan bijvoorbeeld aan de orde komen, dat de werknemer die niet in de buurt wil zijn van een ongevaccineerde collega, een naaste heeft met een broze gezondheid, over wie hij eerder niets kwijt wilde. Of het wordt duidelijk dat de werknemer die juist anti-vaccinatie is, daar ook persoonlijke redenen voor heeft. Door met een mediator in gesprek te gaan – die naast de juridische feiten oog heeft voor de onderliggende emoties en belangen – komt vaak toch beweging in een lastige situatie. En dat geeft weer lucht. Communicatie onder leiding van een deskundige mediator is de sleutel.

Een geregistreerde MfN-mediator heeft de kennis en ervaring om in dergelijke situaties partijen te begeleiden naar een oplossing, zonder te oordelen en in een vertrouwelijke setting. Daarin verschilt mediation ook van een gewoon gesprek: bij mediation worden de vertrouwelijkheid en de geheimhouding namelijk vooraf via een mediationovereenkomst gewaarborgd. Zo weten partijen dat zij zich vrij kunnen voelen om spreekwoordelijk het achterste van hun tong te laten zien, zonder daarop aangesproken of afgerekend te worden op een later moment.
Vergeleken met het bewandelen van de strikt juridische weg is mediation veel minder ingrijpend voor partijen, sneller en daardoor veel minder kostbaar. En, last but not least, het is gericht op het herstellen van de verhoudingen. Binnen één of twee gesprekken kan er vaak al veel worden bereikt. Als werkgever ligt het inschakelen van een mediator bij botsingen op de werkvloer of samenwerkingsproblemen binnen een team, overigens ook in het verlengde van het zogenaamde “goed werkgeverschap”, een belangrijk principe in het arbeidsrecht.
Juist in deze onzekere tijd waarin opvattingen nog sneller botsen en het risico van polarisatie tussen mensen helaas steeds op de loer ligt, zien wij gelukkig dat het ook anders kan. Waar mensen blijven communiceren, kunnen knelpunten opgelost worden.
Loopt u als werkgever ook tegen bepaalde dilemma’s aan, en weet u niet hoe die op te lossen? Of bent u juist werknemer en wilt u graag met uw werkgever in gesprek, maar weet u niet hoe? Onze MfN-registermediator Monique Spee zet graag voor u een mediationtraject in gang. Voor meer informatie: www.spee-advocaten.nl/mediation
Wilhelminasingel 98, Maastricht (NL) – spee-advocaten.nl
Vliegveldweg 156, Maastricht Airport (NL)
