Home > Business > Coronacrisis en je lening

Coronacrisis en je lening

Heb je als gevolg van de coronacrisis minder inkomsten? Dan kan het lastig zijn om aan de betalingsverplichtingen van een lening te voldoen. Gelukkig kun je bij de meeste banken uitstel van betaling aanvragen.

De banken hebben daarover afspraken gemaakt via hun brancheorganisatie, de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). Naast de uitstelregeling voor het betalen van hypotheken is er een vergelijkbare regeling voor consumptieve kredieten. Onder consumptief krediet wordt verstaan een persoonlijke lening of een doorlopend krediet.

Maximaal drie maanden
Het uitstel van betaling geldt voor maximaal drie maanden. Sommige banken hanteren deze termijn als standaard, andere bekijken per geval wat de beste oplossing is.

Lang niet iedereen is op de hoogte van deze mogelijkheid. In de eerste zeven weken van de crisis hebben maar 7.500 consumenten van de mogelijkheid gebruikgemaakt. Ter vergelijking: bijna 16.500 Nederlanders vroegen in diezelfde periode om uitstel van betaling voor hun hypotheek.

BKR
Als je de betalingsverplichting langer dan drie maanden niet nakomt, is de kans groot dat je wordt geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Dit kan vervelende gevolgen hebben. De gegevens van het BKR worden vijf jaar bewaard. Bij elke lening die wordt aangevraagd informeren banken bij het bureau. Sta je geregistreerd, dan is de kans groot dat de bank een nieuwe aanvraag voor een lening of hypotheek afwijst.

Geen afstel
Houd er verder rekening mee dat je uitstel van betaling krijgt, geen afstel. Je zult het verschuldigde geld dus ooit weer moeten terugbetalen. Maak hierover zo vroeg mogelijk goede afspraken met de bank.

Meer informatie
Heb je een vraag naar aanleiding van dit artikel of wil je weten wat jij het beste kunt doen met de betaling van jouw lening? Neem dan even contact met me op. Als Erkend Financieel Adviseur ben ik specialist op het gebied van geldzaken en kan ik je met raad en daad bijstaan. Bel of mail me dus gerust!

Brusselsestraat 32-34, Maastricht (NL) – gillisenfinance.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu