Home > Business > Coaching op de arbeidsmarkt

Coaching op de arbeidsmarkt

Auteur: Maarten van Laarhoven

De talloze stukken vol ambtelijk jargon die hij dagelijks op zijn bordje krijgt, zet hij simultaan om in gewone mensentaal. Christian Thans (47) – zelfstandig adviseur en coach op het gebied van outplacement, loopbaanbegeleiding en re-integratie – spreekt graag in heldere bewoordingen. Om de hete brij heen draaien is niet aan hem besteed, want de gevolgen kunnen groot zijn.

„Een kleine ondernemer die een of meerdere mensen in dienst heeft, beseft vaak niet wat voor een enorm risico hij loopt. Er hoeft maar iets te gebeuren en hij heeft een loonsanctie van een jaar aan zijn broek. Voor een klein bedrijf kan zoiets fataal zijn.” Niet dat hij geen oog heeft voor de werknemer. Integendeel: de Maastrichtse entrepreneur weet als geen ander wat een dreigend baanverlies met een mens kan doen. In 2012 begon hij voor zichzelf. Na eerst jarenlang als loopbaanexpert en mobiliteitsadviseur in loondienst te hebben gewerkt. „Tot twee keer toe ben ik zelf in een reorganisatietraject beland. Bij de tweede keer dacht ik: kom, het is tijd om voor mezelf te beginnen. Ik wilde al langer als ondernemer starten, vanwege de uitdaging: kansen zien en die benutten, maar ook lef hebben en stappen zetten die anderen niet durven te zetten.”

Groeiambities

Het is het beste besluit dat hij ooit genomen heeft. „Ik hoor het mijn directe omgeving nog zeggen: ‘Begin er niet aan: we zitten midden in de kredietcrisis!’ Maar dat advies heb ik in de wind geslagen. Als ondernemer en netwerker pur sang weet ik waar de vraag ligt.

Thans Consultancy, het bedrijf dat hij vier jaar geleden oprichtte, is een bedrijf met overduidelijke groeiambities. “Op dit moment bekijk ik hoe ik mijn positie als regionale speler met een grote kennis van de regionale arbeidsmarkt verder uit kan bouwen.”

Het grote geheim achter zijn succes? Misschien wel het feit dat hij zich kan verplaatsen in zowel de ondernemer als de werknemer, aldus Thans. „Een ontslag bijvoorbeeld is voor beide partijen ingrijpend. De werknemer ziet soms zijn wereld instorten. Hij weet niet wat hij moet doen of waar hij naartoe moet. In zo’n geval moet je eerlijk zijn en realistisch. Mensen hebben er niets aan om geknuffeld en betutteld te worden. Als iemand kansloos is, dan zeg ik het, maar ik zorg er wel voor dat ik het goed beargumenteer.” 

Tact en inzicht

In zijn beroep staat zakelijkheid voorop, maar de menselijke aspecten tellen evenzeer. „Waar mogelijk kies ik voor een persoonlijke benadering. Dat maakt mijn werk zo boeiend: de ene keer fungeer je als coach, de andere keer moet je een probleem zien op te lossen, bijvoorbeeld bij ziekte of ontslag. In dit métier draait alles om uitstroom en kostenbeperking, maar als ik iemand heb kunnen helpen – bijvoorbeeld via mijn omvangrijke zakelijk netwerk − heb ik een goede dag.” Ook werkgevers weten lang niet altijd even goed hoe ze moeten handelen in geval van een ontslag. „Om bedrijfseconomische redenen afscheid nemen van iemand die in de loop der jaren een vast onderdeel van het bedrijf geworden is, is een hard gelag. Dan is het: wie brengt de boodschap en op welke wijze vertel ik het. Het beëindigen van een goede arbeidsrelatie vergt tact en inzicht.”

Het mooiste aan zijn werk? Ondernemers zoveel mogelijk zorgen uit handen nemen als het om arbeidsvraagstukken gaat, aldus Thans. Eén aanspreekpunt, korte lijntjes en direct handelen als dat nodig is. Nederland is het enige land in Europa waar het bedrijfsleven bij ziekte lang mag doorbetalen! Kijk naar België en Engeland. Daar hoeven ondernemers maar twee weken loon door te betalen. In Duitsland zes, daarna neemt de overheid het over. In Nederland is het anders. Werkgevers die zich verslikken in de regels kunnen te maken krijgen met zware sancties. Tijdig hulp van buiten inroepen kan zoiets voorkomen.” Wordt een werknemer ziek, dan is het zaak om hem zo snel mogelijk weer aan passend werk te helpen. „Hoe eerder iemand op zoek gaat, des te groter de kans dat hij een nieuwe baan vindt,” is de ervaring van Christian Thans. „Volgens het CPB kost een zieke werknemer een werkgever gemiddeld 250 euro per dag, een bedrag dat kan oplopen tot meer dan 400 euro als je het productieverlies en de kosten voor vervangend personeel erbij optelt.” 

Kijken naar wat wél kan

Leg de focus op wat allemaal wél kan en kijk waar de echte kansen liggen, is een advies dat Thans veelvuldig geeft. „Om perspectief te zien moet je soms de dingen omdraaien. Een voorbeeld? Iemand die lang mantelzorg heeft verricht en er daardoor lange tijd heeft uitgelegen, verdient het om weer aan de slag te kunnen gaan. Wat ik in zo’n geval doe? Zorgen dat zijn verhaal landt bij een H&R-functionaris in mijn netwerk. Voor sommige mensen loop je nu eenmaal een stapje harder. Er is meer mogelijk dan je denkt. Werkgevers staan open voor mensen met karakter. Een echte ondernemer steekt zijn nek uit als hij iets in mensen ziet.”

Thans Consultancy Outplacement |
Loopbaanadvies | Re-integratie | WGA |
Effectieve aanpak in Ziekteverzuim |
1e en 2e spoor trajecten | Mediation |
Loopbaanscan Nieuwe Stijl met Vertaalslag
naar de arbeidsmarkt! | Coaching |
Personal Branding | Jobmarketing |
Trainingen | Arbo-dienstverlening |
Payroll en Detacheringen

T 043-3433543
M 06-534 387 28

info@thansconsultancy.nl 
www.thansconsultancy.nl

what’s Next ? !

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.