Business

Camille Oostwegel: een jaar lang improviseren.

De start in zijn nieuwe rol als eigenaar en algemeen directeur van Oostwegel Collection was anders voorzien. Na enkele jaren van inwerking kon Camille Oostwegel in januari van dit jaar de scepter van zijn vader Camille Oostwegel sr. met veel optimisme overnemen. Twee maanden later daalde corona neer over de wereld, en zeker de horeca.

Hij blijft vertrouwen en optimisme uitstralen. Hij ziet er niet afgepeigerd of moedeloos uit. Maar aan het einde van 2020 kan hij wel stellen dat het een bizar jaar is geweest, waarin allerlei plannen en begrotingen aan de kant moesten worden geschoven. Overleven werd het devies.

„Dat is gelukt”, constateert hij zonder enige twijfel. „We zijn er al met al redelijk goed doorgekomen. En sterker nog, we hebben niemand hoeven te ontslaan. Nog altijd hebben we zo’n 350 personeelsleden. Al hebben we wel bezuinigd op de kosten, want het natuurlijk verloop hebben we grotendeels opgevangen met parttimers en stagiaires. Maar toch, we hebben van niemand gedwongen afscheid hoeven te nemen, daar zijn we met z’n allen blij mee. Heel bijzonder vind ik dat we momenteel tientallen ambulant-medewerkers detacheren in zorginstellingen. Op die manier kunnen onze medewerkers toch inkomen houden en wordt de zorg ook geholpen. Het mes snijdt dan aan twee kanten.”

Twee lockdowns en tussendoor de ‘anderhalve meter’ zorgden ervoor dat er in de hotels en restaurants van Oostwegel continu geïmproviseerd moest worden. Allerlei plannen werden bedacht om toch nog enigszins aan omzet te komen.

November was slecht met dertig procent. De zomer was weer relatief goed. Je kunt er geen peil op trekken door alle maatregelen. We hebben de begroting dit jaar al twee keer moeten aanpassen. Van de andere kant zijn we wel blij dat de regering steun heeft verleend, daar hebben we zeker gebruik van gemaakt. Maar uiteraard wordt dit een zwaar verliesgevend jaar, daar ontkomen we niet aan. Maar we overleven het, mijn vader heeft gelukkig een gezond bedrijf achtergelaten.”

Zijn opvolger heeft ook veel positieve ontwikkelingen gezien in coronatijd. „De verschillende locaties zijn naar elkaar toegegroeid. Personeel van het ene bedrijf ging bij het andere werken, als daar nood aan was. Er zijn nieuwe concepten bedacht, iedereen was heel inventief en gemotiveerd en bereid om eens anders naar de gang van zaken te kijken. Dat heeft veel nieuwe ideeën opgeleverd, dus het is een heel creatieve tijd geweest, waar we hopelijk in de komende jaren de vruchten van gaan plukken. En we hebben ook de tijd genomen om een stappenplan voor de komende zeven jaar uit te werken. Dat is voor het eerst gebeurd. We gaan prioriteiten duidelijker aangeven. Voorheen deden we zowat alles, nu zullen we meer keuzes maken. Wat we doen, willen we dan nog beter doen. Dat was mede een idee van mijn vrouw Meredith, die directeur brand & marketing is. Zo gaat binnenkort het voormalige woonhuis van de directeur van Neercanne, gelegen op het binnenterrein, open als rustieke vakantiewoning. Dan kun je overnachten op Neercanne, voor maximaal twee koppels. Geen hotel dus, maar bij een bruiloft bijvoorbeeld kan het heel handig zijn.”

Er is een verschuiving in samenstelling van het directieteam doorgevoerd. Commercie zoals marketing en sales komt, net als de directeuren financieel en human resources en de directeuren van de huizen ook in het directieteam. Nu Floris Kemper directeur/gastheer is geworden van Château St. Gerlach, wordt er voor het Kruisherenhotel een opvolger gezocht. „We hopen in 2021 weer te kunnen investeren in onze huizen. Dit jaar moesten die noodgedwongen worden uitgesteld. Zo beginnen we volgend jaar aan de vernieuwing van de badkamers op Château St. Gerlach. Niet alle 114 kamers tegelijk, dat moet stap voor stap gebeuren. Je blijft voortdurend vernieuwen, dat is een normale cyclus. Maar dit jaar was natuurlijk niets normaal. Met onze gedachten zijn we bij de toekomst. Het is vooral nog erg onzeker hoe 2021 eruit gaat zien, daar is moeilijk een prognose voor te maken. Dat zal heel spannend worden. Wat gebeurt er met de evenementen? Durven de buitenlandse gasten, die voor ons heel belangrijk zijn, weer te komen? Ik hoop dat er in het tweede kwartaal een opleving komt, als inderdaad de vaccins en grote teststraten hun werk gaan doen. Dan krijgen we hopelijk ook een drukke zomer met aan het begin eerst nog TEFAF. De verplaatsing naar eind mei / begin juni is begrijpelijk, al overviel de mededeling ons wel, want je wil enerzijds je vaste TEFAF-gasten goed ontvangen, maar anderzijds hadden we ook al andere reserveringen voor juni. Heel lastig. We hopen sowieso dat dit maar een eenmalige verschuiving is, want TEFAF kan in maart zowat de hele stad ter beschikking krijgen. In juni is dat veel moeilijker.”

Camille wisselt wel nog regelmatig van gedachten over het bedrijf met Camille sr. „Maar ook nu in coronatijd blijft hij afzijdig als het om de dagelijkse leiding gaat. En dat is maar goed ook. Die beslissing is genomen, hij vermaakt zich opperbest met onze moestuinen en wijngaarden.”

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws