Home > Business > Business post Limburg werk efficiënt en sociaal

Business post Limburg werk efficiënt en sociaal

Auteur: Jo Cortenraedt

Business Post Zuid-Limburg heeft de postactiviteiten van de SW-bedrijven in de Westelijke Mijnstreek en Midden- en Noord-Limburg overgenomen. Dat heeft geleid tot het huidige bedrijf Business Post Limburg met rond de vijfhonderd medewerkers. Iets meer dan de helft in het dichter bevolkte Zuid-Limburg. De rest in Midden- en Noord-Limburg. Business Post heeft naast PostNL en Sandd een eigen positie op de markt en beperkt zich tot uitsluitend zakelijke post die vijf maal per week bezorgd wordt. Belangrijke klanten zijn gemeenten, gelieerde overheden en instellingen. Naast een hoge ‘bezorgzekerheid’ heeft Business Post nog een ander duidelijk kenmerk: de werknemers hebben doorgaans een bepaalde afstand tot de arbeidsmarkt, maar kunnen op hun manier uitstekend functioneren. Directeur Roland Dear verwoordt het als volgt: „Onze mensen zijn een ander tempo gewend, maar zijn uitermate gemotiveerd en loyaal.” Mede door een scherpe tariefstelling heeft het bedrijf een eigen positie op de markt. Business Post Limburg is een 100 % dochter van MTB, dat staat voor Maastrichtse Toeleveringsbedrijven. Van oorsprong een sociale werkvoorziening, zoals ook de postbedrijven in Midden- en Noord-Limburg die nu zijn opgegaan in Business Post Limburg.In grote lijnen zijn de werkzaamheden bij Business Post onder te verdelen in medewerker sorteercentrum, postbezorger en chauffeur.

Het sorteercentrum is gevestigd in een van de grote bedrijfshallen van Vixia in Sittard, de lokale sociale werkplaats. Elke doordeweekse dag zijn hier zo’n vijftig mensen aan het einde van de middag tot halverwege de avond, om de post te wegen, frankeren, sorteren, bundelen, registreren en aanleveren. Voor de buitenwereld heel herkenbaar zijn de bezorgers van Business Post, in hun bedrijfskledij, veelal per fiets. Zij brengen en halen poststukken bij de klanten en doen dat overdag. „Daarbij komen ze veel in contact met onze klanten,” vertelt Gerrion Bell, manager bedrijfsvoering.

„Die band wordt door de klant als prettig ervaren en onze medewerkers krijgen op dat moment echt het gevoel dat ze gewaardeerd worden. Onze mensen hebben behoefte aan regelmaat en begeleiding. Die kunnen wij op een professionele manier bieden, dat staat bij Business Post voorop. Onze medewerkers zijn heel verschillend. Sommigen hebben bijvoorbeeld een hoge opleiding achter de rug, maar zijn op enig moment in hun leven in de problemen gekomen, waardoor ze moeite hebben om maatschappelijk mee te draaien.”Dat vereist dat een professionele begeleiding bij Business Post voorop staat. „Daar besteden we veel aandacht aan,” vertelt Roland Dear. „Het betekent dat je moet zorgen dat er voor elke medewerker persoonlijke begeleiding is. Dat is dankbaar werk, je ziet dat het een positief effect op de output heeft en dat onze mensen blij worden van een dagelijkse doelstelling en vast ritme.”Bij Business Post is het sociale denken dus een kernwaarde, maar dat neemt niet weg dat de zakelijke marktpositie goed in de gaten wordt ge-houden. „Om te beginnen zijn wij goed in staat om logistiek maatwerk te leveren omdat we zo dicht bij de klant staan en oplossingen op maat kunnen bieden. Wij zijn ook heel actief in het aanwerven van nieuwe medewerkers,” zegt Dear.

„Zo houden we speciale informatiesessies in samenwerking met gemeenten. Ook zijn we volop bezig om samen met Limburgse onderwijsinstellingen nieuwe leer-werktrajecten op te zetten. Daarnaast moeten wij inspelen op ontwikkelingen in de markt. Zo kijken ook wij naar verduurzaming. We hebben een wagenpark van vijftig auto’s. Naar de toekomst moeten we gaan kijken of we kunnen overschakelen op elektrische voertuigen. En deels bijvoorbeeld ook denken aan elektrische fietsen.”Maar er is nog een andere ontwikkeling die voor Business Post Limburg belangrijk is, namelijk een bundeling van krachten. „Nu zie je allerlei bezorgers in dezelfde straat. Iemand van PostNL, Sandd, Business Post plus nog de koeriersbedrijven zoals DHL en UPS. Dat zorgt voor een hoop verkeersdrukte. Er wordt nu nagedacht over een model waarbij al die bedrijven hun poststukken en pakketten naar bepaalde wijkcentra brengen. En dat er vandaar uit nog maar één bezorger zorgt voor de aflevering tot aan de deur. Dat zou veel efficiënter zijn. Wij van Business Post maken ons ook al klaar voor die stap. We hebben immers korte lijnen, ook naar onze commerciële opdrachtgevers. We doen dus volop mee in de verandering.”

Fotografie: Harry Heuts

_____________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu