Home > Business > Bugatti’s en andere klassiekers als juristenvoer

Bugatti’s en andere klassiekers als juristenvoer

Met oude, klassieke auto’s is het net als met kostbare schilderijen: er zijn de nodige valse exemplaren op de markt. Oplichters weten liefhebbers die wellicht het stuurwiel van een klassieker kunnen vinden (maar verder nagenoeg onwetend zijn) met het grootste gemak beentje te lichten. Ook van het roemruchte automerk Bugatti zijn inmiddels vele ‘halve en hele namaakexemplaren’ in omloop, aldus de Maastrichtse advocaat mr. Georges J.J.A. van Zeijl, die in dit gegeven een mooie aanleiding zag voor een lezing voor cliënten en andere relaties.


Laaielichterij
‘Bugattist’ Van Zeijl, telg uit een bekende Maastrichtse familie van Bugatti-fanaten en zelf in het gelukkige bezit van een voortbrengsel van het historische Franse automerk, besprak gisteren in een voordracht in het Museum aan het Vrijthof de juridische aspecten van de handel in klassieke auto’s. Aan de orde kwam onder andere de vraag of imitaties – net als in het geval van schilderijen – een vorm van perfide laaielichterij zijn, of daarentegen juist moeten worden beschouwd als een eerbetoon aan de maker van het oorspronkelijke werk.

De autoriteiten proberen goed in de gaten te houden of de ‘identiteit’ van oude auto’s wel altijd de juiste is. Zo wordt er veel geknoeid met chassisnummers. Mede om deze reden werden recentelijk een Jaguar E-type roadster en een Porsche 356B cabriolet – ‘twee iconen van de weg’, aldus Van Zeijl – in opdracht van justitie door de shredder gehaald.

Deskundige
De lezing werd bijgewoond Kees A.M. Jansen, ‘Bugatti-historicus’ en voorzitter van de Bugatti Identification Group (BIG). Jansen, speciaal overgekomen uit de Verenigde Staten waar hij woont, is tevens lid van de technische commissie van de Federation International des Vehicules Anciennes (FIVA) en adviseur omtrent de authenticiteit van Bugatti’s.van het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV), dat onderdeel is van de politie. Jansen wordt ook als onafhankelijk deskundige ingeschakeld door grote veilinghuizen.

Manneke
Spreker Van Zeijl toonde met trots een foto uit 1972 waarop hij als driejarig manneke te zien is, in het gezelschap van zijn grootvader Guillaume Prick (‘de Paus der Bugatti’s’) en zijn moeder Candide, tijdens een bezoek aan de Bugatti-fabriek in het Franse Molsheim.

Op bijgaande foto’s: Hanneke Ter Maat (Tripels Advocaten), Marcel Vandooren (Vado Properties), Susanne Schnabel en Georges van Zeijl (beiden Tripels Advocaten); Hans en Josje Hoffman (Hoffman Vastgoed) en Ber Mahovic (Tripels Advocaten); Micha van Zeijl (Golfbaan het Rijk van Margraten) en echtgenoot Georges van Zeijl (Tripels Advocaten) en Jacqueline Jamin (Rabobank Maastricht eo); Arnout van den Bergh (Tripels Advocaten), raadslid Kitty Nuijts (LPM) met Bugattisten Tjerk Stapel en Dick Ploeg; De Belgische advocaat Didier Gravina, oldtimertaxateur Joël Verstrate en Aldo Mommers; Spreker Kees Jansen met twee Bugattiliefhebbers; Daniëlle Stroom (Van Bruggen Adviesgroep) en Chantal Greve (A-One Housing & Relocation); Hans Ottenheijm (Hott Vastgoed), Jo Hendriks en Frank Schnabel (Accent Tandartsen).

 

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu