Bruisende ontmoetingsplaats voor creatief talent en ondernemerschap
De sluiting van de mijnen, van Philips Hasselt en Ford Genk hebben Limburg niet klein gekregen. Het tegendeel is waar. Limburg presenteert zich vitaler, creatiever en innovatiever dan ooit met als uithangbord CORDA. De hoogtechnologische bedrijvencampus in Hasselt is nummer één in België en nummer drie in Europa.
Ontstaan in de nasleep van de sluiting van Ford Genk en met de steun van de Limburgse Reconversie Maatschappij (LRM)) is Corda Campus in acht jaar uitgegroeid tot een technologie- en innovatiecampus die tot de top drie van Europa behoort. Voor wie het interesseert: Cor staat in het Latijn voor hart en Corda voor koord. Corda is bovendien een knipoog naar een elektrisch orgeltje van Philips dat in Hasselt werd geproduceerd.

Gouverneur Jos Lantmeeters, Raf Degens, en Marc Beenders.
250 bedrijven, 5000 medewerkers
Raf Degens was eerst klant van Corda Campus voor hij in 2016 de overstap maakte en er algemeen directeur werd. „Ik was gecharmeerd door het engagement van de initiatiefnemers alsook door het enthousiasme en Marketing de wil tot slagen van de medewerkers. Met de rug tegen de muur zijn de Limburgers op hun best! In tegenstelling tot de meeste bedrijvencentra is Corda Campus meer dan een optelsom van kantoorruimtes: het is een uniek ecosysteem van startups, scale-ups en ondernemingen, omringd door overheidsorganisaties en kennisinstellingen. Op de campus zijn intussen 250 bedrijven gevestigd, een gezonde mix van klein tot groot. Samen stellen zij 5.000 mensen tewerk in uiteenlopende sectoren. Hun gemiddelde leeftijd bedraagt 28 jaar, zij komen uit alle windstreken en zijn qua opleiding en gender representatief voor hun generatie. Wij onderhouden de beste contacten met UHasselt, PXL en UCLL Hogeschool en wisselen op een gestructureerde wijze kennis en ervaring uit met hun studenten. Op die manier komen die in een vroeg stadium in aanraking met de bedrijfswereld en waarom niet, met een toekomstige werkgever.”
Bruisende ontmoetingsplaats
„Corda laat zich het best omschrijven als een community, als een bruisende ontmoetingsplaats voor creatief talent en ondernemerschap. Wij zijn adaptief en flexibel en kunnen daardoor snel en gepast inspelen op nieuwe ontwikkelingen. Dat is een vereiste om toonaangevend te zijn én te blijven in een geglobaliseerde wereld in volle transitie. Diverse bedrijven op onze campus verrichten baanbrekend werk en kunnen een mooi palmares voorleggen. Dat zorgt ervoor dat startups internationale naambekendheid verwerven en in het vizier komen van grote bedrijven en buitenlandse investeerders. Ik verwijs naar Mobile Vikings en UgenTec. Die zijn hier begonnen als een startup en vervolgens overgenomen door respectievelijk Proximus en een Zweedse investeringsfonds maar hebben hun standplaats op onze campus behouden. Naar eigen zeggen omdat het hier aangenaam en inspirerend werken is door het uniek ecosysteem van Corda. Van het ene komt het andere, bij wijze van spreken. Het is niet onze bedoeling Limburgse bedrijven over te halen om naar Hasselt te verhuizen, onze ambitie bestaat er integendeel uit om kandidaat-investeerders van buiten de provincie naar hier te halen en zo Limburg internationaal op de kaart te zetten. In België is Corda de onbetwiste nummer één, in Europa behoren wij tot de top drie. Dat is geen grootspraak van mij maar dat is wat ik te horen krijg van Ameri-kaanse en Chinese delegaties die ons bezoeken. Wij krijgen ook geregeld collega’s uit Eindhoven en Aken over de vloer. Hoewel wij concurrenten zijn, werken wij goed samen en leren wij van elkaar.”
Algemeen directeur Degens wijst er tenslotte op dat Corda niet alleen infrastructuur ter beschikking stelt van startups en bestaande bedrijven maar dat LRM ook financieel kan participeren in nieuwe projecten die bijdragen aan de reconversie van de provincie.
Marc Beenders is senior corporate community manager van LRM en Limburg Startup. Hij zit mee aan tafel. Marc beheert de Limburg Startup Community die gemanaged wordt door LRM. Hij verbindt ook de andere incubatoren uit het Limburgse incubatorennetwerk en is als gastprofessor aan de UHasselt bezig met de ondernemers van morgen. Hij draagt ertoe bij dat UHasselt ook een universiteit voor ondernemers is geworden.

Van meeloper naar voorloper
Gouverneur Jos Lantmeeters heeft met aandacht geluisterd en is vol lof over de ontwikkeling van zijn provincie in het algemeen en van de Cor-da Campus in het bijzonder. „De sluiting van de mijnen, van Philips Hasselt en Ford Genk hebben destijds diepe wonden geslagen. Door op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen, zijn wij er echter in geslaagd het tij te keren. Limburg is voor zijn toekomst niet langer afhankelijk van een of een paar arbeidsintensieve bedrijven maar loopt voorop inzake onderzoek en ontwikkeling van innovatieve technologie-en in uiteenlopende sectoren.
Dankzij de steun en initiatieven van LRM, LSM, POM Limburg en SALKturbo heeft de provincie een indrukwekkende inhaalbeweging gemaakt, van een meeloper is Limburg een voorloper geworden. Door zijn centrale ligging in de Euregio op een halfuur filevrij autorijden van de economische groeipolen Eindhoven en Aken is Corda Campus gemakkelijk bereikbaar, ook met het openbaar vervoer. Voor bedrijven is dat een belangrijk criterium om hier te investeren en om zich hier te komen vestigen, voor niet-Limburgers een overtuigend argument om hier te komen werken, leven en wonen. Corda ligt letterlijk in de achtertuin van de bewoners van de Banneuxwijk en is omgeven door groen en natuur. Die verbondenheid met de natuur en het stadscentrum van Hasselt wordt verder uitgebouwd via een ambitieus en duurzaam mobiliteitssysteem. Regionale fietsroutes, de ligging aan het station van Kiewit en bushaltes maken van Corda Campus een multimodaal knooppunt aan de rand van de stad.”