BMO Automation brengt metaalbedrijven stapje verder
Frank Biemans startte net voor het uitbreken van de financiële crisis een eigen metaalbedrijf. De ongelukkige timing deerde hem niet. Nu is hij directeur-eigenaar van het snel groeiende BMO Automation in Nederweert, producent van volautomatische beladers voor computergestuurde draai- en freesbanken. “Met onze robotsystemen zijn metaalbedrijven concurrerender en flexibeler.”
Nog maar kort geleden verhuisde BMO naar een gloednieuw pand op bedrijventerrein Pannenweg in Nederweert en nu al is het ruimtegebrek nijpend. Reden om wat extra meters bij de buurman te huren. “En dat is nog te weinig”, zegt Frank Biemans, slalommend in de propvolle productieruimte en de ‘showroom’ waar de robotsystemen in elkaar worden gezet. “Onze orderportefeuille is goed gevuld en we verwachten internationaal verder te groeien. Binnenkort gaan we de Duitse markt op en daarna verder Europa in.”
Ambities
Het is helder: het ontbreekt de geboren Weertenaar niet aan ambities. Al in 2005, net begonnen aan de hts autotechniek in Arnhem, produceert Frank Biemans in het schuurtje achter zijn ouderlijk huis met een op de kop getikte freesmachine metalen componenten voor diverse metaalbedrijven in de buurt. Na zijn afstuderen in 2008 pakt hij het meteen groter aan. Hij koopt een eerste robot die zelfstandig de freesmachine voedt met de ruwe stukken metaal en ze na bewerking netjes op een pallet zet. Pure tijdwinst, minder kans op fouten en minder betaalde uren voor een operator. “De enige manier om te kunnen concurreren. Veel metaalbedrijven stonden op dat moment voor de keuze: of uitbesteden aan lage lonenlanden of de loonkosten drukken met automatisering en robotisering. Automatische bewerking met de computergestuurde CNC-machines was met grote series niets nieuws. Maar een gebruiksvriendelijk systeem met weinig steltijd voor kleine series was er niet. En net op dat vlak was nog maar weinig expertise beschikbaar.”
Robotiseren
En dus besluit de jonge ondernemer zich zo veel mogelijk te richten op het robotiseren van CNC-machines. “Robots in de verspanende industrie waren in die tijd nog tamelijk zeldzaam. Veel ondernemers twijfelden. Met enkel de aanschaf van een robot ben je er nog lang niet. Het apparaat moet passen bij je machines en vooral gemakkelijk te bedienen zijn, gebruiksvriendelijk. Ik wilde een kant-en-klare oplossing ontwerpen waarmee elke operator mee kan omgaan. Een installatie ook die razendsnel is in te stellen met een constante kwaliteit. Fabrikanten van auto’s of andere producten stellen steeds hogere eisen aan hun toeleveranciers. Kleinere series, snellere levering; doorlooptijd is cruciaal, Als producent van componenten moet je daarin mee en dan zijn de insteltijden van een frees- of draaimachine een belangrijke factor.”
Het duurt enkele jaren voordat BMO zijn eerste robotsysteem aan een klant levert, ook omdat nog relatief veel energie wordt besteed aan het puur produceren van componenten. “We moesten wel. Door de crisis waren potentiële klanten terughoudend met investeringen. Terugkijkend was dat niet verkeerd. We waren onze eigen klant en hebben zo het robotsysteem verfijnd en rijp gemaakt voor de markt.”
Gebruikersvriendelijk
Vanaf 2011 breken voor BMO de goede jaren aan. Het bedrijf wordt gesplitst in een productietak voor precisionparts en een ontwikkeltak voor robotsystemen; automation. “We hebben nu drie verschillende productseries”, legt Harco Hermans uit, bij BMO Automation verantwoordelijk voor nieuwe projecten. “We bedienen metaalbedrijven die producten maken van een paar honderd gram tot en met 150 kilo. Voor elke productieomgeving is er wel een oplossing. Bij elke installatie leveren we een bedieningspaneel met bijbehorende zelf ontwikkelde Windowsapplicatie. Echt heel gebruikersvriendelijk. De robot is binnen een minuut te programmeren en kan zelfs verschillende formaten en gewichten aan zonder te stoppen.”
Metaalbedrijven uit Nederland en België hebben het bedrijf uit Nederweert inmiddels ontdekt. In de assemblagehal staat een complete rij installaties gereed voor montage en uitlevering. “Omdat de besparing aantoonbaar is. We hebben een rekentool op onze website gezet waarmee ondernemers direct zien wat ze verdienen met een robot.”
Duitsland
BMO deed twee keer met succes een beroep op het programma LimburgMakers. Frank Biemans: “Voor de ontwikkeling van een nieuw type robotsysteem en recent voor ons plan om de Duitse markt te verkennen. We zijn aangehaakt bij een programma waarbij studenten van de Universiteit Maastricht onderzoeken hoe we bij onze Oosterburen succesvol kunnen zijn. De Duitse industrie moet in vergelijking met de Nederlandse nog een slag maken met flexibele automatisering. Met het Ruhrgebied in onze achtertuin liggen daar dus voor ons veel kansen. De Duitse markt is echter niet gemakkelijk. Er zijn grote cultuurverschillen, onder andere op het vlak van marketing. Bij LimburgMakers komen we in contact met andere bedrijven die met dezelfde vraagstukken bezig zijn. De betrokken studenten komen trouwens veelal uit Duitsland, en dat komt dus goed uit.”
Oplossingen
Bij BMO werken in totaal 21 mensen. Dat worden er de komende jaren ongetwijfeld meer. “Er is nog veel te winnen met automatisering en robotisering in de West-Europese industrie. De kostprijs van componenten moet en kan omlaag. Wij helpen de metaalsector daarbij met efficiënte oplossingen.”
LimburgMakers
Het subsidieprogramma LimburgMakers is bedoeld om innovatie bij het Limburgse midden- en kleinbedrijf aan te jagen. Inmiddels hebben enkele tientallen ondernemers met succes een beroep gedaan op het potje van tien miljoen euro, gevuld door de provincie, LIOF en de Kamer van Koophandel. In Chapeau elke keer een portret van één van de deelnemers. Deze keer BMO Automation, gespecialiseerd in automatisering en robotisering van metaalbewerkingsmachines. www.bmoautomation.nl
Fotografie: Serge Technau