‘Ben jij die Horeca ondernemer of Chef die de Food Waste Challenge durft aan te gaan?’
‘Doe mee en bespaar euro’s!’ is in het kort de oproep van de Rabobanken in Limburg en ontwikkelingsmaatschappij LIOF om horecaondernemers enthousiast te maken voor de Food Waste Challenge. De Challenge draait om de vraag: hoe kun jij in een paar weken jouw voedselafval verminderen in de keuken? Dit is niet alleen financieel gunstig voor de ondernemer, maar ook het klimaat profiteert mee.
„De afgelopen maanden hebben we de Challenge samen handen en voeten gegeven, vertelt Tamara Weide, Business Developer van LIOF . „Wij zetten in op duurzaam ondernemen. Dat doet de Rabobank ook. En allebei willen we het thema voedselverspilling onder de aandacht brengen bij de horecaondernemers. Daar hebben ze veel behoefte aan weten we.” Mireille Schreurs, Business Development Manager van Rabobank: „Landelijk heeft de Rabobank met de organisatie Wastewatchers al enkele keren zo’n Challenge opgezet. Door de Food Waste Challenge in Brabant is voedselverspilling bij de deelnemers met maar liefst 52 procent gedaald.” „Onze uitdaging is dat te overtroeven,” vult Tamara ambitieus aan. Thomas Luttikhold, directeur van Wastewatchers weet uit ervaring dat je met het thema voedselverspilling snelle stappen kunt maken in gesprekken met horecaondernemers. „Als het om kostenreductie gaat denken ze vaak aan stijgende energie- en loonkosten; kosten waar je als ondernemer weinig aan kunt veranderen. Op voedselverspilling heb je wel invloed. Het levert de ondernemers direct geld op zonder veel te hoeven investeren. Nu verdwijnt er bij veel van hen handen vol geld in de kliko. Zonde natuurlijk!. Je hoort ondernemers vaak zeggen: ‘ik ben al duurzaam bezig want ik heb zonnepanelen’. Maar je kunt pas echt het verschil maken in je kernactiviteiten dus in de keuken. Daar heb je directe invloed op.”
Omdat ieder horecabedrijf anders is, zijn de oplossing tegen voedselverspilling ook telkens anders. De Food Waste Challenge is daarom ‘maatwerk’. Thomas en de experts van Wastewatchers beschikken over jarenlange ervaring in de horeca. „Eerst brengen we een persoonlijk bezoek aan de deelnemers. Zo leren we ook het bedrijf kennen en zijn we in de gelegenheid om uitleg te geven over de ‘meetinstrumenten’ van de Challenge. Het bedrijf krijgt daarna twee weken de tijd om een nulmeting te verrichten.” Hoeveel bezoekers komen er, hoeveel kilogram afval wordt er weggegooid door het hele bedrijf en per persoon: alles wordt in kaart gebracht vanuit de gedachte ‘meten is weten’. Na vier weken is er een zogenoemde’ inspiratiemeeting. „Daarbij zijn ook de andere deelnemers aanwezig”, legt Thomas uit.
„Die meeting houden wij bij Ria Joosten in Kasteel Eyckholt in Roosteren. Ria is goed bekend met dit onderwerp. ‘Helpen tot inzicht komen’ is waar het dan om draait”, zegt Tamara. ,,In gesprek met de chefs komen de ondernemers tot uitwisseling van concrete ideeën om verspilling tegen te gaan.”
,,In die weken daarna gaan ze aan de slag met aanpassingen die tot geld- en voedselbesparing leiden. Het is belangrijk dat niet alleen de keukenchef betrokken wordt, maar het hele team,” zegt Mireille .„Daarom is een van de belangrijkste online workshops die volgen in de laatste vier weken ‘betrek je team’.” Al je medewerkers moeten mee in de bewustwording zodat de nieuwe koers duidelijk gecommuniceerd kan worden aan de klant.” De Challenge wordt afgesloten met een 1-meting waarbij de ondernemer het resultaat van de inspanningen in de voorbije acht weken ontvangt.
Ook werken aan het verminderen van voedselverspilling in jouw bedrijf onder begeleiding van experts van het bedrijf Wastewatchers? Goed voor de wereld én goed voor de portemonnee; Doe je mee?
Aanmelden kan tot uiterlijk 10 januari 2023, maar: vol is vol. Deelname aan de Food Waste Challenge is kosteloos, gemakkelijk en kost bovendien weinig tijd (maximaal 9 à 10 uur). Vanaf 30 januari start het traject van acht weken.
Aanmelden kan via liof.nl