Business|Travel

Belgisch-Limburg economisch in de lift

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Het gaat in economisch opzicht goed met Belgisch-Limburg. De provincie heeft van 1995 tot en met 2015 een intense periode van verandering en transitie gekend. Na de sluiting van de Ford- en Philipsfabrieken zorgen maar liefst 6000 nieuwe starters voor nieuw elan in de provincie, dezelfde provincie nota bene die ooit hard getroffen werd getroffen door de sluiting van de mijnen.

De geslaagde transitie is het hoofdonderwerp van het boek Limburg 1995 – 2015: 95 tendensen en 15 toekomstvisies, dat tijdens een bijeenkomst in het provinciehuis, vol trots gepresenteerd werd door gouverneur Herman Reynders.

In het boek buigt een keur van gastauteurs, waaronder Willi Orlandini, Philip Hilven, René Geladé, JP Dewael, Klaar Franssen en Sandro Claes, zich over de tendensen en veranderingsprocessen waar Belgisch-Limburg in twintig jaar tijd mee te maken heeft gehad.  

Zij doen dat elk vanuit hun eigen vakgebied en op basis van hun persoonlijke visie. Met een scherpe pen schrijven ze over de groei en vergrijzing van de bevolking, het fietstoerisme en de toeristische beleving in het algemeen, de groei van het Nationaal Park  en tal van andere thema’s.

 

Uit de kweekvijver aan talent komen grote namen voort. Denk aan Piet Stockmans (keramiek), en industrieel ontwerper Michael Verheyden. en vele anderen.

Deze toekomstvisies sluiten aan bij de tendensen en zetten de bakens uit voor Limburg op het vlak van demografie, ruimtelijke ordening, mobiliteit, milieu en natuur, landbouw en platteland, economie, toerisme, cultuur, cultureel erfgoed en media en dit voor de komende twintig jaar. Daarom pleit gouverneur Reynders er voorlopig voor om meer busvervoer in te zetten zolang de Noord-Zuid-verbinding  en het sneltramproject Spartacus binnen de provincie nog niet is gerealiseerd. Ook denkt hij dat het goed is om diensten en banen te decentraliseren, waardoor de mobiliteit verbetert. Tenslotte pleit hij voor het behoud van het cultureel landschap. Dit in weerwil van ‘Brussel’. Dat juist tal van taken uit de provincies weg wil halen, om zo te komen tot een afgeslankt provincie-apparaat.

Foto’s: provincie Belgisch Limburg

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws