Home > Business > België opgelucht: af en toe het kot uit

België opgelucht: af en toe het kot uit

Goed nieuws voor iedereen in de Euregio Maas-Rijn die het na bijna twee maanden wel gehad heeft met de vele beperkingen in verband het coronavirus. In Nederland, Duitsland en België gaat de komende weken en maanden stapje voor stapje de sloten van de deuren. Waar in Duitsland en Nederland de horeca weer iets heeft om naar uit te kijken (bij de Oosterburen gaat de horeca komend weekend open; per 1 juni wordt in Nederland een aantal restricties opgeheven – welke dat zijn wordt later vandaag pas duidelijk), zullen ze in België nog even geduld moeten oefenen vooraleer ze weer ‘op café of restaurant’ kunnen.

Winkelen is vanaf 11 mei wel weer toegestaan in België, zij het mondjesmaat en met inachtneming van de maatregelen die de ‘Nationale Veiligheidsraad’ van België heeft afgekondigd. In de praktijk betekent dat: alleen gaat shoppen (en niet gezellig met zijn tweeën of met zijn drieën) en liefst nog met een mondkapje op. Winkeliers dienen de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Daarnaast geldt dat ze slechts één klant per 10 vierkante meter winkelvlak mogen toelaten en dat elke klant na maximaal 30 minuten weer naar buiten moet.

Wellness-specialist Gervi
Bij wellness-specialist Gervi, met zes vestigingen in Vlaanderen; onder andere vlak bij de Nederlandse grens in Maasmechelen, zijn ze blij met de versoepelingen die de Belgische premier Sophie Wilmès vanmiddag tijdens een persconferentie heeft afgekondigd. ,,Het is fijn dat we weer mensen in onze toonzalen kunnen toelaten”, zegt Gervi-directeur Marjolein Nijs. ,,Wij merken heel duidelijk dat er zelfs in deze tijd best veel vraag is naar onze producten. Nu veel mensen hun vakantieplannen in het water hebben zien vallen, genieten ze in toenemende mate thuis. De afgelopen tijd hebben we veel virtuele rondleidingen door onze toonzalen kunnen verzorgen. Erg fijn dat we die mensen binnenkort ook weer in levenden lijve mogen verwekomen.

De directeur van het van oorsprong Maasmechelse familiebedrijf verzekert dat iedereen die in haar winkels komt er zeker van kan zijn dat ze geen enkel risico lopen. ,,Onze toonzalen zijn erg groot. Normaal gesproken hebben wij zelden meer dan twee of drie koppels tegelijkertijd binnen. Hoezeer ik alle maatregelen van de overheid ook begrijp, heb ik daarom eigenlijk ook nooit goed gesnapt waarom bijvoorbeeld tuincentra en doe-het-zelfzaken wel open mochten en wij niet. Maar goed, we zijn een stapje in de goede richting. Het zou helemaal tof zijn als straks de grens met Nederland weer opengaat, zodat wij onze Nederlandse klanten ook weer goed kunnen bedienen.”

Luxe damesmodezaak Caviar
Elisa Loconsole va Caviar, een luxe damesmodezaak in het centrum van Hasselt, heeft de mondkapjes klaarliggen. Ook zij is blij dat de overheidsmaatregelen een stukje zijn versoepeld. ,,Wij hebben een grote zaak, waar je elkaar niet zo snel in de weg loopt”, zegt ze door de telefoon. Omdat ze ergens wel verwachtte dat deze concessie er zat aan te komen, heeft ze alle tijd gehad voor een grondige voorbereiding. ,,Behalve mondkapjes hebben we natuurlijk voorzien in diverse ontsmettingsmiddelen. Elk kledingstuk dat wordt gepast wordt onmiddellijk gestoomd. Fijn dat het de goede kant opgaat, al is het zeker niet zo dat het seizoen is goedgemaakt. Maart en april op slot, en dus een stuk van mei. Misschien dat de mensen een beetje hebben kunnen sparen.”

Quartier Blue in Hasselt
Bij Quartier Bleu, de spiksplinternieuwe woon-winkel-hotspot in de Hasseltse Kanaalkom is sprake van een gemengd gevoel. Enerzijds heerst er opluchting dat de langverwachte opening op 11 mei eindelijk kan gaan plaatsvinden – uiteraard ook hier met inachtneming met alle noodzakelijke maatregelen – maar daar staat tegenover dat voor feestelijkheden nog even geen ruimte is. ,,We hadden op 26 mei van start willen gaan, met een gigantisch openingsfeest waar heel Limburg op zou zijn afgekomen, maarhelaas gooide dat verschrikkelijke virus roet in het eten”, zegt Philippe Onclin van Quartier Blue.

Ondanks alle tegenslag in de beginfase – 15 jaar hard werken had hij graag met een knallend feest willen afsluiten – is hij optimistisch. ,Niet alleen voor Quartier Bleu is dit een nieuw hoofdstuk, ook voor veel Hasselaren betekent die datum het omslaan van een bladzijde, om hoopvol en nieuwsgierig opnieuw op ontdekking te gaan in hun eigen stad. Wanneer ook de horeca binnenkort haar deuren mag openen – ik denk en hoop dat de Belgische overheid goed kijkt naar Nederland en Duitsland – is de kracht van Quartier Bleu compleet. De combinatie van retail en horeca zal in de toekomst zorgen voor meer dan vijfhonderd banen.”

Maar op dit moment gaat alle prioriteit uit naar de gezondheid en veiligheid van de bezoekers, aldus Onclin. ,,Ondanks alles zijn we zeer tevreden dat we dit mooie project nu eindelijk kunnen tonen aan de Hasselaren, al zullen we voor een terrasje langs het water op de horecakade waarschijnlijk nog even geduld moeten hebben. Laten we hopen dat dit wel het geval zal zijn in de maand juni.

De sterkte van Quartier Bleu zit hem volgens Onlcin in de combinatie van winkels, horeca en de bijhorende terrassen. ,,Veel Hasselaren combineren namelijk een bezoekje aan de winkels met een gezellig terrasje. Op het moment dat zowel de retail als de horeca hun krachten bundelen, zal Quartier Bleu helemaal openbloeien”, verwacht hij. ,,Het voelt nu allemaal wat anders aan maar als ik zie hoe prachtig het project er vandaag bij ligt, zijn wij toch zeer trots op dit nieuwe stukje Hasselt en weten we zeker dat ondanks alles, de mensen er met volle teugen van zullen genieten, ook onder deze omstandigheden. De winkeliers hebben enorm veel zin om iedereen te ontvangen en bezoekers een complete winkelbelevenis aan te bieden.”

hide auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu