Home > Business > Bedrijven en mobiliteit in crisistijd: er liggen volop kansen

Bedrijven en mobiliteit in crisistijd: er liggen volop kansen

Rob Schaap is mobiliteitsmakelaar bij Zuid-Limburg Bereikbaar. Een functie die hem op het lijf geschreven lijkt. Aan de telefoon, vanuit zijn volledig elektrische Hyundai Kona, vertelt hij enthousiast over zijn visie op mobiliteit, en op welke wijze hij bedrijven aan de hand neemt om complexe vraagstukken op dit gebied te lijf te gaan.

Burning platform

Rob gebruikt graag de term burning platform – een begrip uit de petrochemie – om zijn ideeën over mobiliteit te verduidelijken. ,,Een burning platform is een acute crisis die op korte termijn kan leiden tot verandering”, legt hij uit. ,,De aanleg van de tunnel in Maastricht (en de files die daardoor op de loer lagen, red.) is daar een goed voorbeeld van; die leidde tot een lokale mobiliteitscrisis.”

Rob en zijn collega’s gingen in gesprek met ruim vijftig grote bedrijven en organisaties in de omgeving, in totaal goed voor zo’n vijftigduizend medewerkers. ,,We hebben ze laten zien dat in de file staan niet nodig was en dat je best eens een dagje thuis kon werken. Nu lijkt dat de normaalste zaak van de wereld, maar toen was dat echt een grote stap. Het vroeg om een cultuuromslag.”

Covid-19

Ook de huidige crisis is volgens Rob een burning platform dat ervoor zorgt dat we ons reisgedrag aanpassen. ,,Zoomen met je collega’s op de bank terwijl de kinderen thuis waren, was natuurlijk een straf, maar nu de kinderen weer naar school gaan, zien heel veel werknemers en bedrijven dat thuiswerken een goed alternatief is.”

Volgens Rob zijn er onderzoeken die aantonen dat vijftig procent van de werknemers te kennen geeft gerust twee of drie dagen vanuit thuis te willen werken. ,,Ik hoor zelfs al dat er bedrijven zijn die kantoorruimte afstoten sinds de huidige crisis.”

Vraagstukken

Zuid-Limburg Bereikbaar opereert door de hele regio, ‘alles ten zuiden van Born’, en adviseert bedrijven op welke wijze zij hun mobiliteit kunnen verbeteren. ,,Ik help bedrijven kansen te zien en laat ze zien wat die kansen kunnen opleveren”, zegt Rob. ,,Een reductie van de CO2-uitstoot, minder leasekosten, vitalere werknemers, maar ook voordelen op het gebied van marketing. Voor de vraagstukken die er spelen binnen een organisatie, zoek ik als mobiliteitsmakelaar een passende oplossing.”

Het scala aan mogelijke oplossingen is breed: voor de een schuilt de oplossing in een elektrische auto, voor de ander is juist de fiets of het openbaar vervoer een ideale manier om van en naar het werk te reizen.

Gewenst gedrag stimuleren

In zijn rol als mobiliteitsmakelaar is Rob vooral uit op die gedragsverandering via nudging: mensen langzaam richting het gewenste gedrag bewegen. ,,We sporen werknemers aan om bijvoorbeeld eens een week lang een elektrische fiets te gebruiken om naar het werk te komen”, zegt hij. ,,Dat is natuurlijk gezonder, maar het helpt je ook af te schakelen na een lange werkdag.”

Als werknemers dan eenmaal een elektrische fiets hebben gekocht, dan is het volgens Rob belangrijk om ervoor te zorgen dat ze die blijven gebruiken, ook als het in de herfst- en wintermaanden minder mooi weer is. ,,Ik test op dit moment drie apps waarmee werknemers binnen een bedrijf met elkaar in competitie kunnen gaan”, zegt hij enthousiast. ,,Teams van maximaal vijf mensen kunnen punten sparen door met de fiets naar het werk te komen. Als ze allemaal op dezelfde dag met de fiets komen, krijgen ze bijvoorbeeld drie keer zo veel punten. Dat is een geweldige intrinsieke motivatie. Onder de teams die de meeste ritten maken, kunnen werkgevers leuke producten verloten.”

Mobiliteitsplan

,,Alle werkgevers kunnen zich melden bij Zuid-Limburg Bereikbaar”, zegt Rob. ,,We bieden alle bedrijven eerst een gratis mobiliteitscheck aan, om kansen rondom het thema medewerkersmobiliteit boven water te halen. Daarna verzorgen we binnen de organisatie een workshop over mobiliteit waarin al een hoop ideeën op tafel komen. Ik wil werkgevers en hun medewerkers in de spiegel laten kijken en daarbij enthousiast maken.”

Een breed draagvlak binnen een organisatie is volgens hem van wezenlijk belang. ,,Het is goed als daarbij de ondernemingsraad aan tafel zit, maar ook de fleet manager, iemand van HR en van de afdeling communicatie.”

Na de mobiliteitscheck, maakt Rob een gedetailleerd mobiliteitsplan en een meerjarig plan de campagne voor de organisatie. ,,Daarbij kijk ik naar het beschikbare budget, eventuele leasecontracten en de huurcontracten van gebouwen. We beginnen met laaghangend fruit, zaken die we meteen kunnen veranderen.”

Meer over Zuid-Limburg Bereikbaar? Lees het interview met gedeputeerde Hubert Mackus,  Louis Prompers en wethouder Gert-Jan Krabbedam in Chapeau 142. Vanaf donderdag 15 oktober in de winkel!

 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu