Home > Business > Bassinario 2018: baccalà, carpaccio, risi e bisi

Bassinario 2018: baccalà, carpaccio, risi e bisi

Auteur: Demy Janssen

Het Bassinario wordt dit jaar in een nieuw jasje gestoken. Een Venetiaans jasje om precies te zijn. Het hele decor van het jaarlijkse netwerkevent in ‘t Bassin in Maastricht zal in het teken staan van Venetië. Ook op de menukaart zullen de Italiaanse invloeden onmiskenbaar aanwezig zijn.

,,Voor de menukaart van het Bassinario 2018 zijn de ondernemers in het Bassin de Venetiaanse keuken ingedoken’’, vertelt Jorrit Consten, lid van de foodcommissie van het Bassinario. ,,De Venetiaanse en Italiaanse tinten worden door het hele concept gewoven en zijn ook op de menukaart terug te vinden.’’

Een grote inspiratiebron voor foodcommissie van het Bassinario was Harry’s Bar in Venetië. Hier werd in het begin van de 20e eeuw de Bellini geboren. Deze cocktail, genoemd na de Venetiaanse schilder Giovanni Bellini, bestaat uit mousserende wijn en perzik en wordt op donderdag 21 juni bij binnenkomst geschonken. Tevens worden er bij de entree oesters uitgedeeld.

Bij Dock Five wordt het eerste gerecht geserveerd, een Carpaccio Cipriani. Ook dit wereldberoemde Italiaanse gerecht kent zijn oorsprong bij Harry’s Bar in Venetië. Tijdens het Bassinario wordt de carpaccio geserveerd zoals de originele versie: met een koekje van Parmezaanse kaas, een krokantje van zeewier, olijven, pijnboompitten en rucola. 

Het tussengerecht wordt bij Les 3 Seaux geserveerd: baccalà mantecato con polenta di mais Biancoperla. Baccalà con polenta is de inspiratie voor dit gerecht. Anders dan de originele bereidingswijze – kabeljauw op een krokantje van polenta – wordt deze combinatie tijdens het Bassinario als kroket geserveerd. 

Bij de Harbour Club zal volgende week risi e bisi op het menu staat. Dit traditioneel Venetiaanse gerecht bestaat uit rijst en erwten en wordt bij Harbour Club geserveerd met calamares, pesto en coppa. 

Aan het einde van de avond mag een traditioneel en wereldberoemd Italiaans dessert uiteraard niet missen: Allo Allo zal de gasten van het Bassinario voorzien van een vers stukje tiramisù.

Behalve de vier gerechten op de entreekaart van het Bassinario, wordt er bij Wienkontor BK7 een kaasplankje bestaande uit een breed assortiment aan kazen geserveerd.

De wijnen die er geschonken worden komen uit het assortiment van Sauter. DARQ verzorgt koffie van het Italiaanse koffiemerk Illy en schept vers schepijs uit hun oldtimer – ijsbakbrommer.

Bassinario 2018
Het Bassinario is een jaarlijks terugkerend culinair netwerkevenement waarbij er geld wordt opgehaald voor het goede doel. Dit jaar is stichting Wensulance het hoofddoel van het Bassinario.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de 16e editie van het Bassinario. Deze zijn te koop via www.bassinario.nl.

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu