Anya Niewierra gaat een nieuw leven tegemoet als internationaal succesvolle schrijver
Het zal Anya Niewierra heel wat moeite hebben gekost om uiteindelijk tot de conclusie te komen dat het tijd wordt voor een afscheid na 32 jaar directeurschap van de Zuid-Limburgse toeristische organisatie die tegenwoordig Visit Zuid-Limburg had. Het was haar kindje waar ze zich al die tijd zeer sterk voor heeft gemaakt. Niet alleen in Limburg, maar in heel Nederland en zelfs in heel Europa.
Aanvankelijk had ze nog wel een tijdje door willen gaan, maar met de nieuwe toeristische visie Bestemming Zuid-Limburg 2030 had ze andermaal alle registers moeten opentrekken om die kar opnieuw te trekken, inclusief een praktische toepassing van Artificial Intelligence. Ze besefte dat het tijd werd om de volgende generatie ruim baan te geven en zelf een stap terug te zetten. Niet gemakkelijk maar wel verstandig.
In al die jaren heeft de geboren Kerkraadse haar stinkende best gaan om Zuid-Limburg mee te laten gaan in de hedendaagse ontwikkelingen zoals kwaliteit en duurzaamheid. Ze deed extra haar best voor Parkstad omdat ze besefte dat men daar de steun het meeste nodig had. Maar ook het Heuvelland en niet te vergeten Valkenburg kregen haar volle aandacht. En ze regelde toch maar dat bij het 125e jaar van destijds de oudste VVV van Nederland André Rieu met zijn hele orkest in de grotten kwam spelen, al zal de aanwezigheid van de toenmalige koningin Beatrix zeker geholpen hebben. En na een moeilijke periode werd ook de samenwerking met de Maastrichtse tegenhanger Maastricht Marketing steeds beter.
Niewierra moest in haar rol nogal zigzaggen tussen allerlei bestuurlijke belangen, zowel lokaal als regionaal. Soms nam ze daarbij misschien iets te scherpe standpunten in, maar ze was altijd te vinden voor een pragmatisch compromis, als andere dan haar eigen argumenten ook hout sneden.
En keer op keer liet ze op het nationale podium van zich horen met de boodschap dat Nederland echt wel groter is dan de Randstad en dat juist een bezoek aan (Zuid-)Limburg de moeite waard is.
Ze is nu de zestig gepasseerd maar de kans dat ze het écht rustiger aan gaat doen, lijkt nogal klein. Immers, haar tweede baan is haar bijna boven het hoofd gegroeid. Haar carrière als schrijver is dermate succesvol geworden – momenteel de best verkopende literaire schrijver van Nederland – dat ze daar nu nog wat meer tijd in kan steken. Niet alleen met het schrijven van nieuwe boeken (haar uitgever zal blij zijn) maar ook alles wat daarbij hoort zoals interviews en signeersessies. En dat niet alleen in Nederland, haar roem is inmiddels de landsgrenzen voorbij gesneld. We gaan nog heel veel van Anya Niewierra horen de komende jaren.