Home > Branded content > Acaleph: veilig, innovatief en betrokken

Acaleph: veilig, innovatief en betrokken

Directeur Joey Nijsten loopt ontspannen door het Geleense kantoor van Acaleph Opleiding, Training en Adviezen B.V. Het ruikt er nieuw, de kamers zijn licht en open en de sfeer is ronduit ontspannen. Joey neemt plaats op de bank in het directiekantoor. „We zitten hier nu anderhalf jaar,” zegt hij. „We hebben in ons werk aandacht voor de kleinste details. Dat geldt voor onze trainingen, maar zeker ook voor ons kantoor; dat moet altijd tiptop in orde zijn.” Zijn vader en mededirectielid Wil Nijsten komt erbij zitten. „We zaten eerst aan de overkant,” zegt Wil, „maar dat pand werd snel te klein. Hier kunnen we verder groeien.”

Innovatief
Wil Nijsten startte twintig jaar geleden met Acaleph. Vanuit zijn achtergrond als veiligheidsadviseur begon hij met het geven van trainingen en aanbevelingen aan bedrijven. Inmiddels runnen Joey en Wil het bedrijf samen en is Acaleph een belangrijke speler op de nationale markt. Ze hebben veertig medewerkers in dienst en opereren in de meest uiteenlopende branches: van de medische wereld tot en met de luchtvaart. Acaleph biedt zo’n 85 verschillende opleidingen en onderwijst jaarlijks zo’n zestigduizend cursisten. „Het is belangrijk om voorop te blijven lopen in de sector en innovatief te blijven,” zegt Joey. „We geven bijvoorbeeld niet jarenlang dezelfde training, maar kijken voortdurend waar we kunnen verbeteren.” Simulator Acaleph loopt op meerdere fronten voor de muziek uit. Het bedrijf zorgt er bijvoorbeeld voor dat personeel van klanten wordt getraind in een voor hen bekende omgeving. „We proberen zo veel mogelijk interactief met onze cursisten te werken, in situaties waarmee ze dagelijks te maken krijgen. Als we training geven aan zorgpersoneel, dan maken we gebruik van een simulator die eruitziet als een ruimte die je in de zorg tegenkomt,” zegt Joey. „En als we cabinepersoneel van een luchtvaartmaatschappij een brandveiligheidscursus aanbieden, dan doen we dat in de romp van een vliegtuig. We willen altijd vernieuwend blijven. Dat vraag om investeringen die je een voorsprong geven op de concurrent. Daarmee kun je je onderscheiden.” Acaleph gaat met zijn mobiele simulatoren naar de klant toe. Ook dat is een belangrijk onderdeel van het succes van het bedrijf. „Je hoeft niet met al je personeel te reizen, maar we trainen mensen gewoon aansluitend aan hun dienst,” zegt Joey.

Cultuur
Veiligheid is volgens vader en zoon Nijsten een kwestie van goede training en voorlichting, maar nog belangrijker: een kwestie van cultuur. Want, zo zeggen ze, zeventig tot tachtig procent van de ongelukken gebeuren door menselijke fouten. „In de petrochemie wordt heel anders omgegaan met veiligheid dan in de bouw,” zegt Wil. „Je moet boven water krijgen waarom die verschillen er zijn en vervolgens daarop inspelen. Zo’n cultuurverandering is een proces van de lange adem. Het is van belang dat je binnen het bedrijf de juiste mensen weet te vinden die zich verantwoordelijk voelen. Als je in een omgeving functioneert waarin mensen waar-de hechten aan veiligheid, dan ga je daar vanzelf in mee. Noem het groepsdruk, maar zo werkt het wel.”

Ontzorgen
Acaleph geeft trainingen, maar fungeert voor veel van zijn klanten ook als vraagbaak en biedt ze een totaalpakket. Volgens Wil schuilt de kracht van Acaleph in wat hij noemt het ‘ontzorgen’. „We geven niet alleen trainingen en advies, maar we nemen bedrijven alle werk uit handen. We bedenken en implementeren veiligheidsplannen en we doen risicoanalyses. Wat dat betreft zijn we een one-stop-shop als het om veiligheid gaat.” Zijn zoon knikt instemmend. „Tien jaar geleden zijn we stevig gaan investeren in automatisering. We hebben een systeem opgetuigd waarmee we de klant een totaalpakket kunnen aanbieden. Van het inschrijven voor een training tot het uitreiken van een certificaat: het gaat allemaal digitaal. Dat scheelt de klant veel werk en zorgen.”

Boek
Binnenkort verschijnt een boek van de hand van Wil Nijsten. Hij vond het tijd om zijn rijkdom aan ervaring aan het papier toe te vertrouwen en uit te geven. „De zaken die ik heb toegepast binnen bedrijven om de veiligheid te verbeteren. Niet alleen trainingen, maar ook methoden om mensen te stimuleren om meer aandacht te hebben voor hun eigen veiligheid en die van hun collega’s. Als je het boek leest heb je veel handvatten om veiligheidsinstructies toe te passen.” Hij heeft de drukproef van het boek op zijn bureau en is zichtbaar trots op het resultaat.

IJshockey
Aan de muur van de directiekamer hangt een ingelijst miniatuurshirtje van de plaatselijke ijshockeyclub Eaters Geleen. „Daar zijn we sinds vorig seizoen sponsor van,” zegt Joey. „We vinden het belangrijk dat we binding hebben met de regio en iets teruggeven.” Met die gedachte startte het bedrijf het project ‘Acaleph geeft Aandacht’. „Een paar keer per jaar doen we met z’n allen vrijwilligerswerk. Dan organiseren we een muziekavond in het verzorgingstehuis of koken we in het Ronald McDonald Huis. Dat versterkt het teamgevoel en tegelijkertijd doe je iets goeds voor anderen.”

Acaleph Opleiding, Training
en Adviezen B.V.

Hofkamp 4
6161 DC Geleen
Nederland
www.acaleph.nl

 

__________________________

Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu