Business|Culinair|Living|Travel

500 jaar Château Jerusalem

2015 is een bijzonder jaar voor het ‘Maastrichtse’ horecaprojectbureau Mise en Place. Het inmiddels kolossale bedrijf, dat in 1994 werd opgericht door een paar bijklussende studenten van de Hoge Hotelschool Maastricht, is dit jaar 21 jaar geworden. Het huidige onderkomen Château Jerusalem werd precies 500 jaar geleden gebouwd. Dat gebeurde na een felle brand, waarbij de oorspronkelijke bebouwing werd verwoest.

Beide verjaardagen werden donderdag gevierd met een groot feest voor zo’n 350 genodigden, onder wie de Israëlische ambassadeur in Nederland, Haim Divon en zijn echtgenote Linda. Uiteraard maakte ook Benoit Wesly, honorair consul van Israël zijn opwachting, samen met zijn echtgenote Bella, die voor het kasteel een gedenkteken ontwierp, dat donderdag werd onthuld door burgemeester Annemarie Penn-Te Strake.

Kasteel Jerusalem (anders dan de naam van de Israëlische hoofdstad volgens de oude spelling met een s geschreven), dankt zijn naam aan het feit dat een van de vroege bewoners destijds een reis naar het Heilige Land maakte. Bij zijn terugkeer in Maastricht doopte hij zijn kasteel Jerusalem, als blijvende herinnering aan een reis die in die dagen allerminst als alledaags beschouwd kon worden.

Mise en Place, het studentenbedrijfje van weleer, is inmiddels uitgegroeid tot een heuse multinational met 45 vestigingen in 7 landen en een medewerkersbestand van ruim 8000. Directievoorzitter is Charles van Goch, een van de oprichters van de onderneming. Met zijn kenmerkende blauwe trompet in zijn hand – hij zette het instrument ook diverse keren ook aan zijn lippen – liep hij trots rond op de bijeenkomst die in elk geval om één reden extra bijzonder was: als Van Goch vroeger uit het raam van studentenkamer keek, keek hij uit op Château Jerusalem. ,,Wat zou het mooi zijn, als ik me daar nog ooit kan vestigen”, dacht hij.

Zijn bedrijf groeide harder dan kool. Vorig jaar werd zijn droom bewaarheid: sinds 2014 wordt vanuit Château Jerusalem leiding gegeven aan Mise en Place.

Uit handen van de Israëlische ambassadeur ontving Van Goch een overzichtsfoto van de Heilige Stad Jeruzalem, de plaats waar hijzelf geboren werd en opgroeide. Maastricht en Jeruzalem hebben veel gemeen, zo zette Haim Divon uiteen. Het zijn allebei prachtige oude steden, waar je heel lekker kunt eten. Niet voor niets was de legendarische Israëlische politicus Teddy Kollek – hij was maar liefst 28 jaar burgemeester van Jeruzalem – verknocht aan Maastricht, een stad die de in 2007 overleden Kollek maar liefst vijf keer bezocht.

Honorair consul Benoit Wesly herinnert zich een van die bezoeken maar al te goed. ,,Hij zei ooit tegen mij: Jeruzalem is de mooiste stad op de wereld. Maastricht komt op een goede tweede plaats.”

 

Foto’s: Frits Widdershoven 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Business, Culinair, Living, Travel

Gerelateerd nieuws