Home > Branded content > Top-of-mind marketing: als klanten meteen aan jouw merk denken

Top-of-mind marketing: als klanten meteen aan jouw merk denken

„Natuurlijk maakt Audi veel betere auto’s dan Tesla. Dat is niet het punt. Het gaat erom dat als we het hebben over elektrische auto’s, jij automatisch denkt aan Tesla.” Paul Denis, eigenaar van MORRES & COMPANY, is niet vies van concurrentie, maar ziet liever dat bedrijven een eigen domein claimen waarin ze Top-of-Mind zijn in de hoofden van hun klanten. Zoals Tesla dat dus is op het gebied van elektrische auto’s. „De vraag die ieder bedrijf zichzelf moet stellen, is welk domein het wil claimen. Waarin wil je Top-of-Mind zijn?”

Eigenlijk is de basis van een merk heel simpel: mensen moeten je gewoon kennen. En niet alleen dat: ze moeten weten wat je aanbiedt. Paul: „Onbekend maakt onbemind, laten we het niet moeilijker maken. Als ik je niet ken, kan ik je dienst ook niet afnemen.” Maar dan ben je er dus nog lang niet, legt Paul uit. „Veel bedrijven bevinden zich namelijk in een verzadigde markt, vol concurrenten die vergelijkbare producten aanbieden. Als je dan geen uniek product, unieke dienst of onderscheidend proces aanbiedt, blijft er alleen maar de band met de klant over.” Dat heet customer intimacy in de marketing. Je kent je klanten door en door en doet werkelijk alles om ze het naar de zin te maken. „Alles voor een glimlach van CoolBlue is daar een mooi voorbeeld van”, zegt Paul. „Een wasmachine kun je natuurlijk overal kopen, maar je kiest voor CoolBlue en bent zelfs bereid een hogere prijs te betalen om de service die geleverd wordt.”

Het is begrijpelijk dat veel bedrijven daar werk van maken, maar verstandiger is het volgens Paul om uit die concurrentiestrijd te stappen en een nieuw, eigen speelveld te creëren. „Het echte gevecht gaat om het claimen van domeinen. Dan bepaal je de regels van je eigen markt. Het draait om het creëren van een strategie die jouw bedrijf in staat stelt om de eerste te zijn in het hoofd van een potentiële klant. Het is veel eenvoudiger om de eerste associatie te zijn met een bepaald domein dan om iemand te overtuigen dat jouw oplossing beter is dan die van een concurrent.”

Een bekend voorbeeld van deze strategie is Volvo. „Ik vraag aan het begin van een workshop of gastcollege vaak aan de aanwezigen om een automerk te noemen. Dan krijg je natuurlijk talloze antwoorden. Maar als je ze vraagt om een ‘veilige auto’ te noemen, is de kans groot dat de meerderheid Volvo als antwoord geeft. Volvo claimt namelijk al tientallen jaren het domein ‘veilige auto’. Iedereen die veiligheid belangrijk vindt bij de aanschaf van een nieuwe auto, overweegt dus automatisch Volvo.” Dichter bij huis heeft het Nederlandse Tony’s Chocolonely succes met een claim dat ze ‘eerlijke chocolade’ verkopen. Paul: „Dus geen verhaal over hoe lekker en onderscheidend hun repen zijn en daarmee de strijd aangaan met Milka of Cote d’Or, maar een eigen speelveld creëren. Het mooie is dat ze tegelijkertijd andere chocoladefabrikanten dwingen ook de vraag te beantwoorden hoe eerlijk hun product is. ”Morres & Company helpt een bedrijf dus graag uit de race met concurrentie stappen en zelf de voorwaarden bepalen waarop je beoordeeld wordt. „We zorgen dat een bedrijf Top-of-Mind wordt bij hun doelgroep en daarvoor bedenken we samen met onze opdrachtgevers een nieuw domein. Zo ontwikkelden we het domein Community Recruitment voor HR-dienstverlener LeanHR en Security driven IT voor IT-bedrijf Stepco. Onlangs hebben we om die reden ook de term Flexibele ambtenaar bedacht voor Het Publieke Domein, een dienstverlener die zich richt op overheidsinstanties.”

Rest natuurlijk de vraag welk domein Paul met Morres & Company wil claimen. „Is dat nog niet duidelijk dan?”, grijnst hij. „Top-of-Mind Marketing natuurlijk. Heb ik die term nog niet genoeg laten vallen? Nou, voor de zekerheid dan: Morres & Company wil Top-of-Mind zijn op het gebied van Top-of-Mind Marketing!”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.