SPEE advocaten & mediation voor deskundig advies en de beste route
Bij de verdeling van een erfenis of bij een echtscheiding, zeker als er ook nog een onderneming in het spel is, kruisen emoties en financiële belangen elkaar en liggen conflicten op de loer. De belangen worden groter en de procedures gecompliceerder wanneer er ook ondernemingsrechtelijke aspecten bij komen kijken. Juist op dat complexe snijvlak opereert gespecialiseerd familie- en erfrechtadvocaat en mediator Angelique van den Eshoff van SPEE advocaten & mediation vaak. Dat doet ze soms door te procederen, en andere keren met mediation. In alle gevallen kan er gerekend worden op deskundig advies, over de mogelijkheden en de beste route.
Het kantoor
Monique Spee, oprichter van SPEE advocaten & mediation, richt zich op de arbeidsrechtelijke en zakelijke adviespraktijk, als advocaat en als mediator. Daarnaast heeft zij zich toegelegd op hippisch recht. De overige aan het kantoor verbonden advocaten hebben ook ieder hun eigen expertise. Martine van Krieken is ondernemingsrechtspecialist en heeft zich ook toegelegd op het arbeidsrecht, Marion van Acker houdt zich bezig met huur- en vastgoedrecht en (ook) het familierecht en Wil Dols is gespecialiseerd in civiel bouwrecht. Het zwaartepunt bij Angelique van den Eshoff, sinds april werkzaam bij SPEE en met 25 jaar ervaring, ligt bij het personen- en familierecht en erfrecht. „De expertises van de professionals die verbonden zijn aan SPEE sluiten goed op elkaar aan”, vertelt ze in de vergaderruimte van het statige kantoor van SPEE aan de Wilhelminasingel in Maastricht. „We zien dat er vooral bij klanten met een onderneming grote behoefte is aan deze combinatie van rechtsgebieden en expertises.”
Wat gebeurt er bijvoorbeeld met een onderneming na overlijden? Angelique geeft een voorbeeld. „Als er iemand met een onderneming overlijdt, dan wordt gekeken naar de waarde van die onderneming en hoe er wordt omgegaan met de aandelen. Dat komt in de verdeling van de nalatenschap naar voren. Daar zit een ondernemingsrechtelijke component in. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de onderneming doorloopt? Wie betaalt de salarissen en wie heeft er zeggenschap over de organisatie? Het gaat dan niet alleen over de afwikkeling van de erfenis, maar ook over de continuïteit van de onderneming.”
Regie
SPEE heeft de expertise om over al deze aspecten te adviseren. Bovendien, waarschuwt Angelique, is het vereffenen van een nalatenschap ingewikkelder wanneer er bijvoorbeeld ondernemingen in het spel zijn. „Er moet bijvoorbeeld een boedelbeschrijving komen. Het is dan fijn als een deskundig advocaat de regie pakt in dat proces.” Niet alleen bij erfrechtkwesties speelt dit, een scheiding wordt vaak complexer wanneer een onderneming aanwezig is, vertelt Angelique. „Als je gaat scheiden en je hebt een onderneming, dan is die onderneming ook onderwerp in de echtscheiding. Het is belangrijk dat je dan een advocaat of een mediator in de arm neemt die ook dat deel begrijpt en weet hoe het zit met bijvoorbeeld de goodwill. En als een directeur-grootaandeelhouder, een DGA, alimentatie moet betalen, ontstaat vaak discussie over hoe de hoogte van het inkomen berekend moet worden. En of er naast dat inkomen nog sprake is van extra of verborgen winst. Dan kom je ook weer terecht op het snijvlak met ondernemings- en vennootschapsrecht.”
Tijdig advies inwinnen
Hoewel het kantoor vaak tijdig wordt ingeschakeld, zodat dankzij deskundig advies procederen voorkomen kan worden, gaan de advocaten een procedure voor de rechter niet uit de weg. Maar als de casus en omstandigheden zich daarvoor lenen, wordt er ook graag ingezet op mediation. Procederen is kostbaar en kan soms jaren duren, zeker nu rechtbanken kampen met grote achterstanden. Een mediation-traject is daarentegen meestal binnen een aantal weken tot maanden rond. Uiteraard is het, aldus Angelique, de keuze van de cliënt zelf, maar als beide partijen het doel hebben om tot een goede oplossing te komen, is mediation vaak een geschikte methode. Je moet wél dezelfde agenda hebben. Bij mediation gaat het om het kweken van begrip voor elkaar en elkaars standpunten. En dan kijken hoe er oplossingen bereikt kunnen worden.”
Ook mediation zakelijke geschillen
Waar Angelique zich richt op mediation in het familie- en erfrecht, opereert Monique vooral op het vlak van de zakelijke en arbeidsrechtelijke mediation, wanneer er bijvoorbeeld onenigheid is tussen werkgever en werknemer of tussen zakelijke partners. „Denk daarbij aan zakenpartners die uit elkaar gaan, maar het toch goed willen oplossen. Of wanneer er sprake is van een conflict op de werkvloer, met bijvoorbeeld een zieke werknemer. Als mediator ga je dan neutraal en onpartijdig samen met partijen op zoek naar de oorsprong van zo’n conflict. En uiteraard naar een goede oplossing.”