Nobama Care: paradijs van zorg in vertrouwde omgeving
De jonge Zuid-Limburgse zorgorganisatie Nobama Care timmert stevig aan de weg. Onlangs werden twee nieuwe locaties in gebruik genomen, in respectievelijk Oud-Geleen en Houthem-Valkenburg. Verdere uitbreiding ligt in het verschiet. „De vraag is zo groot, dat we constant capaciteit creëren.”
Een leuk weetje ter introductie. De naam Nobama Care heeft niets te maken met het plan van voormalig president Obama om het zorgverzekeringsstelsel in de Verenigde Staten ingrijpend te hervormen. „Nobama is samengesteld uit de eerste twee letters van de voornamen van de drie initiatiefnemers”, legt Noor Nezami, bestuurder van de Zuid-Limburgse zorgorganisatie, uit. „Al kan ik niet ontkennen dat het een naam is die gemakkelijk in het gehoor ligt”, voegt hij er lachend aan toe. Zakelijk slimmigheidje of niet, feit is wel dat de instelling, die hoogwaardige en servicegerichte zorg op maat levert aan ouderen die 24 uur per dag zorg en begeleiding in de directe omgeving nodig hebben – en voor wie thuis wonen dus niet langer verantwoord is – sterk groeit. „We zijn vijf jaar geleden als kleine organisatie in Heerlen begonnen”, vertelt Noor. „Inmiddels zijn we vier jaar open en gegroeid tot een organisatie met tweehonderd zorgprofessionals en een eigen behandelteam, bestaande uit een specialist ouderengeneeskunde en een verpleegkundig specialist.”

Geen wachtlijsten
Maurice Hamers, directeur GEN Residenties: „We werken toe naar twaalf locaties in Zuid-Limburg. Zes daarvan zijn op dit moment operationeel en de andere zijn in aanbouw of restaureren we. Een wel heel bijzondere locatie die nu in ontwikkeling is, is Kasteel Zuyderhoudt in Geulhem. Het oude kasteel Geulzicht wordt opgeknapt en er komt nog een nieuwbouw-gedeelte bij. De waarde van onze onroerendgoedportefeuille bedraagt een kleine honderd miljoen. ”Elke locatie beschikt tevens over een aantal aanleunwoningen waar mensen geheel zelfstandig kunnen wonen. De belangstelling voor deze vorm van kleinschalig wonen is groot, schetst Noor. „We hebben geen wachtlijsten. Die willen we ook niet, dus zijn we constant capaciteit aan het creëren. We zijn in deze regio een belangrijke leverancier van zorg als het gaat om kleinschalige geclusterde woonvormen.”

Comfortabel meubilair
Het gesprek met de twee zorgondernemers vindt plaats in Residentie Anna, een locatie in een sfeervolle buurt in Oud-Ge-leen die medio februari van dit jaar in gebruik genomen is. Bij binnenkomst kom je terecht in een enorme, gezellig ingerichte woonkamer met modern, comfortabel meubilair. Aan de muren hangen afbeeldingen van beroemde kunstwerken. De grote open keuken, met alle denkbare professionele apparatuur, geeft de indruk dat je in een omgeving verkeert waar alles is gericht op gastvrijheid. „Dat is precies wat wij willen bereiken”, zegt Nezami. „Als je hier rondloopt, mag je niet de indruk krijgen dat je in een verpleeghuis loopt, terwijl we wél 24 uur per dag verpleeghuiszorg leveren. Onze medewerkers dragen geen uniformen. Verder spreken we over bewoners, niet over cliënten.”
Borreltje voor het eten
Noor Nezami groeide op in Afghanistan. „Een cultuur waar respect en aandacht voor mensen die wat ouder zijn een belangrijk uitgangspunt is. Dat heeft zeker geholpen bij de ontwikkeling van de visie die ten grondslag ligt aan onze manier van zorgverlening. Zo’n zeventig procent wordt besteed aan directe zorgverlening, waardoor onze personele bezetting veel beter is dan in de reguliere zorg. Toch is in onze huizen alles erop gericht de bewoners zoveel mogelijk zelf de regie over hun leven te laten voeren. ”Jaren geleden vond hij een geestverwant en zakenpartner in Maurice Hamers, die onder andere de gebouwen ontwikkelt, bouwt en beheert. „Wij proberen ons zoveel mogelijk in te leven in de mensen die hier wonen. Zou ik het zelf ook zo willen? Zo nee, wat moet er dan anders? Wij stellen onze bewoners in staat hun thuisgewoontes mee te nemen naar de nieuwe locatie. Hou je van een glaasje wijn? Dan regelen we dat! Vind je het heerlijk om voor het eten even te borrelen? Gezellig! Mensen brengen ook hun eigen meubilair van thuis mee. Hun eigen studio’s zijn groot genoeg om een eigen vertrouwde omgeving en daarmee een thuisgevoel te creëren. Dat geldt uiteraard ook voor de zelfstandige aanleunappartementen. ”Anders dan vaak wordt verondersteld, hoef je geen miljonair te zijn om in de betrekkelijke weelde van Nobama Care te kunnen vertoeven, benadrukken Noor en Maurice. „Deze vorm van zorg is misschien niet bereikbaar voor iedereen, maar wel voor een veel grotere groep dan vaak wordt gedacht.”
Voetbalwedstrijd
Vaste bedtijden? Daarvan hebben ze bij Nobama Care nog nooit gehoord. Noor Nezami: „Als iemand het fijn vindt om ’s morgens tot elf uur uit te slapen, wie zijn wij dan om daar moeilijk over te doen? Anderzijds komt het voor dat iemand pas naar bed wil als het eindsignaal van de voetbalwedstrijd heeft geklonken. Prima toch?” Maurice Hamers: „Wij zijn te gast bij onze bewoners. Immers: we lopen rond in hun huis. Wat is er leuker dan tevreden, lachende, vriendelijke mensen om je heen. Mensen van wie duidelijk afstraalt dat ze het naar hun zin hebben. Als iemand ons vertelt dat hij graag de NRC wil lezen, dan halen wij de NRC. Onze bewoners moeten voordat ze gaan slapen kunnen terugkijken op een mooie dag. Bijvoorbeeld op hun favoriete plekje met een glaasje wijn en een muziekje op de achtergrond. Vaak horen wij van kinderen hoe goed hun ouders het bij ons naar hun zin hebben. Je doet het in zekere zin ook voor hen.”
Wethouder Sangersstraat 2a, Beek (NL), nobamacare.nl