Home > Branded content > La Grande Suisse: eigentijds afscheid in een omgeving met grandeur

La Grande Suisse: eigentijds afscheid in een omgeving met grandeur

Met de geslaagde verbouwing van het voormalige buitenhuis van Petrus Regout tot hypermodern en stijlvol crematorium ziet Maastricht een langgekoesterde wens in vervulling gaan. Het van alle gemakken voorziene eigentijdse crematorium ligt in een lommerrijke, sfeervolle omgeving, boordevol historie.

qUIbUs CUra traIeCtI, luidt de Latijnse spreuk op de gevelsteen van een van de twee paviljoentjes die deel uitmaken van La Grande Suisse, het zojuist tot crematorium annex uitvaartcentrum omgetoverde landhuis langs de weg tussen Meersen en Maastricht.

De grote letters geven aan dat het chronogram dateert uit 1736, het jaar waarin begonnen werd met de bouw van het kasteelachtige rijksmonument, dat halverwege de jaren ’60 van de negentiende eeuw het buitenhuis van grootindustrieel Petrus Regout zou worden. ,,Het leuke van die Latijnse spreuk is dat de tekst zelfs na 284 jaar nog verrassend actueel is”, zegt directeur Nicole Starmans. ,,Heel letterlijk vertaald staat er namelijk: ‘Voor hen die zorgdragen voor de overtocht’. Je zou bijna zeggen dat de toenmalige opdrachtgevers hebben voorvoeld dat dit eeuwen later een crematorium zou worden.”

Met de herbestemming van La Grande Suisse als stijlvolle plek voor een laatste afscheid, gaat voor Maastricht een lang gekoesterde wens in vervulling. De stad wacht al vele jaren op de komst van een crematorium. Tot voor kort moest voor crematies worden uitgeweken naar andere crematoria in de regio.

Joint venture

Nu La Grande Suisse – een joint venture van de uitvaartondernemingen Monuta en Dela – sinds 1 oktober operationeel is, is dat niet meer nodig. ,,Voor veel nabestaanden is het een fijne gedachte dat ze op Maastrichtse bodem afscheid kunnen nemen van hun geliefden en dat ze niet meer naar elders hoeven”, zegt Nicole, die al vele jaren actief is in de uitvaartbranche. Eerder dit jaar werd ze gevraagd de dagelijkse leiding van het nieuwe crematorium op zich te nemen.

Het allermooiste aan haar nieuwe baan is dat ze alle gelegenheid heeft haar gasten persoonlijk welkom te heten en hun waar nodig troost te bieden. ,,Af en toe een praatje maken of een glas wijn of een biertje inschenken, hoort daarbij.”

De ervaring heeft inmiddels uitgewezen dat gasten de persoonlijke benadering enorm kunnen waarderen. Vaak komt er ook een glaasje bubbels aan te pas. ,,Een sprankelende mousserende wijn van Wijngaard Raarberg waar wij nauw mee samenwerken.”

Vriendelijkheid

Bij de inrichting en aankleding is zorgvuldig rekening gehouden met de grandeur van het gebouw en de omgeving. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de Franse benaming van een aantal vertrekken – Frans was in de negentiende eeuw de voertaal onder Maastrichtse notabelen – het in zachte kleuren uitgevoerde moderne meubilair dat rust uitstraalt, de diverse kunstwerken en niet te vergeten de huisstijl, waarbij gebruikgemaakt is van gouden en indigo blauwe letters, chique kleuren waarvan ook Petrus Regout zich veelvuldig bediende in de tijd dat hij als zakenman voorname gasten uit diverse landen van Europa op La Grande Suisse ontving.

Nabestaanden vinden het steeds belangrijker om in een aangename en ontspannen sfeer afscheid van een overledene te kunnen nemen, legt Nicole uit. ,,Op die gedachte spelen wij op alle mogelijke manieren in, waarbij we zoveel mogelijk aansluiting proberen te zoeken bij het monumentale karakter van dit gebouw. Dat heeft de nodige consequenties gehad voor de logistiek, maar tegelijkertijd zijn we in staat geweest een omgeving te creëren, waarvan ik rustig durf te stellen dat die voor onze branche uniek is. Vrijwel iedereen die hier komt is aangenaam verrast door de vriendelijkheid van onze ruimtes. Ik heb de afgelopen tijd al vaak mogen optekenen dat mensen niet het gevoel hebben dat ze hier in een crematorium zijn. Dat is precies hetgeen we willen uitstralen.”

Mariënwaard 61 , Maastricht (NL) – la-grande-suisse.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu