Home > Branded content > Herbestemmen van vastgoed een vak apart

Herbestemmen van vastgoed een vak apart

Een van de disciplines waar wij ons bij Klement Rentmeesters in gespecialiseerd hebben, is het zoeken van een herbestemming voor veelal oude gebouwen zoals kloosters, kerken, molens en boerderijen. Het gaat bijna altijd om monumenten met een historische waarde.

Als deze gebouwen hun oorspronkelijke functie kwijtraken, dan is het een hele uitdaging om er een nieuwe bestemming voor te vinden. Toch is dat heel belangrijk, want leegstand betekent geen inkomsten. En die zijn nodig, al was het maar om het gebouw te onderhouden.

Om goed te kunnen inschatten welke herbestemming mogelijk is, gaan we altijd diepgaande gesprekken met de eigenaar aan. Wat wil die zelf, wat zijn de eigen mogelijkheden? Wij brengen uiteraard onze kennis en ervaring in en dan komen we vaak op heel nieuwe wegen die we kunnen inslaan. In het aanvangsproces is het belangrijk om te kijken naar de mogelijkheden van subsidie voor een onderzoek naar herbestemming. En verderop in het traject naar de subsidiemogelijkheden voor de uitvoering. Ook daarin kunnen we begeleiden.

Vervolgens gaan we samen allerlei creatieve ideeën op tafel leggen, waarbij wij van onze kant altijd letten op een gezonde balans tussen onkosten en opbrengsten bij het eindresultaat. Met andere woorden, is de droom ook haalbaar? Je moet ondanks alle dromen ook nuchter kunnen kijken naar wat realistisch is. Daarin nemen we ook de aspecten van duurzaamheid mee. Het gaat vaak om grote gebouwen, dus energiezuinigheid is dan extra van belang.

Gelukkig kunnen we gedurende het hele project meerdere disciplines inbrengen. Dat van de rentmeester, maar ook van de architect, de planoloog en de bouwkostendeskundige, zodat we een gefundeerd oordeel kunnen vellen en kunnen zorgen voor een optimale begeleiding, van plan tot realisatie. De ervaring die we met ons team hebben opgebouwd als het gaat om herbestemming, is enorm. Bijvoorbeeld de Protestantse kerkjes in Stevensweert, Beek en Heerlen, het Beusdalshof in Gulpen-Wittem, klooster Damiaan in Simpelveld, Château Jeruzalem in Maastricht, de Romaanse kerktoren in Bergen, de Cereshoeve in Vaals en vele andere projecten.

Voor ons zijn dit niet alleen mooie en vaak prestigieuze locaties die wij een opwaardering hebben kunnen geven. Het is vooral ook mensenwerk, waar veel emoties bij te pas komen. Daarom nemen we de tijd om de nodige gesprekken met de betrokken eigenaren te voeren, zodat we zeker weten dat zij voor zichzelf de goede weg inslaan, waarbij ze qua kennis op ons kunnen rekenen. Het moment om een subsidie voor herbestemming aan te vragen is nu: de subsidieregeling is van 1 oktober 2023 tot 30 november 2023 geopend. Onze erfgoedadviseurs helpen je graag. Neem voor meer informatie en advies contact op met Klement Rentmeesters via 043 323 3511.

klement-rentmeesters.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.