Home > Branded content > Equipe viert verjaardag met seminar: kennisdrager wordt kennisdeler

Equipe viert verjaardag met seminar: kennisdrager wordt kennisdeler

In beweging blijven. Daardoor is executive search en interim management bureau Equipe met zijn roots in Maastricht in twee decennia uitgegroeid tot een landelijke speler met een sterke reputatie op inhoud. Genodigden werden in stijl getrakteerd op een event met een seminar over het managen van organisatie verandering. Luc Theunissen (58), de boomlange, goedlachse directeur en grondlegger van Equipe, straalt als hij terugblikt op dat event van 14 september. „Onze gasten trotseerden zo’n beetje de eerste regenbuien sinds de zomer, op weg naar Château Neercanne. Na afloop ‘regende’ het complimenten over de ambiance waarin de bijeenkomst plaatsvond.”

Maastrichtse roots

„We hebben voor het mergelgrotten complex gekozen om dat de wortels van het bedrijf in Maastricht liggen en we dat ‘dichtbij gevoel’ koesteren”, vertelt Theunissen. ,,Ik kijk met gepaste trots naar Equipe dat in twintig jaar een goede en gedegen reputatie heeft opgebouwd in zowel het bedrijfsleven als het publieke domein. Onze negen consultants en ik werken, verdeeld over kantoren in Maastricht, Den Bosch en Amsterdam, steeds vaker aan opdrachten voor diverse organisaties op het eerste en tweede echelon. We zoeken, selecteren en bemiddelen directeuren, bestuurders en MT leden door het hele land.”

Kennisdrager

,,Maar zo zijn we natuurlijk niet begonnen”, vervolgt Theunissen. „We zijn wel altijd actief geweest in het hogere kader maar het is een voortdurend evolutieproces. Elke dag opnieuw leren we door de ontwikkelingen in vrijwel alle sectoren goed te blijven volgen. Belangrijk is dat je betrouwbaar bent in het leveren van goede kandidaten die van toegevoegde waarde zijn en op strategisch niveau het verschil maken.” In de loop der jaren is Equipe van personeelsleverancier steeds meer gegroeid naar de rol van business partner. Een mooie evolutie, zegt Theunissen: ,,Door de opgebouwde ervaring een kennis van diverse sectoren en functies hebben we steeds vaker ook de rol van adviseur. Je wordt kennisdrager.”

Aanpak Equipe

„Ik durf best een koppeling te maken tussen de lezing van Homan en de manier waarop Equipe opdrachten aanpakt”, zegt Theunissen. „Eerst maken we daarvoor een grondige analyse van de organisatie, samen met de diverse stakeholders. Deze analyse is belangrijk omdat Equipe altijd headhunting als wervingsstrategie toepast. Als je potentiële kandidaten benadert moet je wel het juiste en volledige verhaal over de organisatie en vacante positie kunnen communiceren. Tijdens die analyse, in gesprek met onze opdrachtgever, stellen we vragen over strategie, ambitieniveau, structuur, cultuur, context en uiteraard over de positie of interim opdracht die vacant is. Samen met onze opdrachtgever vertalen we dit dan naar de opdracht en een profiel. Daarin wijken we soms af van de gebaande paden. Af en toe, en met permissie, zijn we controversieel; we reflecteren, confronteren en geven gevraagd en ongevraagd advies… maar net als Homan: met een kwinkslag. Bij het out of the box denken durven we soms iemand voor te dragen uit een heel andere sector. Dat kan heel verfrissend werken, leert de praktijk.”

Kennisdeler

Hij ziet daarin ook een opdracht voor Equipe. ,,We vullen in zoveel sectoren managementfuncties in, op vaste of interim basis. We zien en horen enorm veel. De kennis die we opdoen bundelen en delen we frequent met onze relaties. Soms organiseren we met dat doel relatief kleine learn and share-bijeenkomesten. Af en toe pakken we wat groter uit zoals half september vanwege ons twintigjarig bestaan. Op deze wijze proberen we dan ook echt waarde toe te voegen.” De lezing van professor Thijs Homan, een autoriteit op het gebied van verander management, bleek een schot in de roos. „Homan is theoreticus maar past die kennis toe in de praktijk en die is, zoals bekend, weerbarstig”, lacht Theunissen. Bevlogen en met humor verwoordde de hoogleraar de situatie waar managers voor staan als ze in een organisatie een verandering teweeg willen brengen. „Je kunt deze niet puur van bovenaf ‘aansturen’, maar je moet de informele organisatie ook mee krijgen in je plannen”, vat Theunissen samen. „Die informele organisatie zien te ontdekken en erkennen binnen de formele organisatie is de crux van het verhaal.” Ga daarvoor eens een kopje koffie drinken op de onderste verdieping, was een van de vele praktische adviezen van Homan, die het gehoor een spiegel voorhield.

Nieuwe huisstijl

Theunissen noemt het seminar geslaagd vanwege de herkenning van de inhoud bij de gasten. En omdat in een tijd waarin succesvolle organisaties continu volop in beweging zijn, er veel vraag is naar verandermanagers. Equipe brengt juist op het gebied van verandermanagement vraag en aanbod bij elkaar en moet dus exact weten waaraan de betreffende organisatie behoefte heeft en welk profiel van de ideale leider daarbij past. Theunissen: „Feitelijk komt onze missie naar voren in onze nieuwe huisstijl die ook gelanceerd werd tijdens de bijeenkomst op Neercanne. Onze slogan luidt: Organisaties verdienen echte leiders Equipe. Ons bedrijf als intermediair – het underscore-teken! – tussen de specifieke vraag van organisaties en het vinden en selecteren van leiders die daarbij passen. Kortom: Equipe zet al zijn beschikbare ervaring en inmiddels groot en breed netwerk in, om echte leiders op te sporen, te selecteren en te bemiddelen. Leiders die organisaties vooruit kunnen helpen!”

Sint Hubertuslaan 2, Maastricht (NL) – equipe-bv.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.