Home > Branded content > De brouwerij die Maastricht verdient

De brouwerij die Maastricht verdient

Maar liefst zestien speciaalbieren komen uit de tapkranen van het proeflokaal, maar er zijn nog heel veel meer redenen om een bezoek te brengen aan de Stadsbrouwerij Maastricht. Neem de rondleidingen die geboekt kunnen worden door de brouwerij in Wyck onder leiding van twee zeldzaam gepassioneerde rondleiders.

Walter van den Heuvel (66) is klaar voor een nieuwe rondleiding. Hij zit aan een hoge tafel in het proeflokaal dat bomvol zit. Walter is als rondleider te herkennen aan zijn zwarte hoodie met het opvallende logo ‘Stadsbrouwerij Maastricht’ in witte letters, gecombineerd met de gestileerde Servaasbrug en de ster uit het stadswapen. „Het is de oude brug, hier vlakbij, die verbindt en net als de historische brouwerij van en voor de hele stad en al haar bezoekers is.”

Even later sluit Peter Kuppers (66) aan, net terug van een rondleiding. Hij krijgt een goed gekoeld glas bier op een voetje voorgezet, waarvan het logo van de Stadsbrouwerij Maastricht naar hem wordt toegedraaid. „Dit is nou een Maltezer”, vertelt hij. „Het eerste bier dat na het vertrek van Heineken en tot op de dag van vandaag in deze brouwerij wordt gebrouwen. Met vier andere behoort het tot de core bieren van het huis. Naast de Maltezer worden ook de vele ‘specials’ hier vervaardigd.” Maastrichtenaar Walter houdt van gezelligheid. Hij wil ‘zinnig bezig blijven’ als zijn werk als afdelingshoofd van een grote sociale werkvoorziening erop zit en hij alleenstaand wordt. „Hier is letterlijk ‘leven in de brouwerij’. Daarmee doelt hij op de bierproeverij, de lekkere hapjeskaart, de bierwinkel, de escaperoom – waar het geheim van de brouwer gevonden moet worden, het terras aan de Maasoever en natuurlijk de rondleidingen.

Walter heeft in de tussentijd veel geleerd over de geschiedenis van de Stadsbrouwerij Maastricht. Een rijke geschiedenis die begint bij de familie Van Aubel in 1857. Rond 1900 wordt de brouwerij omgedoopt tot De Ridder, gespecialiseerd in pilsner. Tot 2002 is de brouwerij in Wyck in bedrijf, op het laatst onder de vleugels van Heineken. „De kunst is het allemaal in drie kwartier verteld te krijgen want ik heb inmiddels zoveel boeiende verhalen gehoord. Ook over de verschillende biersoorten en de totstandkoming ervan. Ik dronk graag een pilsje maar ik ben in de loop der jaren echt van speciaalbier gaan houden. Nog eens extra nadat ik heb kunnen meelopen met onze huisbrouwer.”

Peter is pas sinds januari van dit jaar rondleider bij Stadsbrouwerij Maastricht maar heeft al een lange geschiedenis met speciaalbier. Tijdens zijn studie rechten in Utrecht komt hij regelmatig in een kroeg gespecialiseerd in Belgische bieren; zo’n veertig jaar geleden iets heel bijzonders in Nederland. Vanaf dat moment wil hij alles weten over speciaalbier. Als redacteur van het vakblad Pint heeft hij inmiddels ontelbaar veel brouwerijen in binnen- en buitenland bezocht. Na zijn lange carrière als provincieambtenaar in Maastricht vindt hij het bijzonder leuk om geïnteresseerden over zijn passie te vertellen.

Peter: „Het mooie aan de Stadsbrouwerij Maastricht is de kleinschaligheid. Het is niet zo’n enorme fabriek, zoals veel andere brouwerijen, waar je door de grootschaligheid nauwelijks iets te zien krijgt tijdens een rondleiding.” Groepen tussen de twee en vijftien personen in alle mogelijke samenstellingen volgen, met een glas Maltezer in de hand, het hele brouwproces tijdens een route door het gebouw. Ze gaan van het bierbeslag, via de ketel naar de gisttank. Voor Walter is de rondleiding geslaagd als de gezelschappen naderhand nog lekker blijven hangen om te genieten van de speciaalbieren op het terras of in het proeflokaal. Peter vertelt: „Een oudere dame kwam aan het eind van een rondleiding speciaal naar me toe om te zeggen: ‘Ik heb het reuze gezellig gevonden’. Kijk dan is de rondleiding voor mij geslaagd! Ik lach ook heel wat af samen met de bezoekers”, gaat Peter verder. „Bijvoorbeeld om de steeds terugkerende vraag of er ook Radler of alcoholvrij bier wordt gebrouwen. Nee dus! Je bent hier in een bíerbrouwerij zeg ik dan steevast tegen de toehoorders.”

Peter is niet alleen een groot bierkenner, hij is ook kenner en liefhebber van popmuziek. Vrij naar rocklegende Frank Zappa’s uitspraak dat een stad pas een stad is als er een brouwerij en een luchthaven zijn, parafraseert hij: „Elke stad verdient een brouwerij als de Stadsbrouwerij Maastricht!” Zes keer per week geven Peter en Walter rondleidingen aan iedereen die zich inschrijft, om hun vaten vol met alle mooie verhalen met de bezoekers te delen.

Stadsbrouwerijmaastricht.com

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.