Willen we Limburg nog bereikbaar houden?
Het gebeurt sluipend maar in ieder geval wel de verkeerde kant op. De politiek lijkt zich weinig gelegen te liggen aan een eigen luchthaven en zo ontstaat er een scenario waarin sluiting van Maastricht Aachen Airport een realistische mogelijkheid wordt.
Volgens de Universiteit van Amsterdam zou sluiting economisch gezien de beste oplossing zou zijn, want het kost meer geld dan het opbrengt. Nu is niet elk onderzoek dat door een universiteit wordt gedaan, bij voorbaat objectief. Maar los daarvan, ik geloof best dat het vliegveld geld kost. De A2 autoweg kost ook geld. De Maas evenzeer en het treinspoor ook.
Infrastructuur kost altijd geld, maar die heb je wel nodig, wil je meegaan in de vaart der volkeren. Wat dat betreft zijn we in Limburg al mager bedeeld. De A2 is te smal en kan al dat verkeer nauwelijks aan. De treinverbinding met de Randstad is sterk verouderd, naar Schiphol doe je er vanuit Maastricht of Heerlen nog altijd drie uur over. En laten we over treinverbindingen naar het aangrenzende buitenland maar helemaal zwijgen.
Internationaal is het een gegeven dat als een regio over een luchthaven beschikt, dat dit een impuls is voor de economie. Die voorziening kost altijd geld, maar levert veel op voor de economie: zakelijk verkeer en toerisme. Maastricht wil bijvoorbeeld een internationale congresstad zijn. Hoe doe je dat zonder vliegveld?
Becijferd is ook dat de internationale kunstbeurs TEFAF jaarlijks zo’n 25 miljoen in het laatje brengt voor de regio. Wat als straks geen jets meer kunnen landen in Maastricht? Die kunsthandelaren kunnen hun beurs ook elders organiseren, daar waar ze wel over een vliegveld beschikken. Ze zijn niet per se gebonden aan Nederland.
Het is toch altijd wel handig geweest dat de sterren van Pinkpop in Maastricht konden landen, van Bruce Springsteen tot de Rolling Stones.
Maastricht Aachen Airport zou zich uitstekend kunnen ontwikkelen tot milieuvriendelijk vliegveld voor elektrische vliegtuigen. Dat zijn geen dromen, dat kan realiteit worden.
Ik begrijp dat die grote vrachtvliegtuigen overlast bezorgen. En als regio heb je er ook niet veel aan. Anderzijds vliegen er op Luik zeker tien keer zoveel vrachtvliegtuigen, die leveren daar duizenden banen op. Op Maastricht Aachen Airport gelden de strengste normen en is de boel ‘s nachts gesloten. In Luik gaat het 24 uur per dag door en vliegen heel veel zware toestellen boven de grens met Zuid-Limburg. De inwoners van Eijsden weten er alles van.
Ik was van de week op Liège Airport, bij de opening van een nieuwe terminal ‘general aviation’ van het Belgische bedrijf ASL. Niet alleen staan daar glimmende private jets en kunnen Max Verstappen en de zijnen dag en nacht ontvangen worden. Maar ze presenteerden er ook de eerste volledig elektrische vliegtuigen. De ontwikkelingen blijken veel sneller te gaan dan gedacht. Binnen tien jaar kunnen er binnen Europa al aardig wat verbindingen worden onderhouden met elektrische vliegtuigen. Zonder lawaai, zonder overlast.
De regio Luik heeft het slim gespeeld. Is prima bereikbaar door de lucht, over het water, over het spoor met een eigen TGV-station, en aan een knooppunt van internationale autowegen.
Maastricht Aachen Airport zou zich uitstekend kunnen ontwikkelen tot milieuvriendelijk vliegveld voor elektrische vliegtuigen. Dat zijn geen dromen, dat kan realiteit worden.
Maar dan moeten de politici daar een visie voor ontwikkelen. Zodat Limburg bereikbaar blijft. Of hebben ze er liever maÏsvelden of opslagloodsen? Met een partij als Brightlands zou MAA een geweldige proeftuin voor het moderne vliegen kunnen worden. Maar daar moet je wel wat lef voor hebben.
Je kunt ook de tent sluiten en Limburg veranderen in een soort Eifel. Een prachtig natuurgebied, maar zonder economie en praktisch zonder inwoners. De jeugd is er vertrokken.