Blog Jo Cortenraedt

We gaan eerder meer dan minder vliegen

tekst Jo Cortenraedt

Met carnaval was ik gevlogen, naar Wenen deze keer. Even cultuur bijtanken, onder meer in de Wiener Staatsoper en in een van de kunstgalerieën die we straks op TEFAF Maastricht mogen begroeten. Uit overwegingen van duurzaamheid had ik ook met de trein kunnen gaan, maar in de praktijk is dat niet zo eenvoudig. Dat de reis veel langer duurt dan met de auto is nog niet zo erg, maar wel dat je een paar keer moet overstappen, de aansluitingen niet best zijn en de Deutsche Bundesbahn tegenwoordig vanwege stakingen vaker stilstaat dan rijdt.

Bij terugkomst sprak ik aardig wat Limburgers die ook ergens naar toe waren gevlogen. Want, als je niet de behoefte hebt om midden in het carnaval te duiken (met het gedreun dat daar tegenwoordig bij hoort), dan is vertrek naar elders een serieuze optie.

Hoog boven de wolken ben je tegenwoordig meer bewust van de uitstoot van die vliegende cabine waar je in zweeft. Dat gaat me wel degelijk wat aan. Op  de grond probeer ik al zoveel mogelijk rekening te houden met duurzaamheid. Elektrisch rijden, biologisch eten, zo min mogelijk verpakkingen aanschaffen, geen vuil op straat gooien, enzovoorts.

De postkoets lijkt mij een heel mooi en romantisch vervoermiddel, maar in het huidige tijdperk kom je daar niet ver mee

Ik wil consequent leven, maar ik weet ook dat ik een sterke behoefte heb aan nieuwsgierigheid, vertaald in het bezoeken van andere culturen, andere decors, ander mensen. Om zoveel mogelijk de luiken naar de wereld open te zetten.

De postkoets lijkt mij een heel mooi en romantisch vervoermiddel, maar in het huidige tijdperk kom je daar niet ver mee, er is geen infrastructuur meer voor. Een reis naar Wenen zou met twee of vier paarden ervoor ook heel lang duren, zo veel vrije dagen kan ik mezelf niet toestaan.

Straks komen duizenden mensen uit het buitenland naar de kunstbeurs TEFAF Maastricht. Dan zouden we verontwaardigd kunnen zijn dat een deel van hen met vervuilende vliegtuigen deze kant op komt. Maar in mijn ogen heeft een dergelijke moreel oordeel weinig zin. Mensen blijven reizen, dat hou je niet tegen. Of we moeten zowat alle internationale evenementen, festivals en beurzen afschaffen en teruggaan naar enkel de boerendorpsfeesten. Zelfs acties tegen private jets hebben naar mijn idee niet zoveel nut. Er zit ook een stukje jaloezie bij. Ik hoop ook niet dat er onnozele soepsmijters op de prachtige kunstbeurs zullen opdoemen. Misschien dat de cateraar dat gerecht maar beter van de menukaart kan halen.

De Europese vliegtuigbouwer Airbus maakte deze week bekend dat ze tot 2030 al orders hebben voor 8598 nieuwe toestellen hebben. Dus er zal zeker niet minder gevlogen gaan worden. Als je ziet hoe het vliegen in een land als India een enorme ‘boost’ heeft gekregen, dan weet je dat er vooral méér gevlogen zal gaan worden rondom onze aardbol. Máár, datzelfde Airbus kondigde van de week ook aan dat ze denken in 2035 het eerste toestel af te leveren dat helemaal op waterstof zal vliegen. Andere types zullen tegen die tijd volledig vliegen op ‘sustainable aviation fuel’, in plaats van de vieze kerosine.

Het zal uiteindelijk niet minder vliegen worden, maar innovatiever, dus schoner en ongetwijfeld ook geluidsarmer. We blijven reizen, maar de postkoets komt niet meer terug en in de toekomst ook niet meer de lawaaiige rokerige vliegtuigen. Kwestie van vooruitgang.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws