Home > Blog Jo Cortenraedt > Reclameverbod op vlees en zuivel gaat veel te ver  

Reclameverbod op vlees en zuivel gaat veel te ver  

De overheid weet wat goed voor je is. Dat menen ze niet alleen in China en Rusland, maar in toenemende mate ook in Nederland. Met allerlei maatregelen zoals belastingen en verboden proberen ze de bevolking te sturen in persoonlijk gedrag.

Deze week kwam er weer zo’n actie bij. Een aantal gemeenten waaronder Utrecht, Bloemendaal, Haarlem en Amsterdam stellen een verbod in op reclames voor vlees, vliegreizen en zuivelproducten. Met tabak en alcohol is dat al eerder gebeurd.

Het is allemaal héél slecht voor ons en de overheid wil ons beschermen, zo luidt het. En het zou me niet verbazen als binnenkort ook een aantal Limburgse gemeenten die kant op wil gaan. Want je moet toch bij blijven, nietwaar.

Ik zelf krijg er echter een houten kop van, nog meer dan van een paar glazen slechte wijn

Ik zelf krijg er echter een houten kop van, nog meer dan van een paar glazen slechte wijn, die ik sowieso probeer te vermijden. Mag ik zelf ook nog iets bepalen of gaan de bestuurders er vanuit dat ik enkel zaagsel onder mijn schedel heb zitten en het denken dus aan hen moet overlaten?

Geheel uit eigener beweging ben ik al vroeg tot de conclusie gekomen dat roken niet zo best is. Een avondje paffen in m’n hippietijd zorgde voor een hoop geproest en gehoest de volgende ochtend. Dat leek me geen goede gewoonte. En met drank concludeerde ik dat dit zo af en toe lekker kan zijn – mits van goede kwaliteit – en dat het op sommige momenten zelfs de feestvreugde kan verhogen, maar dat je je daar niet elke dag mee moet laven, want dat gaat dan ten koste van op z’n minst je conditie.

Ik had er geen verbod op reclames voor nodig, ik kon dat zelf wel beredeneren. Nu willen de dames en heren gemeenteraadsleden, van wie ik vrees dat ze in het echt nog nooit een levende koe of kip hebben gezien, hun onderdanen ervan overtuigen dat al die producten heel slecht zijn. Zowel op moreel-maatschappelijk vlak alsook voor de gezondheid.

Ik begrijp heel goed dat er kritiek is op de bio-industrie, die ervoor gezorgd heeft dat veel koeien, varkens en kippen niet dierwaardig worden behandeld. Ze zien vaak geen daglicht en staan met veel te veel soortgenoten in een ruimte. Bovendien heeft die intensieve veeteelt het landschap verarmd, want veel boeren kiezen voor grootschalige maïsteelt als voer voor die beesten. Praat ik nog niet over de zware pesticiden die op de velden gebruikt worden.

Maar om dan maar alle gebruik van vlees en zuivel te verbieden of zoveel mogelijk te ontmoedigen, het gaat me te ver. Jawel, er is een klimaatverandering. Maar kleinschalig boeren gebeurt al zo lang de mensheid bestaat. Sinds de jacht, ver voor Christus, werd al gejaagd op dieren om die vervolgens, verwarmd op een vuurtje, op te eten. En we zijn zowat allemaal voor een deel opgegroeid met melk, vaak afkomstig van koeien.

Het is dus in mijn ogen onzin om die producten meer en meer te verbannen in het reclamebeeld, alsof we zelf niet in staat zijn keuzes te maken. Regeltjes en verboden, Nederland blinkt er in uit en loopt daarmee ver uit de pas met de rest van de wereld. Wat dat betreft zijn we eerder eilandbewoners.

Het verschil met de communistische landen is dat je hier nog niet zo gauw de bak in vliegt, als je iets doet wat de autoriteiten minder verstandig of gezond vinden. Althans voorlopig toch.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.