Glamour aan de ketting in Cannes
Gaat dat wel samen, een filmfestival en corona? In Cannes doen ze hun uiterste best, maar gemakkelijk is dat niet. Het filmprogramma loopt goed door, al moeten degenen die een ticket weten te bemachtigen een vaccinatiebewijs of een testbewijs laten zien, plus tijdens de voorstelling een mondmasker dragen. Dat laatste is geen pretje gedurende de hele film. De persvoorstellingen en de persconferenties zijn maar half gevuld, van de gebruikelijke 4.000 persmensen uit de hele wereld is een hoop niet komen opdagen.
De regisseurs en acteurs en actrices komen wel degelijk, al zijn ze voorzichtig in hun benadering. Maar ze vinden het belangrijk dat hun werk kan doorgaan en dat er weer nieuwe films gelanceerd worden. En dat gebeurt hier in Cannes volop.
Genoeg te zien dus in de filmzalen. Maar beneden in het Palais des Festivals is het akelig leeg. Normaal zie je hier honderden stands van filmmaatschappijen en landen, maar nu zijn er dat maar bitter weinig die het hebben aangedurfd om te komen.
Van de normale, uitgelaten sfeer rondom het festival zie je nu ook niet veel terug. De restaurants draaien nog aardig, en bij de galavoorstellingen komen de gasten volgens voorschrift wel in smoking en avondjurken. Maar er mag geen publiek langs de rode loper staan, alleen fotografen en cameramensen. En de beroemde nachtelijke feesten zijn er dit jaar eveneens niet. Voeg daarbij dat het prestigieuze hotel Carlton tot 2023 gesloten is vanwege een majeure verbouwing en opknapbeurt, dan is de conclusie dat het een ongebruikelijk rustig festival is.
Toch valt er voor de filmliefhebbers nog wel het een en ander te beleven. Met juryvoorzitter Spike Lee, met de bekende actrice Jody Foster en acteur Matt Damon is al het een en ander voorbij gekomen.
Paul Verhoeven: ‘Al dat preutse gedoe tegenwoordig, dat is niet goed
En eerste ‘schok’ kwam van niemand minder dan Paul Verhoeven. De film ‘Benedetta’ draait in competitie mee voor de Gouden Palm en kan alleszins een spektakel worden genoemd. Niet iedereen zal het verhaal van de lesbische non in de 17e eeuw in Italië even subtiel vinden. De meest succesvolle Nederlandse regisseur sinds decennia windt er zoals gebruikelijk geen doekjes om, van seks tot bloedvergieten. ‘’Maar dat ligt niet aan mij”, zei hij in de persconferentie, ‘’de film volgt het boek dat gebaseerd is op authentieke verhalen. Het ging er in die periode heftig aan toe, ook al bestond vrouwenliefde zogenaamd niet.”
De inmiddels 82-jarige regisseur toont nog evenveel lef als vroeger en blijft opstandig. ‘’Al dat preutse gedoe van tegenwoordig, dat is niet goed. Vroeger lagen alle vrouwen topless op het strand, nu durven ze niet meer. De emancipatie is op de terugweg helaas.” Hij kreeg steun van de hoofdrolspeelsters Virginie Efira en Daphné Patakia die ook vonden dat het allemaal veel te truttig is geworden.
Paul Verhoeven kreeg het nog even aan de stok met een journalist van de New York Times die in zijn vraag constateerde dat er tijdens de persvoorstelling applaus was bij een naaktscène. “Oh ja”, zei Verhoeven, ‘’bij de officiële publieksvoorstelling niet, daar vond men het heel gewoon. Seks doe je meestal zonder kleren, dus daar is niks vreemds aan. En trouwens, het boeit me meer hoe het publiek reageert dan de pers.”
De rebel in Verhoeven is nog niet gaat liggen, ondanks zijn hoge leeftijd.