Blog Jo Cortenraedt

De koning en de belastingen  

Terwijl het land in feite niet geregeerd wordt (de helft van het kabinet heeft intussen een functie elders) en de problemen zich opstapelen, was hét issue in Den Haag en de rest van het land deze week de vraag of de koning en zijn gezin belasting moeten betalen.

En dan krijgen mensen op straat de microfoon onder de neus geduwd wat ze daarvan vinden. Natuurlijk, iedereen zegt dat ook de koning belasting moet betalen, net als iedereen. Op zich een logisch antwoord. Al vroeg ik mij meteen af, waarom moet hij belasting betalen over een uitkering? Want in feite gaat het hier om uitkeringstrekkers. Weliswaar een heel forse uitkering, waar je zelfs een heel stevige speedboot van kunt kopen, maar het is wel een rechtstreekse donatie van de staat.

Sommige elementen uit vroegere eeuwen zou ik nu best graag terug willen zien’ 

Mij lijkt dat als de politiek vindt dat de koninklijke familie best met wat minder toe kan, dat ze dan gewoon de uitkering wat verlagen. Dat scheelt een hoop administratie. Want eerst betalen en daarna weer een deel terugbetalen via blauwe enveloppen, dat is extra papierwerk. Nu zijn we daar in Nederland goed in, om zoveel mogelijk administratie te bedenken. Ik ben er zelf wekelijks uren mee bezig, hetgeen niet goed is voor de maag, het hoofd en nog wat lichaamsdelen.

Of we een koningshuis moeten hebben is een andere, meer fundamentele vraag. En ik begrijp de mensen die zeggen dat het niet van deze tijd is. Toch heb ik de neiging om te zeggen dat het koningshuis vooralsnog maar moet blijven. Niet dat alles goed gaat, maar het heeft vooral in het buitenland een functie. Staats- en regeringsleiders leggen daar vaak liever de rode loper uit voor de koning en de koningin, dan voor de premier of een minister. Dus in die zin redeneer ik gewoon pragmatisch. Elk nadeel heb z’n voordeel.

En middeleeuws? Ja misschien. Maar sommige elementen uit vroegere eeuwen zou ik nu best graag terug willen zien in de huidige moderne samenleving. De kunstenaars uit de Gouden Eeuw zoals Rembrandt en Vermeer, de componisten als Bach en Mozart bijvoorbeeld. Er was toen ongetwijfeld ook veel ellende en sociale ongelijkheid, maar de lucht was wel schoner en Nederland was toen nog geen narcostaat, wat nu zelfs volgens de Amsterdamse burgemeester Halsema wel het geval is.

Ik kon de Antwerpse burgemeester De Wever geen ongelijk geven toen hij deze week met de vinger wees naar ‘ons’ ofwel de consument. In veel kringen is het doodgewoon geworden dat er geslikt en gesnoven moet worden. Dat hiermee een gigantisch crimineel bloeddorstig netwerk wordt gesponsord, schijnt niemand iets te schelen. Nee, dan geef mij maar het bier en de wijn uit de middeleeuwen.

En over koningshuizen gesproken. In Denemarken zijn ze er best blij mee. Die koningin Margrethe heeft het heel lang volgehouden en bleek een wijze vrouw te zijn. Ze zorgde voor ‘verbinding’, zoals dat tegenwoordig heet. Opvolger Frederik moet z’n best gaan doen om dat te evenaren. En ja, die Denen hebben ook problemen, maar ze pakken ze wel aan. De regering, aangevoerd door  de sociaal-democraten, doet daar iets aan zowel klimaat alsook immigratie, en kijkt niet de andere kant op. Misschien moeten we ons vooral met de belangrijkste uitdagingen van deze tijd bezighouden.

Jo Cortenraedt

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws