Blog Jo Cortenraedt

Businessclass vliegen

tekst Jo Cortenraedt

 Ja, het was weer een smakelijke kluif voor al diegenen die vinden dat het in Limburg wemelt van de affaires en dat we hier in de regio maar wat aanrommelen en vooral niet erg verantwoord omgaan met gemeenschapsgeld. De top van het Maastricht UMC+, oftewel het Academisch Ziekenhuis Maastricht, zou veel te veel geld aan dienstreizen hebben uitgegeven.

En inderdaad, toen ik een paar van die bedragen zag bij bepaalde reizen, vond ik die nogal fors. Had op basis van mijn eigen reiservaring best wat minder gekund, zo was mijn eerste conclusie. Waarbij ik me wel realiseerde dat ik de details niet kende, en ik voorzichtig ben om al te snel te oordelen.

Veel mensen tonen die terughoudendheid niet en dus kwamen er meteen een boel reacties dat het allemaal schandalig was. Bestuursvoorzitter Helen Mertens moest gelijk in de verdediging en gaf ook aan dat ze extra kritisch op de reisbudgetten gaan kijken. Dat is nooit verkeerd.

Maar vaak slaat zo’n discussie door, ook in dit geval. Her en der werd bepleit dat als die bestuurders willen reizen, prima, maar dat ze dan enkel een eenvoudig economy-ticket vergoed krijgen. Willen ze meer comfort, dan moeten ze het maar zelf betalen.

Dan is uitgerust aankomen tegen een duurder ticket alleszins te verdedigen.

Dat vind ik nogal kortzichtig en ook een beetje provinciaal denken. Binnen Europa heeft business vliegen geen toegevoegde waarde, dus kun je volstaan met economy. Maar als het gaat om lange afstandsvluchten, dan is dat een ander verhaal. Ik begreep dat de bestuurders onder meer naar de Verenigde Staten zijn gevlogen voor zakelijke afspraken en om te leren van bepaalde methoden die ze daar hanteren. Welnu, als je dan economy moet vliegen, dan kom je tamelijk geradbraakt aan en moet je eerst een paar dagen herstellen, wil je fris van geest goed je werk kunnen doen. Dan is uitgerust aankomen tegen een duurder ticket alleszins te verdedigen.

Iets anders zou zijn als mensen op zakenreis bijvoorbeeld per se een 5-sterren superior hotel willen voor hun verblijf en bijvoorbeeld nog complete wellnessprogramma’s boeken of het meest exclusieve restaurant dat er te vinden is. Maar je hebt wel een fatsoenlijk hotel nodig, liefst ook met wat sportmogelijkheden, en als je met je zakelijke partners wilt gaan eten, kun je ook beter niet de eerste de beste pizzeria kiezen.

Alles moet redelijk zijn, en businessclass kan redelijk zijn, dat moet je per geval bekijken. Het is te goedkoop en te populistisch om te roeptoeteren dat die mensen dat maar zelf moeten betalen.

Dat heb je ook als het gaat om auto met chauffeur. ‘Dat die politici maar zelf gaan rijden’,  roepen dan de populisten. Maar ook dat moet je per geval bekijken. Een minister is doorgaans zo’n 80 uur in de week bezig, en moet van de ene werklocatie naar de andere vergadering gaan. En dan ook nog fit en goed inhoudelijk voorbereid aankomen. Dat gaat niet als die zelf achter het stuur moet kruipen. Dus kan het wel degelijk heel zinvol en efficiënt zijn om dan een chauffeur te voorzien. Het moet niet om de status gaan, maar om de inhoud, het doel.

Om die chauffeur dan maar zelf te betalen, net als het businessclass ticket, dat is wel erg kort door de bocht en niet doordacht. Het past wel binnen de trend om eerst wat te roepen, alvorens na te denken.

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws