Blog Jo Cortenraedt

Beesten in het voetbalstadion

tekst Jo Cortenraedt

Het was de afgelopen dagen en weken weer een trieste boel in verschillende Nederlandse voetbalstadions. In de Geusselt in Maastricht moest de wedstrijd MVV-Roda worden gestaakt omdat een doldrieste bende zogeheten supporters als idioten te keer ging. Eerder waren er in en rond het NEC-stadion in Nijmegen al angstaanjagende taferelen te zien. En de baas van Feijenoord moest vertrekken na ernstige bedreigingen.

Wat is er toch mis met dat het soort mensen dat zich als beesten gedraagt? Met voetbal heeft het totaal niets te maken, het is bijzonder triest voor de betreffende clubs die ermee geconfronteerd raken.

Ik vraag mij zelf af waarom dit vandaag de dag zo vaak gebeurt en in mijn jeugdjaren, toen ik zelf nog ging kijken, helemaal niet.  Toen ik als jongen naar MVV ging kijken waren er geen dranghekken en toch ging niemand het veld op. Behalve als ze een keer van Ajax gewonnen hebben, dan renden we na afloop met onze spandoeken de grasmat op om de spelers te feliciteren, niet om rotzooi te trappen.

Op de tribunes werd er wat geroepen en geschreeuwd, maar ging extreme of zelfs fascistische teksten. Vechtpartijen heb ik zelden of nooit gezien. Nu is dat gewone kost geworden.

Er zijn sociologen en andere waarnemers die dit fenomeen herleiden tot de economische situatie van de daders. Doordat zij minder bedeeld zouden zijn, zouden ze uit onvrede hun toevlucht nemen tot gewelddadig gedrag. Ik geloof er niks van. Mijn vrienden en ik kwamen uit arbeidersgezinnen die het absoluut niet breed hadden. Toch kwam niemand op het idee om rotzooi te gaan trappen. Onze ouders zouden ons meteen tot de orde hebben geroepen. Bovendien had je iets van fatsoen en respect meegekregen. En je waagde het al zeker niet om de politie met van alles en nog wat te gaan bekogelen.

Types die zich door de week keurig gedragen en in het weekend ineens door het lint gaan. Zijn ze dan doorgesnoven of klem gezopen?

Dan denk ik nu, waar zijn de ouders van al die dolgedraaide types die elkaar te lijf gaan en de boel de vernieling in helpen? Kijken die de andere kant op? Van ‘insiders’ begrijp ik dat het sowieso niet altijd mensen van de ‘lagere sociale lagen’ van de maatschappij zijn. Er schijnen ook mensen bij te zitten met een heel goede baan.  Types die zich door de week keurig gedragen en in het weekend ineens door het lint gaan. Zijn ze dan doorgesnoven of klem gezopen?

Ik heb uiteraard ook niet alle oplossingen bij de hand maar heb in het algemeen wel de indruk dat dit een van de rekeningen is die we moeten betalen voor onze af en toe al te softe samenleving. Het gezag hoeft voor mij niet te zeer autoritair te zijn, maar als grenzen worden overschreden, zul je als maatschappij toch echt moeten optreden, anders verlies je alle controle.

Een stadionverbod is dan een middel, maar waarom niet iemand die buitensporig geweld pleegt gewoon eens een flinke tijd opsluiten en bovendien ook de hele rekening laten betalen? Met al die camera’s moet het toch niet zo lastig zijn om die gasten te herkennen.

Naar een sportwedstrijd moet je voor je plezier gaan kijken. Degenen die heel andere bedoelingen hebben, moet je definitief uit het stadion weren, met alle middelen die voorhanden zijn. Anders maakt een minderheid die volledig de weg kwijt is, het kapot voor de grote meerderheid die zich met recht supporter mag noemen.

Deel dit artikel:

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws