Home > Auto's > Wordt Max Verstappen dit jaar wel wereldkampioen?

Wordt Max Verstappen dit jaar wel wereldkampioen?

Auteur: Xavier Maassen

Deze week zijn de eerste testdagen van het nieuwe seizoen in de Formule 1 in Barcelona. En daar krijgen we een eerste krachtmeting te zien tussen de grote teams. Na deze testdagen weten we al veel meer over de verhoudingen in het veld en krijgen we beter zicht op de vraag of Max dit jaar wereldkampioen kan worden.

Het nieuwe seizoen betekent ook weer veel veranderingen. We zien de Halo in de F1 komen. Deze teenslipper op de cockpit is gemaakt voor de veiligheid van de coureurs. Niet mooi, maar wel weer een stuk veiliger voor de rijders. De T-wings achterop de vleugels daarentegen gaan we niet meer terugzien. En dat is dan optisch gezien weer een vooruitgang.

Ook bij de teams zijn er wat veranderingen. Zo ruilt McLaren zijn Honda motoren in voor Renault-motoren (persoonlijk verwacht ik veel van McLaren) en ruilt Torro Rosso zijn Renault motoren weer in voor de krachtbron van Honda. Ook zien we het merk Alfa Romeo terug in de F1 met het team van Sauber. Dit is eigenlijk een Ferrari-motor met een Alfa-sticker erop. Nieuwe gezichten zijn er ook met de kersverse F2 kampioen Charles Leclerc bij Sauber Alfa Romeo en de Rus Sergei Sirotkin bij Williams.

Motorprobleem voor Max?

Max gaat het nieuwe seizoen in met een sterk geüpdatete wagen. Het ontwerp baart mij geen zorgen, maar de grote vraag is hoe goed de Renault-motoren voor het seizoen 2018 zijn. Persoonlijk denk ik dat ze het wederom moeilijk zullen krijgen en dat Mercedes en Ferrari het op dit vlak wederom beter voor elkaar zullen hebben. Renault roept nu al met een conservatieve inslag het seizoen te beginnen en dat is geen goed teken. Daarentegen roept Mercedes dat ze de 1000pk-grens aan het bereiken zijn uit hun 1,6 liter motor. Hopelijk kan Red Bull het verlies compenseren met een betere wagen. In het verleden werden ze ook al kampioen met een mindere motor. Het kan dus wel, maar het zal niet makkelijk worden voor Max.

Het probleem voor Red Bull op motoren-gebied is echter groter. Het fabrieksteam van Renault wilt namelijk zelf titels gaan winnen. Na komend jaar gaan ze daarom waarschijnlijk geen motoren meer leveren aan Red Bull. Nu is het alternatief niet veel beter op het moment. Mercedes en Ferrari willen namelijk geen motoren leveren aan het team van Max. Het enige alternatief lijkt Honda te zijn. Het valt te bezien of Honda voor 2019 een motor kan bouwen waarmee onze Max kampioenschappen kan winnen. Het duurt echter nog tot 2021 voordat er nieuwe motoren onder een nieuw regelement komen en mogelijk ook andere leveranciers. Tot die tijd zal Max moeten hopen op een krachtig bommetje om Mercedes te verslaan.

We gaan het de komende weken allemaal leren. Ik kan niet wachten tot de start van het seizoen in Melbourne op zondag 25 maart. Ik zit aan de buis net als vele anderen. Spannend…

 

Foto’s: Red Bull Racing, motorsport.com

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu