Home > Auto's > Voorproefje van de nieuwe autotest van Xavier Maassen

Voorproefje van de nieuwe autotest van Xavier Maassen

Land Rover is avontuur. Wie aan Land Rover denkt, ziet in gedachten modder, steile hellingen en gravelwegen voor zich. Maar in de praktijk rijdt de Land Rover vooral op strakke asfaltwegen en wordt hij gebruikt voor het gezin. Maar met de gedachte dat je Land Rover de wereld aan kan, wordt zelfs die dagelijkse rit nét even spannender.

Aan de basis van het Land Rover-programma staat sinds kort de Discovery Sport. Deze volgt de Freelander op en zorgt dat het modelgamma van Land Rover een stuk duidelijker wordt. De Range Rovers (Range, Evoque en Range Sport) zijn gericht op raffinement en luxe. De Discovery-reeks met de modellen Discovery en Discovery Sport, trekt de kaart van veelzijdigheid. En de derde reeks is de onoverwinnelijke, Spartaanse Defender.

Een eerste blik op dit model leert ons dat de auto wat betreft design een stuk dichter richting Range Rover is gekropen. De auto oogt erg robuust, maar tegelijkertijd ook behoorlijk rank en elegant. Typische Land Rover-elementen zoals de dikke C-stijl en de rond de randen gevouwen motorkap zijn behouden. Vooral de koplampen en achterlichten geven de auto extra karakter. Het nieuwe model van Land Rover volgt de ontwikkelingen die haast bij alle auto’s zijn te zien: lager van gewicht, zuiniger in verbruik en mede daarom een gunstigere prijsstelling.

Bij een Land Rover horen hoogwaardige materialen. Meteen springen de goede afwerkingskwaliteit en de presentatie in het oog: je waant je bijna in een Evoque. Het dashboard heeft een voor Land Rover vertrouwde uitstraling. Het digitale scherm bovenaan de middenconsole is volledig nieuw en is afkomstig van Jaguar. Het werkt ongeveer zoals een tablet met touchscreen en bijna alle functies van de auto kunnen met dit scherm worden geregeld.

201510196861

De elektronica houdt daar niet op, want de kleine Discovery beschikt ook over ‘Terrain Response’ en een reeks functies voor de veiligheid, zoals een automatische noodrem en een voetgangersairbag in de motorkap. Genoeg om de schitteren met  vijf sterren bij de Euro NCAP-test. Ook de ruimte maakt indruk: het interieur is ruim, vooral voor de passagiers achterin. De verschuifbare bank levert meer flexibiliteit op voor het bagagevolume. Dit kan in verschillende stappen worden uitgebreid. En dat is nog niet alles, want het is zelfs mogelijk om te kiezen voor een derde zitrij. De Land Rover Discovery Sport kan daarmee probleemloos concurreren met een heel arsenaal ruime stationwagons.

De Discovery Sport is voorzien van 2,0 liter motoren in diverse samenstellingen. In de basis heb je keuze uit een diesel met 150 PK of 180 PK of een 2,0l benzine met 240 PK. Dan is er nog de keuze tussen 2WD of 4WD en  het type versnellingsbak. Keuze genoeg dus. De Discovery Sport is goed opgehangen en rijdt veilig en evenwichtig, terwijl de automaat zacht schakelt over de openbare wegen rondom Maastricht.

201510197054

De gemiddelde SUV ziet er stoer uit, maar heeft al moeite met een nat grasveld of een hoge stoeprand. Hét kenmerk van iedere Land Rover is dat deze daadwerkelijk terreinwaardig is. Dat is te danken aan het ‘Terrain Response’ systeem, waarmee instellingen voor uiteenlopende ondergronden kunnen worden gekozen. De gekozen instelling heeft invloed op de reacties op het gaspedaal, de besturing en de schakelmomenten. ‘Hill Descent Control’ beperkt op zijn beurt de daalsnelheid op hellingen. We namen de proef op de som en testten de Discovery Sport op zijn terrein capaciteiten. Tijdens de kennismaking in de mergelgroeve bleef de auto constant in ‘snow, mud and gravel’ modus. En met succes, de auto baande zich probleemloos door de modderpaden en heuvels van de groeve. We haalden het maximale uit de auto en ook dit ‘instapmodel’ Land Rover wist te overtuigen als een volbloed.

In eerste instantie lijkt de Discovery Sport een beetje saai, maar eenmaal in de wetenschap dat hij ieder terrein aankan, wordt zelfs die dagelijkse rit nét even spannender. De Discovery Sport is het nieuwe instapmodel van Land Rover en met een vanafprijs van een kleine 40.000 euro beantwoordt hij nog beter dan zijn voorganger aan de wensen van een brede groep kopers. Dankzij de moderne techniek en vele uitvoeringen, is de Discovery Sport ook zakelijk te verantwoorden. Je hebt aan de Discovery Sport een echte alleskunner. De auto én bestuurder zijn nergens bang voor!

Fotografie: Gerlach Delissen

www.kessels-automobielen.nl

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.