Home > Auto's > Voor een autojournalist gaan de bijwerkingen van corona ver

Voor een autojournalist gaan de bijwerkingen van corona ver

Autojournalisten vormen een geprivilegieerde beroepsgroep. Dat is althans de perceptie die leeft bij grote delen van de bevolking. Omdat wij het hele jaar door met nieuwe, dure en snelle auto’s rijden. Dat laatste klopt helemaal. Alleen is dat geen privilege. Net zoals het de job van een sommelier is om van dure en minder dure wijnen te proeven, testen autojournalisten nieuwe auto’s – dure en minder dure – en vergelijken die met elkaar. Dat gebeurt met kennis van zaken en meestal op een relatief kritische manier. Wat lezers doen met mijn bevindingen en commentaren – of die van mijn collega’s – dat is hun verantwoordelijkheid en gaat mij niets aan.

Ik heb niet de pretentie en word niet betaald om in iemands plaats te beslissen welke auto hij wel of niet moet kopen. Onze job bestaat eruit zoveel mogelijk nuttige en betrouwbare informatie te heven op basis waarvan een verantwoorde keuze kan worden gemaakt, passend in een mobiliteitsprofiel én budget.

Om ons werk zo goed mogelijk te kunnen doen, informeren wij ons breed en internationaal en wisselen we kennis en ervaringen uit. Door corona verloopt dat alles veel stroever en veel minder intensief dan anders. De meeste merken hebben hun internationale perspresentaties geschrapt en vervangen door virtuele presentaties die in feite verkapte reclameboodschappen zijn. Omdat wij niet meer de gelegenheid krijgen om een testrit te maken en over onze bevindingen van gedachten te wisselen met de ingenieurs of designers van de merken, wordt het almaar moeilijker om pro en contra van een nieuw model op een journalistiek verantwoorde manier te onderbouwen.

Concreet: het gemiddelde WLTP-verbruik van heel wat plug-in hybrides ligt beneden de 2 l/100 km grens, in de praktijk verbruikt een plug- in hybride echter het dubbele tot het drievoudige. Weg de belofte van de verkoper dat een plug-in hybride de brandstofkosten sterk reduceert. Dat is enkel het geval wanneer de eigenaar consequent na elke rit oplaadt.

Ik lig daar weleens van wakker, omdat ik in die evolutie een reële bedreiging zie voor het beroep van autojournalist. Maar ook voor het recht op informatie van in dit geval kandidaat-kopers van een nieuwe auto.

Wie daar niet wakker van ligt, gun ik ook alle geluk van de wereld.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.