De beide Limburgen hebben iets met Volvo. Van 1972 tot 2004 rolden in Born enkele miljoenen Volvo-modellen van de band, van de Volvo 66 en de 300- en 400-reeks tot de S40/V40. Nedcar Born behoorde jarenlang tot de grootste werkgevers in de Limburgse grensstreek.
De geschiedenis van Volvo Cars kende de voorbije kwarteeuw een ietwat bewogen verloop. Eerst was er in 1999 de verkoop aan Ford Motor Company voor 6,4 miljard dollar. Toen Ford in 2009 zelf bijna op de fles ging, zetten de Amerikanen Volvo in de etalage. Met een bod van 1,5 miljard dollar redde de Chinese autoconstructeur Geely het Zweedse merk van de ondergang.
Niet alleen Geely deed een goede zaak aan de overname, dat geldt ook voor Volvo Cars, dat opnieuw over een soliede financiële basis beschikte. Bovendien kreeg het Europese managementteam carte blanche om het bedrijf weer op de rails te zetten.
Dat lukte aardig. Volvo Cars verkoopt meer auto’s dan ooit en maakt ook meer winst dan ooit. De nieuwe generatie Volvo-modellen is van een compleet andere slag dan die voor de overname. Veiligheid blijft nog altijd een groot aandachtspunt, maar sinds een paar jaar ligt de focus op elektrificatie en duurzaamheid. Tegen 2025 wil Volvo Cars CO2-neutraal produceren en moet 50 procent van de wereldwijde Volvo-verkoop bestaan uit elektrische wagens. Tegen 2030 moet dat 100 procent zijn. Volvo-topman Hakan Samuelsson ziet elektrificatie als een eerste stap richting van een meer duurzame samenleving.
Een paar weken geleden stelde Volvo Cars in Gent de nieuwe C40 voor aan de pers. De nieuwkomer is een coupéachtige variante van de XC40 Recharge, rijdt dus volledig elektrisch en kan enkel online worden besteld. Benieuwd wat de Volvo-klanten en dealers daarvan denken.
De C40 staat op hetzelfde platform als de XC40 Recharge en gebruikt dezelfde onderdelen en componenten. Enkel de vormgeving verschilt, waarbij ik niet overtuigd ben van de meerwaarde van het coupéachtige design van de C40. Door het boogvormige profiel van het dak verloopt het in- en uitstappen minder gemakkelijk terwijl de schuine achterklep het zicht naar achteren belemmert, wat de veiligheid niet ten goede komt. Van een merk als Volvo verwacht je dat niet.
Het dashboard is overgenomen van de XC40 Recharge, het infotainment wordt bediend via een verticale tablet en draait op gebruiksvriendelijke Google-software. De menu-opbouw is eenvoudig, de navigatie op basis van Google Maps is voorbeeldig. De gebruikte materialen binnenin ogen kwaliteitsvol en duurzaam, de meeste kunststoffen zijn vervaardigd uit gerecycleerd plastic. De stoelen geven prima ondersteuning aan het lichaam en zijn elektrisch verstelbaar. De geluidsdemping is excellent, aan boord heerst een rustgevende stilte.
De C40 wordt aangedreven door twee elektromotoren, een op elke as, met een gecombineerd vermogen van 408 pk. De C40 rijdt opvallend vlot en aangenaam comfortabel. De batterij met een capaciteit van 78 kWh garandeert een WLTP-actieradius van 418 kilometer, maar dat is theorie. Tijdens een gezapige proefrit over Vlaamse wegen noteerde ik een gemiddeld verbruik van 19,3 kWh, wat aan de hoge kant is. Net zoals de prijs van 60.150 euro (inclusief btw).