Home > Auto's > Urbains Auto's > Volvo geeft het goede voorbeeld

Volvo geeft het goede voorbeeld

Met de komst van de EX90 in 2023 gaat Volvo op de ingeslagen weg door. Tot 2025 zal het Zweedse merk elk jaar een nieuwe EV lanceren en tegen 2030 zal Volvo enkel nog elektrische auto’s bouwen. Elektrificatie is belangrijk in het streven naar een duurzame samenleving. Uiteindelijk is het Volvo daar om te doen.

De overname van Volvo door Geely in 2010 kwam hard aan in Europa. De vrees bestond dat het de Chinese autoconstructeur enkel te doen was om de knowhow en het imago van Volvo. Maar die vrees bleek ongegrond. Geely-topman Li Shufu behield het vertrouwen in het managementteam en maakte goede afspraken over de opdracht om Volvo uit te bouwen tot een belangrijke speler in het premiumsegment én om de omzet en winstmarges te verhogen. Om die ambitieuze doelstellingen te kunnen realiseren, reorganiseerde Volvo de productie in Europa en bouwde nieuwe fabrieken in de VS en China. Maken we de balans op van de voorbije jaren dan valt die positief uit. Volvo heeft sneller dan zijn concurrenten de switch gemaakt naar elektrificatie en wordt gepercipieerd als een automerk dat naast veiligheid ook duurzaamheid hoog in het vaandel draagt. Daardoor onderscheidt het zich in positieve zin van zijn Duitse concurrenten die reclame blijven maken voor auto’s die 250 kilometer per uur en sneller rijden, terwijl Volvo de topsnelheid van zijn modellen bewust begrenst tot 180 km/u. Een appèl aan het gezond verstand van producenten en consumenten dat kan tellen. Volvo zal bovendien, van nu tot 2025, elk jaar een nieuwe EV in de markt zetten. Vanaf 2030 zal het enkel nog elektrische auto’s bouwen en tegen 2040 moet Volvo klimaatneutraal zijn. Elektrificatie is belangrijk in het streven naar een duurzame samenleving.

Nieuw tijdperk

Met de komst in 2023 van de EX90 gaat Volvo op de ingeslagen weg verder. De nieuwkomer is een full electric SUV met zeven zitplaatsen ontworpen volgens het principe ‘vorm volgt functie’ met een autonomie van 600 kilometer en uitgerust met geavanceerde technologie inzake core computing, connectiviteit en elektrificatie. De elektrisch aangedreven zeven-zitter is zonder meer een hoogtechnologisch product en is uitgerust met alle denkbare toekomstgerichte soft- en hardware. De kans dat de EX90 de toonaangevende positie van de Duitse premiummerken kan bedreigen, schat ik niet hoog in. Per slot van rekening is Volvo een nichemerk met een beperkt aantal modellen en een marktaandeel van nauwelijks 1 procent. Maar het bewijst wel dat je niet per se de grootste moet zijn om impact te kunnen hebben op het ‘mobiliteitsgebeuren’. Volvo heeft autokopers en autobouwers aan het denken gezet over wat kan én moet gebeuren om de voortschrijdende klimaatverandering een halt toe te roepen. Bovendien heeft het een vernieuwende vormentaal geïntroduceerd die zin heeft én stilaan navolging krijgt. Last but not least: de coolness waarmee de Volvo-top de waarden en het authentieke karakter van het Zweedse merk verdedigt, dwingt respect en bewondering af. De nieuwkomer kan vanaf nu ook online worden besteld. In zijn goedkoopste uitvoering kost die 106.300 euro, de opleg voor de Twin Performance versie bedraagt net geen 5.000 euro. Wie nu bestelt, moet wel tot het voorjaar van 2024 geduld oefenen. De productiestart is voorzien voor het najaar van 2023. Dat de EX90 in het Amerikaanse Ridgeville en Chinese Chengdu van de band zal rollen is geen toeval. Nergens ter wereld wonen meer rijke mensen en nergens is de vraag naar volumineuze SUV’s groter dan in de VS en China. Het ene land hét uithangbord van het kapitalisme, het andere van het communisme.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.