Home > Auto's > Urbains Auto's > Toyota gaat de elektrische toer op met drie modellen

Toyota gaat de elektrische toer op met drie modellen

Toyota? Dat was toch dat automerk dat zwoer bij hybrideaandrijving en het gedoe met opladen maar niks vond? Dat is verleden tijd. Toyota gaat nu ook de elektrische toer op en belooft dertig nieuwe BEV-modellen (Battery Electric Vehicles) uit te brengen, tussen nu en 2030.

Voor de Europese markt voorziet de Japanse autobouwer op korte termijn drie elektrische modellen. De spits worden afgebeten door de bZ4X, waarbij bZ staat voor beyond Zero. Zo weet u waar we het hier over hebben.

Qua afmetingen is de bZ4X vergelijkbaar met de hybride RAV4. Het frontaanzicht met de nieuwe ‘hammerhead’ wordt het nieuwe merkgezicht van het bZ-gamma. Ook bij de andere constructeurs zien we dat zij voor hun BEV-modellen een compleet nieuw verschijningsbeeld creëren. Is het omdat je een BEV niet hoort aankomen dat zij ervoor zorgen dat je hem ziet aankomen? Nobody knows. 

Waarom hij binnenin meer plaats biedt, weten we wel. Een BEV bestaat uit veel minder onderdelen, de batterij is geïntegreerd in de bodem van de wagen en elektromotor(en) zijn veel compacter dan verbrandingsmotoren. Over die batterij nog het volgende: het gaat om een lithium-ion accu met een capaciteit van 71,4 kWh wat een WLTP-actieradius van 450 kilometer moet opleveren. Volgens de constructeur zal die na 10 jaar gebruik nog altijd 90 procent van haar zijn prestaties leveren.  Dankzij een warmtepomp blijft de betrouwbaarheid ook bewaard bij temperaturen onder nul. Met een snellaadsysteem van 150 kW kan de batterij in 30 minuten worden opgeladen tot 80 procent. Vanaf het vierde kwartaal van 2022 zal een nieuwe driefasige lader van 11 kW beschikbaar zijn. 

De bZ4X is de productieversie van de concept car die Toyota begin 2021 in Shanghai heeft voorgesteld en is het eerste model van de Japanse constructeur dat gebruikmaakt van het speciale BEV-platform dat Toyota heeft ontwikkeld voor alle toekomstige e-modellen. 

De nieuwkomer is leverbaar in een voor- of vierwielaangedreven versie. In de eerste versie wordt die aangedreven door een elektrische motor van 150 kW met een vermogen van 204 pk en een koppel van 265 Nm. Het AWD-model, ontwikkeld in samenwerking met Subaru, worden aangedreven door twee elektromotoren van elk 80 kW, eentje voor elke as en met een gecombineerd vermogen van 217 pk en een koppel van 336 Nm. In die configuratie spurt de bZ4X in 7,7 seconden van 0 naar 100 km/u. Binnenin is er veel zit- en beenruimte, de koffer heeft een volume van 452 liter. 

Dat Toyota, de nummer één onder de autoconstructeurs, uitgerekend nu een bocht maakt richting elektrische aandrijving neemt alle twijfel weg omtrent de toekomstige aandrijving van auto’s. De koerswissel volgt op de bekendmaking van Toyota dat het alle onderzoeksprojecten met betrekking tot aandrijving op waterstof stopzet.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu