Home > Auto's > Urbains Auto's > Skoda Enyaq iV: clever and clean

Skoda Enyaq iV: clever and clean

Is het ook u opgevallen hoeveel nieuwe elektrische auto’s er recentelijk op de markt zijn gekomen? De ene nog verleidelijker dan de andere. Met als uitschieter de Skoda Enyaq iV, die ik met een gerust geweten als ‘best of class’ durf te bestempelen.

De Enyaq iV is het eerste Skoda-model op basis van het modulaire platform voor elektrische auto’s (MEB) van Volkswagen Group, die sinds 1999 eigenaar van Skoda is. De nieuwkomer is leverbaar met achter- en vierwielaandrijving, vijf vermogensversies en drie batterijformaten met een theoretisch rijbereik van 520 kilometer. In de praktijk, afhankelijk van de rij- en weersomstandigheden, worden dat er 400 à 450.

De elektromotor is geïntegreerd in de achteras en drijft de achterwielen aan. De krachtigere varianten zijn uitgerust met een tweede elektromotor op de vooras en zijn dus vierwielaangedreven. De krachtigste accu kan aan een snellader in minder dan 40 minuten van 5 naar 80 procent worden opgeladen. Aan een laadpunt thuis of op het werk duurt dat zes tot acht uur.

Door het ontbreken van een middentunnel biedt de Enyaq iV enorm veel zit- en beenruimte, 585 liter kofferinhoud maakt de nieuwkomer geschikt als gezins- en vrijetijdsauto. Het dashboard verdient een designprijs, de geluidsdemping en ergonomie zijn top, de stoelen geven uitstekende ondersteuning aan het lichaam. De bediening van het infotainmentsysteem gebeurt via een 13” groot rechtopstaand tabletscherm, in het blikveld van de bestuurder bevindt zich nog een tweede, kleiner scherm met info over de autonomie, navigatie en rijhulpsystemen.

Met elk nieuw model zet Skoda een stap vooruit, met de Enyaq iV – de eerste elektrisch aangedreven SUV van het merk – misschien zelfs de grootste in zijn 126-jarige geschiedenis. De nieuwkomer gaat in de clinch met gelijkaardige modellen uit een hogere prijsklasse en doet dat met bravoure. De Enyaq iV rijdt aangenaam vlot en comfortabel en is dankzij een uitermate korte draaicirkel zeer wendbaar. Aan boord heerst een hemelse stilte.

De sterkste troef van Skoda Enyaq iV is zijn uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding. Bovendien kan die tegen een correcte meerprijs worden uitgerust met zinvolle en exclusieve accessoires uit het duurdere luxesegment, waardoor de auto een aantrekkelijk alternatief is voor gelijkaardige modellen van de dure Duitse premiummerken.

Een afweging van de pro’s en contra’s levert de Enyaq iV zelfs de quotering best of class op. Met zero-uitstoot komt die bovendien in aanmerking voor fiscale aftrekken en draagt die bij aan een gezonder leefklimaat.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.